Ene watte? Een paradigma shift.

We zijn er bijna! Nog drie belangrijke shifts te gaan en voor het gemak herhaal ik nog een keer in het kort waar shift #4 over gaat voordat we verder gaan.

 

PARADIGMA SHIFT VIER: JE AUTO
(logisch als je over 130 rijden spreekt)

Mijn visie: ik ben autoliefhebber. Ik vind het lastig om afstand te nemen van een aantal prachtige modellen, die waarschijnlijk nooit elektrisch zullen worden, omdat ze niet meer gemaakt worden. Mijn volgende leaseauto wordt elektrisch, maar misschien koop ik er voor de zondagen een auto op fossiele brandstoffen bij, als liefhebberij. De grootste vervuiling zit hem in ieder geval in de spits. En het paradigma shift is voor de bedrijven: stimuleer je personeel om ELEKTRISCH te gaan rijden. Ongeacht bijtellingsvoordeel of andere overheidsmaatregelen: gewoon maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

PARADIGMA SHIFT VIJF: ROKEN

Wat:

Sinds enige maanden behoor ik tot de niet-rokers en zal ik je eens wat vertellen: ik kan het elke roker aanraden. Ja, ik had moeite met stoppen. Ja, ik ben zo’n betweterige ex-roker. Maar nee, het zijn jouw smoezen om me daarop aan te vallen.

Waarom:

Roken stinkt, is dodelijk en ontzettend vervelend om te ruiken in andermans omgeving. Je belast de gezondheidzorg onnodig en daarbij je lijf, je longen en die van je partner en kinderen. Ja, ik ben voorstander voor boetes aan ouders die roken in een auto waar kinderen in zitten. Da’s in ieder geval zinniger dan een parkeerboete, lijkt me. Ja, ik ben voorstander van sportcomplexen, scholen en overheidsgebouwen waar op het terrein, ook buiten dus, niet gerookt wordt. En ja, ik pleit voor korting op je zorgpremie voor niet-roken en voorrang bij behandelingen in het ziekenhuis.

Hoe anders:

Ook hier een paradigma shift voor ondernemend Nederland: verbiedt roken onder je werknemers. Durf die juridische strijd aan te gaan! En winkels: stop je sigaretten weg of confronteer je klanten met de gevolgen van hun gedrag. Mij hebben die afgrijselijke plaatjes op de pakjes sigaretten geholpen om niet opnieuw te willen beginnen. Help deze overbodige industrie om zeep. Of zouden de aandeelhouders van Coca-Cola en Pfizer ook aandelen Philip Morris…. Nee toch?
En nog een tip voor de overheid: Maak sigaretten onbetaalbaar en treed keihard op tegen illegale sigaretten. Doe dit in combinatie met legaliseren van softdrugs en ga die shit zelf telen, bijvoorbeeld op kazerneterreinen (om de boefjes buiten de deur te houden).

 

PARADIGMA SHIFT ZES: ONS ONDERWIJS.
PARADIGMA SHIFT ZEVEN: ONZE WERKMENTALITEIT.

Deze volgen in de komende dagen.

 

Tot slot:

Laat me onze vriend Wim Raaijmakers nog een keer even citeren:

“We vinden dat we de arme mensen moeten helpen in ons eigen land omdat ze geen wasmachine of internet hebben en laten mensen buiten onze landsgrenzen doodgaan van de honger en dorst. Effe 5 euro overmaken naar giro 555 en daarna naar de schoonheidsspecialist.

We verketteren onze leiders omdat ze niet voor iedereen helemaal de perfecte oplossing bieden, maar zijn zelf te lam om een pootje uit te steken voor een betere wereld. Geef gewoon toe dat je te dom of te lui bent om te begrijpen hoe lastig een moderne gemeenschap te smeden is of leer anders te zwijgen. Niets doen is in dat geval een mooie bijdrage.

We blijven eigenwijs doen wat we altijd al deden omdat we vinden dat de anderen eerst maar eens moeten veranderen.

Geef het dus maar toe. Ook jij bent een gemankeerde en in beperkingen denkende mutatie van een pissebed. En dat is helemaal niet erg. Je kunt namelijk kiezen om je te ontwikkelen. Nieuwe dingen te proberen die behalve nuttig voor jezelf zijn, ook bijdragen aan mens, milieu en toekomst van een betere wereld.”

 

PS: Op alle door mij genoemde paradigma shifts zijn uitzonderingen te bedenken. Misschien ben jij dat zelf wel. In dat geval; ga niet de strijd aan met mij om te discussiëren over mijn gelijk of ongelijk. Deel je mening op een manier waarop jij denkt dat het goed is. En geef ieder mens de ruimte dat ook te doen.

Geef een antwoord