The Power of NLP

or the NLP of Power…

“Pisnicht. Angstprediker. Zielig slachtoffertje. Betweterig. Zalvende priester. Malloot. Toverheks. Zelfverklaarde goeroe. Insanity. Paus Igorowitz. Idioot. Liegbeest. Gestoord. Ondoordacht gezever. Een belediging. Rotte appels. De nar die Koning wil worden. Je wil overal een NLP-sausje over gieten.”

Ik citeer uit verwensingen die ik de afgelopen jaren op social media naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen. En ik hoefde niet eens ver te scrollen.

Ondanks alle goede voornemens voor het nieuwe jaar en het nieuwe decennium een treurige blog. NLPinHolland maakt zich zorgen over de wildgroei van NLP-trainers in ons land. Je zou denken, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Dat is steevast mijn motto in het leven. Maar niet met NLP. De meeste trainers die bij mij bekend zijn missen de essentie van NLP volledig. Ze zijn uit op geld, aanzien en lijden aan een jammerlijke zelfoverschatting. En daarmee groeit het draagvlak voor verwensingen en beledigingen aan ‘ons adres’.

Het aanbod van NLP is overspoeld door mensen die rijk willen worden, omdat rijk zijn blijkbaar het equivalent is voor succesvol.
Wat een onzin is dat!

Ondernemers, die als hoogste doel hun eigen financiële onafhankelijkheid hebben, maken van NLP een soort Tell Sell. Deze bedrijven beloven je gouden bergen die ze niet waar kunnen maken, met het beperkt begrip dat ze van NLP hebben. En dat doen niet enkel de nieuwkomers… Enkele ‘oud-gedienden’ hebben ooit een afslag genomen in hun strategie, die goed was voor hun portemonnee en status, maar niet voor hun betalende cursisten en cliënten. Met de NVNLP als lichtend voorbeeld!

Niets menselijks is ons vreemd. Ook wij bij NLPinHolland hebben ooit gedacht dat we de ‘commerciële toer’ met NLP op wilden. We gingen juichend en dansend de lesruimte binnen en tussendoor was er ruimte voor “group hugs” en “masseer je buurman of buurvrouw”. Alles voor De Beleving van de Deelnemer!

Bij veel instituten maakt het nog steeds niets uit dat je geen zak opsteekt van de materie, als je het maar naar je zin hebt gehad. Als er maar iemand in janken is uitgebarsten, zijn baan heeft opgezegd of die uitgebluste relatie heeft verbroken. NLP-instituten gaan steeds meer voor spektakel met spinnen en slangen en verliezen de kern van de boodschap jammerlijk uit het oog.

De mogelijke bron van dit alles? 

NLP kent een roerige geschiedenis. De geniale grondleggers van NLP, Richard Bandler, John Grinder en Frank Pucelik, waren gewone mensen die iets heel bijzonders ontdekten. In de tijd dat niemand nog van neuro-wetenschap had gehoord en meditatie enkel in het Tibetaanse hooggebergte voorkwam, ontdekten deze mensen iets wat pas sinds de ontwikkeling van de kwantumfysica veel waardevoller blijkt te zijn dan de toenmalige stand van de wetenschap op dat moment kon omarmen. Hun ontdekking was zo omstreden dat, sinds NLP het daglicht zag het constant onder vuur heeft gelegen. Eerst vanuit de psychotherapie, maar naarmate NLP meer bekendheid kreeg kwam er steeds meer kritiek van mensen die niet wilden geloven, dat verandering van gedrag en emotie simpel via de oren en de ogen kon verlopen.

De grondleggers bezweken onder de druk van het succes en het verguisd worden en kregen ruzie. Net als bij vele popsterren konden hun menselijke benen het ‘goddelijke’ niet dragen. NLP bleek groter te zijn dan zij.

Sindsdien is NLP vaker dan me lief is ten prooi gevallen aan gelukszoekers, getraumatiseerde pechvogels en charlatans, die vroeger stofzuigers verkochten en nieuwe handel zagen. De mensen die mij ooit zwart maakten hadden het tegen de verkeerde, maar ze hadden wel degelijk een punt! In het veld van NLP ken ik slechts een handjevol trainers, dat NLP op de juiste waarde weet te schatten en het kan plaatsen in de ontwikkeling van de kennis over de werking van ons brein en de totstandkoming van ons gedrag, onze angsten en onze motivatie.

