Winkelen anno 2020

Deze visie op winkelen jeukt al weken in mijn vingers om geschreven te worden. Na het omvallen van V&D, Perry Sport, Manfield en nu binnenkort ook HoutBrox, de inkrimping van Blokker en nog veel meer, wordt het tijd om de ouderwetse detaillist, jazeker, de ouderwetse detaillist, wakker te schudden.

Winkelcentra gaan niet verdwijnen. Winkelharten in binnensteden krijgen een andere functie dan winkelcentra in woonwijken en er zullen hypercentra buiten de steden ontstaan.

Anno 2020 ziet een dagje winkelen er als volgt uit.
Per fiets of openbaar vervoer begeef ik me naar de stad. Onlangs heb ik mijn BodyscanApp geüpdatet en meteen de nieuwe feature in gebruik genomen: een kleurenscan. Nu weet ik dat ik een lente-type ben. Fijn.

Ik loop de ZARA binnen en hun stylist begroet me vriendelijk. Gek dat je die meisjes van vroeger met “Kun je het vinden?” totaal niet mist. Waar zouden die nu werken?
Hij nodigt me uit iets te drinken te pakken in de lounge en complimenteert me met mijn schoenen. Hij komt zo bij me, maar ik mag al lekker even rondkijken.
Heerlijk, zo’n open winkel. Hoe snel je went aan het ontbreken van volle rekken met kleding die op maat hangt. Hier hangt gewoon van bijna elk kledingstuk een sample en er is een grote interactieve wand, waarop ik kan scrollen door de collectie in de online shop.

Ik druk mijn iPhone tegen het glas en op het scherm verschijnen een aantal suggesties. Ik kan kiezen tussen casual, zomerkleding, business of party en nog veel meer. ZARA feliciteert me met mijn nieuwe feature en geeft aan dat alle kleding precies op mijn huid- haar- en oogkleur is afgestemd.
De stylist komt nu naast me staan en stelt direct voor een aantal sets te projecteren op mijn body. Hij verwisselt snel wat accessoires die me niet aanstaan en binnen een paar minuten heb ik op zijn advies een aantal sets die me bevallen en helemaal into fashion zijn, want dat vind ik belangrijk. En ze passen! Want door mijn bodyscan hoef ik het allemaal niet meer aan te trekken. Ik wil nog wel weten of die ene jas handige binnenzakken heeft, maar dat is het dan.
Ook besluit ik een paar schoenen te kopen en die pas ik voor de zekerheid wel even. Hij heeft passchoenen staan, want een schoen kopen via internet werkt voor geen meter.

Ik druk mijn iPhone nogmaals tegen de wand en ZARA scant mijn gezicht. Betaald! Mijn telefoon trilt zachtjes en ik ontvang een voucher om in de lounge nog even een gezonde snack te halen en iets te drinken. De agenda in mijn telefoon geeft aan dat ik morgen tussen 16:00 en 17:00 uur de spullen bezorgd krijg, maar ik ben dan op het werk. Ik verander het leveringsadres en de andere dag zal ik na het werk met mijn bestelling naar huis rijden

Als ik uitgerust en relaxt de ZARA verlaat schiet ik nog even de Blokker binnen. Mijn strijkbout heeft het begeven en ik wil een nieuwe. In de trendstore van Blokker zijn altijd de nieuwste snufjes op huishoudelijke technologie te vinden en je kunt alles zelf proberen. De winkel is een soort mega-huis, waar je kunt koken, wassen, strijken en loungen. Alles eigenlijk. Een demonstratrice neemt me mee naar de strijkbouten en vraagt of ik veel of weinig was heb en wat ik verlang van een strijkbout. Ik mag ze allemaal even uitproberen en ze legt me alle eigenschappen en mogelijkheden uit. Ze adviseert me speciaal water voor in de bout en omdat ik door het Blokker-huis loop schiet me te binnen dat mijn waxinelichtjes op zijn. Geen gezelligheid in huis. Ik scan de codes en mijn iPhone geeft aan dat mijn bestelling samen met de aankopen bij ZARA bezorgd kunnen worden. Fijn!

Zonder de zware tassen van vroeger laat ik me nog even inspireren bij CoolCat en verwonder ik me over de modetrends op het gebied van wonen bij IKEA City. Ik heb niks nodig, maar een gratis kopje koffie als Family Member laat ik niet staan.
Een vriendin belt en we spreken af voor een wijntje in de oude V&D. Het is nu een indoor pretpark en Learning Center met een achtbaan door het hele pand. En ik vind de biologische boerderij op de 3e verdieping zo leuk. Daar zit een terrasje bij, waar je heerlijk in de zon kunt zitten, omdat de gevel open is gemaakt. Een prima plek met uitzicht op de stad.
Ik scan de QR-code op de tafel, doe de bestelling en reken meteen af. Een vriendelijke dame komt het snel brengen. Mijn oog valt op een heerlijke quiche, maar vanavond heb ik al plannen en het hapje van ZARA maakt, dat ik nog geen honger heb. Ik voeg de ingrediënten toe aan mijn boodschappenlijst en bij de volgende keer dat mijn boodschappen thuiskomen, zit het recept erbij.
Allemaal ingrediënten van lokale leveranciers. Ze hebben zich vorig jaar verenigd in een collectief en een heerlijke online supermarkt, waar je alles kunt krijgen. Het is iets duurder, maar wel eerlijk. Ik bestel meteen maar even het eten voor zondag, want dan komen de vrienden op bezoek. De wijnsuggestie is altijd verrassend lekker en precies afgestemd op wat ik ga maken en wat ik lekker vind.

Als ik op weg naar de bus langs de ANWB winkel loop krijg ik een app dat ik nog geen Zwitserlandvignet heb. Over drie weken ga ik al, dus ik loop even binnen haal mijn vignet. Handig, die interactieve agenda op mijn iPhone.

Zo hou ik alle tijd over om samen met de mensen die ik graag mag te genieten van het samenkomen in de stad. De binnenstad is een showroom geworden, waarin je kunt kijken, luisteren, voelen en proeven van alles wat er te koop is. Als je wil, kun je nog altijd met tassen naar je auto, maar waarom zou je als je binnen 24 uur alles thuisbezorgd krijgt?

Geef een antwoord