Ene watte? Een paradigma shift.

Na shifts #1 plastic, #2 koolhydraten en #3 vlees wil ik je graag paradigma shift #4 meegeven.

 

PARADIGMA SHIFT VIER: JE AUTO
(logisch als je over 130 rijden spreekt)

Wat:

Laat me duidelijk zijn: gooi je auto op benzine of diesel er bij de volgende vervanging uit en ga over op elektrisch. Ga niet lopen fiepen, dat je dan niet meer op vakantie kunt, want dan huur je desnoods een auto op benzine. Zo doet BMW het met de I3 al jaren: daar krijg je gewoon een Mini Cooper mee, als je verder gaat dan je range aan kan. En met een Tesla kun je gemakkelijk naar Noorwegen of Zuid-Frankrijk, als je je reis een beetje creatief uitstippelt. Voor ons dagelijkse woon-werk-boodschappenverkeer is een elektrische auto in 95% van de gevallen gewoon de uitkomst.

Waarom:

Waarom wij, kun je misschien beter vragen. In ontwikkelingslanden tsjoektsjoeken ze nog vrolijk een paar generaties door op vervuilende karretjes. Laten wij in het westen, waar we het ons kunnen veroorloven te beginnen met het redden van de planeet, beginnen met het geven van het juiste voorbeeld.

Hoe anders:

Mijn visie: ik ben autoliefhebber. Voor mij is het lastig om afstand te nemen van een aantal prachtige modellen, die waarschijnlijk nooit elektrisch zullen worden, omdat ze niet meer gemaakt worden. Mijn volgende leaseauto wordt elektrisch, maar misschien koop ik er voor de zondagen een auto op fossiele brandstoffen bij, als liefhebberij. De grootste vervuiling zit hem in ieder geval in de spits.

En het paradigma shift is voor de bedrijven: stimuleer je personeel om ELEKTRISCH te gaan rijden. Ongeacht bijtellingsvoordeel of andere overheidsmaatregelen: gewoon maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

PARADIGMA SHIFT VIJF: ROKEN.
PARADIGMA SHIFT ZES: ONS ONDERWIJS.
PARADIGMA SHIFT ZEVEN: ONZE WERKMENTALITEIT.

Deze volgen de komende dagen!

 

Tot slot:

En niemand, maar dan ook helemaal niemand zal naar aanleiding van deze PARADIGMA SHIFTS besluiten: morgen ga ik het helemaal anders doen. Je bent een druppel op de gloeiende plaat. Als heel Nederland de helft korter gaat douchen, dan maakt dat helemaal geen ZAK uit op het wereld-zoetwaterverbruik.

Daarom vooral een paradigma shift voor de politiek: haal je handen uit de kas van de wereldspelers die de wereld en de mens dom houden en ziek maken en ga collectief de strijd aan met de vleesindustrie, de plasticindustrie, het onderwijs, de autofabrikanten, de olieproducerende landen, de sigarettenfabrikanten en de fabrikanten die geloven dat ze voedsel produceren, terwijl ze enkel zout en suiker aan de man brengen. Het zijn niet de boeren, die de wereld vervuilen. Doorgaans doen zij nog hun best een product af te leveren dat zo dicht mogelijk bij de natuur staat. Het zijn de schakels verderop in de productieketen, die platen vol dollartekens voor hun kop hebben.

Ik zou willen, dat het anders was.

 

PS: Op alle door mij genoemde paradigma shifts zijn uitzonderingen te bedenken. Misschien ben jij dat zelf wel. In dat geval; ga niet de strijd aan met mij om te discussiëren over mijn gelijk of ongelijk. Deel je mening op een manier waarop jij denkt dat het goed is. En geef ieder mens de ruimte dat ook te doen.

Geef een antwoord