Voor iedereen weggelegd. Op het juiste moment.

De theorie van FLOW.

  1. Neem een wijnglas en zet een stip op de rand van het glas. 
  2. Draai de voet van het glas tussen je vingers één kant op en je zult zien, dat de stip een cirkel maakt. Naar beneden en weer naar boven.
  3. Bij elk ‘omslagpunt’ staat de beweging onmeetbaar kort, even stil, terwijl de stip langzaam doordraait.
  4. Opgaande beweging. Stop. Neergaande beweging. Stop.
  5. Opgaande beweging. Stop. Neergaande beweging. Stop.

Wat is Flow?

Flow is niet de opgaande beweging. In het dagelijkse leven genieten we graag van de dingen, die er weinig toe doen. We genereren welvaart, luxe en zekerheid, zodat we er nu en later warmpjes bij kunnen zitten. We groeien en ontwikkelen de hele dag. Maar dat is geen flow.

Flow is ook niet de neergaande beweging. We ergeren ons soms aan onszelf of onze omgeving. We lezen verhalen op social media of in kranten en tijdstippen en van die verhalen vinden we wat. We gaan de discussie met elkaar aan. We bevinden ons in kleine en grote ruzies, geschillen en ergernissen. Van files op de snelweg en lauwe bitterballen bij een borrel. Van goed georganiseerde correctiegesprekken tot oeverloze Facebook-rellen. Onze ergernissen en onze oordelen zijn geen flow.

Flow is de stop. Flow is het moment van helemaal niets. Het centrum, dat stilstaat. Het oog van de orkaan. De as van het wiel. Het hart van de carnavalswagen. Het kruispunt in het lemniscaat. Dat plekje in de buurt van je hart. Je echte hart. Het nu, dat er constant is, maar je steeds mist. Omdat je bezig bent met straks of daarstraks. Met vroeger of later.

Stilte. Stilte hoort bij flow.

En beweging. Natuurlijke beweging. Zonder oordeel.

Woorden zijn ruis. Meningen. Feiten. Meningen.

Energie, die vanuit je kern komt, die er altijd was en altijd zal zijn. Alleen… die je even tegen moet komen, voordat je hem voor altijd kunt herkennen. Ken je dat? Van die gezichtsbedrog-plaatjes. Zoals met de oude vrouw en de jonge dame? Wanneer je ze allebei herkend hebt, kun je ze de rest van je leven blijven onderscheiden. Zo is het ook met flow. Wanneer je echt in contact bent geweest met je kern, je as, je centrum, je hart, het nu, dan raak je los van oordeel en begeerte en vol van zijn en worden wie je bent. Worden wie je bent is van ruis naar flow. Je bent al; je doet het nog niet. Maar je bent het al wel. Doen wie je bent is flow.

Vage woorden. Ik weet het. Je leest erover heen en denk, wat schrijft-ie nou eigenlijk? Hmmmm. Tegen wie praat je, als je tegen jezelf praat? In gedachten? Waar wijs je, wanneer jij jezelf aanwijst? Wie ben je, los van je lijf, je naam en je kennis van de wereld om je heen?

Onder goede omstandigheden brengt één kers een kersenboom voor die generaties lang ieder jaar zijn omgeving zal voorzien van duizenden nieuwe kersen, schaduw van de bladeren, voeding en beschutting voor de vele vogels, lebensraum voor de bijen en vliegen, humus en compost voor de bewoners tussen de wortels. Voor het oog een bloesem die zijn weerga niet kent en uiteindelijk misschien een prachtig meubelstuk of voeding voor de pissebedden en boktorren, als de omgewaaide dode kersenboom composteert op de grond.

Deze zelfde ‘wetmatigheid’ geldt voor mij en jou ook. De kers doet, waarvoor hij gemaakt is. Kersenbomen maken.

Ook jij hebt een reden of plek in het systeem. Daar kun je niet voor kiezen, die heb je. De kers kan besluiten een eik te worden, maar zal falen. De kers kan twijfelen te ontkiemen, maar zal wegrotten. Hij kan niet durven zijn bloesem aan de wereld te laten zien en de bijen zullen hem niet bestuiven. Dus besluiten anders te doen dan wie je bent, of te twijfelen die ene stap te nemen die je nu nog tegenhoudt, of niet te durven doen, is gedoemd het eindresultaat negatief te beïnvloeden.

Wat houd jou nog tegen jezelf beter te leren kennen en te gaan doen wat bij jou past? Om je omgeving te gaan inspireren met jouw prachtige talent? Door te vertrouwen op het gegeven, dat wie je bent voldoende is om een prachtig leven te leiden zullen angsten verdwijnen of overwonnen worden en bereik jij je doel, zoals de kers een kersenboom wordt. Alleen dan leef jij je eigen leven. Geen verwachtingen van anderen. Geen compromissen. Enkel passie en power! Wat houdt je tegen? Bestaat dat eigenlijk echt?

Wij van IGORIGOR | NLPinEindhoven hebben als doel, mensen vanuit hun identiteit te ontwikkelen tot gelukkige mensen met een eigen plaats in de maatschappij. En dat kunnen we best goed, al zeggen we het zelf!

Geef een antwoord