De Top 5 Irritantste Deelnemers aan een training

Hoe het niet hoort als je deelnemer bent in het volwassenen onderwijs…

Ik geloof dat ik vijf jaar oud was. Mijn moeder wekte mij ’s morgens voor de tweede keer met de opmerking: “Juffrouw Joke staat al te klappen met haar handen.” Juffrouw Joke was mijn kleuterjuf, dus veel ouder kan ik niet geweest zijn. Een schuldgevoel maakte zich van mij meester. Ik hield van Juffrouw Joke, dus ik wilde zeker niet te laat op school komen. Ik stond dan snel op voor het ontbijt. Mijn moeder liep mee naar school.

Ik hield van alle juffen en meesters, die ik daarna heb gehad. Tot aan de Universiteit aan toe. Juffrouw Stoop in de eerste klas. Meneer Stadhouders in de 3e klas en in groep 8. Ja, ik heb de overgang van klassen naar groepen nog meegemaakt. Mevrouw Breukels in de brugklas, Nederlands. Hanneke Janssen en Marie-Louise den Boer voor Frans gedurende al mijn 6 jaren VWO. En Mevrouw Nefs voor Engels. Dirk de Ruiter voor geschiedenis. Van Loon en Oor voor Duits. En Mr. Hof, die Nederlands Recht doceerde aan de Erasmus Universiteit. Ik hield van mijn docenten en had tomeloos respect voor ze. Nooit zou ik iets doen, hun lessen te verstoren. Ik was altijd vol aandacht.

Nu ik zelf veel les geef, begrijp ik steeds beter, hoe lastig het is om les te geven aan pubers. Pubers die verplicht naar school gaan en met hun gedachten heel ergens anders zitten. Die van een andere wereld lijken te komen. Mijn respect voor docenten is nog altijd groot. En het schuldgevoel niet aan hun verwachtingen te voldoen herken ik nog steeds.

Hoe leuk is het dan ook, dat je op AIRBNB als vakantieganger beoordeeld kunt worden door de verhuurder van het appartement of de kamer. Zo bouw je een imago op, waar andere verhuurders weer op kunnen selecteren. Hoe mooi zou het zijn, als ik vandaag mijn deelnemers eens een review gaf. Want iemand zei ooit: Negativity Sells! Dus heb ik gekozen voor een Top 5 Irritantste Deelnemers in een Training. Ik beloof, ik zal geen namen noemen. En ik weet, wat je zaait is wat je oogst, dus het zal best wel aan mij liggen, als deelnemers in mijn trainingen niet altijd doen, wat ik van een leergierige volwassene verwacht. De irritatie is immers al van mij. Ik ben hier probleemhouder. Niet de deelnemer.

Op de vijfde plaats: Het Verkeersinfarct.
De deelnemer die 25 minuten voor het begin van de training appt, dat hij het niet haalt. Iemand, die niet in staat is om de fileberichten te checken, voordat hij vertrekt. Irritant, omdat de deur om 19:00 uur sluit en er dan dus iemand moet blijven wachten om open te doen. Irritant ook, omdat ik zo geen spanningsboog kan bouwen zonder daarin hopeloos verstoord te worden. Ik vraag me dan ook af: App je het stadhuis ook? Als je te laat bent voor je bruiloft. Grrrrr.

Op de vierde plaats: De Puber.
Volledig geconditioneerd om achteraan in de zaal plaats te nemen, mobiele telefoon in de hand en maar appen. Want buiten de training gaat de wereld gewoon door en je wil toch weten, wat mensen op de barbecue leggen en of de kat van de buren inmiddels jonkies heeft gekregen. Of erger: “Waar ben jij?” sturen, naar elke arme ziel in hun ligt met contactpersonen. En tussendoor lekker kletsen met de buurman of buurvrouw.

De derde plaats is voor: Het Slaap Apneutje.
Mensen die heel de nacht rondspoken in hun slaapkamer, de ogen gericht naar het plafond en vele stemmen in hun hoofd. Die vervolgens een dag op hun werk rondsjouwen, een avondmaaltijd naar binnen schuiven en in jouw les eens lekker gaan zitten dommelen. En niet omdat mijn verhaal saai is. Hun ogen gaan al op half elf voordat ik twee zinnen heb gezegd. Hun stoel als anker voor verloren nachtrust. HALLO! Heb je een vermogen geinvesteerd om bij te slapen? Was dan naar booking.com gegaan voor een vakantie!

De runner-up is: Het Verongelijkte Zielepietje.
Iemand die denkt, dat ik hem of haar iets op de mouw speld en, ondernemer als ik ben, denkt dat ik een vuile geldwolf en een oplichter ben. Op alles commentaar leveren. Steeds de eigen mening naar voren brengen, niet bewust van het feit dat daar niemand op zit te wachten. En ik al helemaal niet. De poten onder je zorgvuldig opgebouwde verhaal én sfeer uit zaagt. Om vervolgens voldaan in de pauze een hele schaal koekjes leeg te vreten. “Want daar heb ik immers voor betaald.” Deze mensen geven je ook tips, waar je helemaal niks mee kan. Dat ik teveel over mezelf zou vertellen bijvoorbeeld. Goed bedoeld, ik geloof het meteen. En hoewel ik open en laagdrempelig overkom; ik ben een vakman. Je loopt op een festival toch ook niet bij de artiest op het podium om hem duidelijk te maken, dat Freddy Mercury dat nummer veel beter zong? Alles in mijn trainingen heeft een doel, een reden.

Op de eerste plaats, met stip: De ‘Huh, is dit geen TV?’ deelnemer.
Mensen, die plaats nemen in je les, een lekker achterover gaan hangen en denken: “Let HIM entertain ME!” Hoewel soms grappig, ik ben geen stand-up comedian. Hoewel ervaren, ik ben geen performer. Ik ben een trainer. Ik inspireer en motiveer, zodat jij van je stoel af mag komen en kan gaan ontdekken, wat ik al jaren geleden ontdek heb. Je kunt me niet wegzappen en ik kom tussendoor geen cola en chips neerzetten. En de pauze is geen reclameblok. Je hebt tijd en geld gestoken om iets te gaan leren: blijf dan niet op je luie reet hangen. Spring op, als ik een vrijwilliger zoek. Stel vragen, als je iets niet snapt. Oefen door, als je klaar bent en de tijd nog niet om is.

Vroeger was ik steeds degene, die vooraan in de klas zat. Ik stelde vragen, lachte mee met de grapjes van de docent en mijn huiswerk had ik binnen anderhalf uur na school af. Die houding werd me niet altijd in dank afgenomen door de klas, maar ik ging wel Cum Laude over aan het einde van het jaar. Bij gym werd ik steevast als laatste gekozen, want ik zag meer nut in aardrijkskunde dan handbal. En terecht, vind ik tot op de dag van vandaag.

Dus mocht je binnenkort verschijnen op één van onze trainingen? En mocht je echt iets willen leren? Wil je op jouw vakgebied net zo goed worden als dat ik NLP beheers? Of liever nog, veel beter? Wees op tijd en neem dan, behalve een pen een een flesje water het volgende mee naar onze trainingen:

  • ENERGIE
  • NIEUWSGIERIGHEID
  • LEERGIERIGHEID
  • EEN OPEN MIND
  • EN EEN TELEFOON ZONDER BATTERIJ

Je doet er jezelf, mij en de rest van de groep een groot plezier mee.

Geef een antwoord