Ene watte? Een paradigma shift.

Voordat ik verder schrijf eerst een stuk tekst van de hand van Wim Raaijmakers, manager en NLP Practitioner, om de toon te zetten:

Als mens zijn we eigenlijk niet meer dan toevallige mutanten, van een uit de zee gekropen reptiel. Een pakketje watermoleculen bij elkaar gehouden door wat calcium, vetten en eiwitten. We danken het aan een inslag van een meteoriet, 60 miljoen jaar geleden dat we niet opgevreten of terug in de modder gedreven zijn door dinosauriërs. De klodder vetten en eiwitten waar tegenwoordig stroompjes doorheen snellen werden onze hersenen. Ze hielpen ons patronen te herkennen waardoor we problemen op konden gaan lossen. We leerden landbouw te bedrijven zodat we voedselvoorraden, dorpen, steden konden creëren. Ze laten ons wiskunde begrijpen waarmee de mensheid de natuurwetten tart en mannen op de maan zet. Ze laten ons verbeelden. Als we bijvoorbeeld een ambulance door de stad horen gieren, kunnen we ons voorstellen dat onze geliefde bloedend onder een stadsbus ligt. Daar kunnen we zeer angstig of verdrietig van worden. Maar worden direct boos op deze geliefde wanneer ze alsnog thuiskomt. Te laat, dronken misschien of onder invloed van GHB…”

Afgelopen weken zijn de zes paradigma shifts de revue gepasseerd op mijn blog. Hieronder een korte herhaling van alle zes. En daarna… last but not least paradigma shift zeven!

 

PARADIGMA SHIFT EEN: PLASTIC

Koop jij een plastic flesje bij het pompstation? Zoek eens een glazen… niet te doen. Fabrikanten STOP met plastic en leg die verantwoordelijkheid niet bij de consument neer, bitte.

 

PARADIGMA SHIFT TWEE: KOOLHYDRATEN

Halveer de hoeveelheid aardappelen, rijst en pasta die je eet. Gebruik eens een courgette of wortel om pasta van te maken. Of zoete aardappel, kikkererwten, linzen. Daar zitten, naast koolhydraten ook andere voedingsstoffen in. En mijn gemakkelijkste tip: KOOP VOEDSEL ZONDER STREEPJESCODE.

 

PARADIGMA SHIFT DRIE: VLEES

Mijn advies: eet twee tot drie keer per week vegetarisch. Kijk eens in dat andere vak van de supermarkt, als je zo nodig iets vleesachtigs op je bord wil hebben. Ik vind de ‘gegrilde stukjes’ van Albert Heijn (Zo heten ze echt!) heerlijk. Bijkomend voordeel: OP deze manier halen we meteen een aantal stikstof- en Co2 normen. Kunnen we gewoon 130 gaan rijden op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam.

 

PARADIGMA SHIFT VIER: JE AUTO

Mijn visie: ik ben autoliefhebber. Ik vind het lastig om afstand te nemen van een aantal prachtige modellen, die waarschijnlijk nooit elektrisch zullen worden, omdat ze niet meer gemaakt worden. Mijn volgende leaseauto wordt elektrisch, maar misschien koop ik er voor de zondagen een auto op fossiele brandstoffen bij, als liefhebberij. De grootste vervuiling zit hem in ieder geval in de spits.

En het paradigma shift is voor de bedrijven: stimuleer je personeel om ELEKTRISCH te gaan rijden. Ongeacht bijtellingsvoordeel of andere overheidsmaatregelen: gewoon maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

PARADIGMA SHIFT VIJF: ROKEN

Ook hier een paradigma shift voor ondernemend Nederland: verbiedt roken onder je werknemers. En nog een tip voor de overheid: Maak sigaretten onbetaalbaar en treed keihard op tegen illegale sigaretten. Doe dit in combinatie met legaliseren van softdrugs en ga die shit zelf telen, bijvoorbeeld op kazerneterreinen (om de boefjes buiten de deur te houden).

