Ene watte? Een paradigma shift.

Mensen houden doorgaans niet van paradigma shifts. Het maakt je wereld immers maar onzeker. En onzeker is onveilig. En onveilig is misschien wel ziek. Of erger nog, dood. Een basic line-up van je waardesysteem; zie daar.We moeten aan een paradigma shift. Ik zou willen dat ik het zonder overtreding van het NLP Metamodel kon zeggen; maar we móéten aan een paradigma shift. Aan meerdere, als je het mij vraagt. Paradigma shifts #1 PLASTIC en #2 KOOLHYDRATEN kun je nalezen op mijn blog, maar hieronder nog een korte toelichting voordat ik verder ga met shift #3: VLEES.

 

PARADIGMA SHIFT EEN: PLASTIC

Koop jij een plastic flesje bij het pompstation? Zoek eens een glazen… niet te doen. Fabrikanten STOP met plastic en leg die verantwoordelijkheid niet bij de consument neer, bitte.

PARADIGMA SHIFT TWEE: KOOLHYDRATEN

Halveer de hoeveelheid aardappelen, rijst en pasta die je eet. Gebruik eens een courgette of wortel om pasta van te maken. Of zoete aardappel, kikkererwten, linzen. Daar zitten, naast koolhydraten ook andere voedingsstoffen in. En mijn gemakkelijkste tip: KOOP VOEDSEL ZONDER STREEPJESCODE.

 

PARADIGMA SHIFT DRIE: VLEES

Wat:

De beelden uit het slachthuis in Tielt bevestigden het al een beetje; we zijn aan het einde van ons vermogen om het dierenrijk nog verder uit te buiten voor onze eigen hongerige magen. Jazeker, in een eerder blog predikte ik voor het nuttigen van eiwitten als vlees en vis, maar iedere dag een kiloknaller op je bord betekent oneindig veel dierenleed, milieuvervuiling en waterverspilling. Typisch he, dat je vlees goedkoper is, wanneer het uit Argentinië komt; of heb je je dat nooit afgevraagd?

Waarom:

Het is voor ons lijf belangrijk dat we vlees of vis eten. Alle veganisten ten spijt; ons maag- en darmstelsel is gebouwd hiervoor. Echter, vlees en vis zijn in de loop van de tijd van luxeproduct naar alledaags product geëvolueerd. In combinatie met een groeiende wereldbevolking ontvreemden we dit prachtige product een beetje veel van zijn natuurlijkheid.

Hoe anders:

Mijn advies: eet twee tot drie keer per week vegetarisch. Kijk eens in dat andere vak van de supermarkt, als je zo nodig iets vleesachtigs op je bord wil hebben. Ik vind de ‘gegrilde stukjes’ van Albert Heijn (zo heten ze echt!) heerlijk. Bijkomend voordeel: op deze manier halen we meteen een aantal stikstof- en CO2 normen. Kunnen we gewoon 130 gaan rijden op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam.

 

Welke Paradigma Shifts kun je binnenkort nog verwachten?

PARADIGMA SHIFT VIER(logisch als je over 130 rijden spreekt): JE AUTO.
PARADIGMA SHIFT VIJF: ROKEN.
PARADIGMA SHIFT ZES: ONS ONDERWIJS.
PARADIGMA SHIFT ZEVEN: ONZE WERKMENTALITEIT.

Deze volgen de komende dagen.

 

PS: Op alle door mij genoemde paradigma shifts zijn uitzonderingen te bedenken. Misschien ben jij dat zelf wel. In dat geval; ga niet de strijd aan met mij om te discussiëren over mijn gelijk of ongelijk. Deel je mening op een manier waarop jij denkt dat het goed is. En geef ieder mens de ruimte dat ook te doen.

Geef een antwoord