 

PARADIGMA SHIFT ZES: ONS ONDERWIJS

Wat mij betreft wordt ons onderwijs persoonsgebonden in plaats van groep gebonden. Weg gestandaardiseerd eindexamen. Meet het succes van een opleiding niet aan het aantal geslaagden voor het examen maar aan het aantal geslaagden in de maatschappij, 10 jaar nadat ze afgestudeerd zijn. Stel tegen die tijd de vraag: “Heb je betaald werk?”, “Ben je gelukkig?” en “Ben je tevreden over het aandeel dat wij gehad hebben in jouw toekomst, destijds?”. Dán ben je als onderwijsinstelling integer bezig.

 

And finally…

 

PARADIGMA SHIFT ZEVEN: ONZE WERKMENTALITEIT

Wat:

Gelukkig is deze paradigma shift levendiger dan ooit. Je hoort mensen weleens zeggen: die jeugd van tegenwoordig (millenials noemen wij ze), die hebben geen idee wat werken is. GODZIJDANK!!!! Ze weten deste beter wat LEVEN is, wat delen is en wat VERBINDEN is. Ze sluiten geen vriendschappen voor het leven, maar sluiten vriendschappen waar ze wat aan hebben. Ze hoeven geen moeite te doen voor veel zaken, waar generatie X en Y voor heeft moeten zwoegen en daarom werken ze vanuit campers in Australië, verdienen ze dubbelmodaal met hun Instagram-account, of hangen ze lekker lui op de bank om 11 uur ’s morgens omdat dat nú even heel goed uitkomt. Ze lijken hun pensioen uit te spreiden over hun werkzame leven. En we verwachten dat ze er 100 jaar en ouder mee gaan worden. Hoe mooi is dat.

Waarom:

We slepen ons om 6:30 uur uit bed, stoppen een stel vieze witte boterhammen in dat muffe trommeltje, brengen de kinderen met Fristi en al naar school in onze benzine slurpende auto’s, staan dan lekker in de file op de A2 (want we moesten zonodig gaan forenzen in de jaren ’90) komen om 8:20 uur op onze uitgebluste werkplek aan, waar we nog even snel een sigaretje roken (of verplicht meeroken met de collega’s die buiten voor de deur staan en wel ieder uur 10 minuten pauze nemen). We doen werk waar we nooit voor geleerd hebben, want voor jouw vak is geen opleiding; dat heb je in de praktijk geleerd, toch? Tijdens de lunchpauze neem je een kroketje in zo’n wit plastic bakje en een yoghurtje met fruitSMAAK uit zo’n zelfde plastic bakje. Of met water opgeblazen nep-ham. Da’s goed voor het omhoog schieten van je suikerspiegel, zodat je achter je bureau heerlijk in je lunchdip kunt zakken.

Hoe anders:

Herken je je in het bovenstaande leventje? Stop dan morgen nog. Neem een week vrij, overdenk je leven, lees een boek over MILLENNIALS en ga je dromen verwezenlijken. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Het is ook voor jou weggelegd!

Tot slot:

En niemand, maar dan ook helemaal niemand zal naar aanleiding van deze PARADIGMA SHIFTS besluiten: morgen ga ik het helemaal anders doen. Je bent een druppel op de gloeiende plaat. Als heel Nederland de helft korter gaat douchen, dan maakt dat helemaal geen ZAK uit op het wereld-zoetwaterverbruik.

Daarom vooral een paradigma shift voor de politiek: haal je handen uit de kas van de wereldspelers die de wereld en de mens dom houden en ziek maken en ga collectief de strijd aan met de vleesindustrie, de plasticindustrie, het onderwijs, de autofabrikanten, de olieproducerende landen, de sigarettenfabrikanten en de fabrikanten die geloven dat ze voedsel produceren, terwijl ze enkel zout en suiker aan de man brengen. Het zijn niet de boeren, die de wereld vervuilen. Doorgaans doen zij nog hun best een product af te leveren dat zo dicht mogelijk bij de natuur staat. Het zijn de schakels verderop in de productieketen, die platen vol dollartekens voor hun kop hebben.

Ik zou willen, dat het anders was.

 

PS: Op alle door mij genoemde paradigma shifts zijn uitzonderingen te bedenken. Misschien ben jij dat zelf wel. In dat geval; ga niet de strijd aan met mij om te discussiëren over mijn gelijk of ongelijk. Deel je mening op een manier waarop jij denkt dat het goed is. En geef ieder mens de ruimte dat ook te doen.

Geef een antwoord