Hoeveel discussie ik gevoerd heb met collega’s, die NLP als levenshouding aannemen? Of met hen, die geloven dat ze kunnen toveren sinds ze NLP beheersen? De collega die me voor pisnicht uitmaakte was boos, omdat ik beweer dat NLP in 7 dagen te leren is. Hij was eigenlijk boos omdat ik in zijn business model aan het wankelen bracht en zijn ellenlange programma met mijn aanbod onbedoeld belachelijk maakte. Het gegeven dat NLP door veel trainers geïnstitutionaliseerd is tot een maandenlang psychologisch proces, waarin met zachte hand aan trauma’s gewerkt dient te worden; het is allemaal onzin. NLP wordt door deze collega’s verward met therapie en dat is het niet.

Het is ook geen IDOLS.

NLP is een methode die je leert hoe je brein nieuwe dingen leert. Hoe het neurologische verbindingen maakt en kan versterken (conditioneren) en vervangen voor nieuwe verbindingen (leren). Wanneer je die methode kent en snapt, mag je ermee doen wat je wil. Het is niet aan ons als trainers, om je trauma’s te verhelpen. Daar hebben we coaching en therapie voor. Het is ook niet aan ons om je binnen enkele weken trainer, coach of public speaker te maken. Daar is jarenlange ervaring voor nodig en een goede ondernemingsgeest. En nog belangrijker, een zuiver zelfbeeld. Anders gaat het lijken op een auditie-ronde uit de beginjaren van Idols. “Trek een jasje aan, ga voor een flip-over staan en maak jezelf onsterfelijk belachelijk.”

In een NLP-training kun je leren hoe je een doorbraak krijgt in je conditioneringen. Je gewoontes. Als je snapt hoe dat bij één gewoonte werkt, kun je dat de rest van je leven op al je andere shit toepassen. Dát is de nobele taak van een NLP-instituut en daar hebben we geen 30 lesdagen voor nodig. Laatst ging een belangstellende uitrekenen hoeveel geld je nou per uur training betaalde en hij koos voor meer uren onzin en tijdverspilling voor dezelfde prijs. Prisewise?

NLP in één dag of weekend is trouwens ook meer businessmodel dan wijsheid. Wij zien het als een betaalbare kennismaking, zodat je kunt beslissen of je klaar bent voor de grote stap of niet. Hoeveel mensen we spreken die NLP ‘gedaan’ hebben en enkel een korte cursus ‘rapport’ of doelen stellen hebben gedaan, al dan niet geïndoctrineerd door een paar NLP aannames, vooronderstellingen genaamd, die als de Duitse naamvallen uit het hoofd zijn geleerd. Aus, bei, mit, nach, zeit, von, zu.

Nogmaals, NLP is een methodiek die je een gebruiksaanwijzing geeft voor je brein, zodat je je gedrag, je emoties en daarmee je gezondheid en je welvaart kunt vormgeven en sturen. Maar zoals de hamer ontworpen is om spijkers in hout te timmeren, zo kun je er ook je buurman mee omleggen. NLP wordt in de verkeerde handen een gevaarlijke leugen. Eén waarin de trainer zelf waarschijnlijk nog het meeste in lijkt te geloven. Met als gevolg? Dat ik weet dat er mensen voor groepen komen staan, die daar op zijn zachts gezegd niet thuishoren. Narcisten, egoïsten, oplichters, maffiosi en blaaskaken die denken een NLP-instituut te kunnen runnen. Ook wij konden niet voorkomen dat bij oud-deelnemers NLP (in combinatie met gevaarlijke karaktertrekken) leidde tot hoogmoed, graaien in de kas en egoïsme.

De decennium-missie van NLPinHolland

NLPinHolland gaat zich in het nieuwe decennium onderscheiden, door het terugbrengen van NLP naar de waardevolle kern en het zuivere voornemen waarmee het ooit ontwikkeld is. Hoewel de werking van ons brein steeds verder ontrafeld wordt, blijft NLP de komende decennia zonder enige twijfel de beste eerste stap in ieders persoonlijke ontwikkeling. Bij voorkeur al vanaf heel jonge leeftijd. 

Het besef dat je tot op genetisch niveau veranderingen kunt doorvoeren door het juiste gebruik van je brein en haar besturing via ons taalsysteem is van onschatbare waarde. Het is onze missie zoveel mogelijk mensen dit inzicht bij te brengen en ze te scholen in het toepassen van deze methode, die qua toepassing en praktisch nut mindfulness, hoe hip ook, gemakkelijk naar de kroon steekt.

We hadden ervoor kunnen kiezen te gaan zitten waar de markt ons wil hebben. In de loze beloften en de prachtige aanbiedingen. Of in mindfulness, Familieopstellingen en groups hugs. En toch kiezen we de harde weg.

  • We gaan prikken waar het pijn doet en krabben waar het jeukt. 
  • We gaan overtuigen door eenvoud. 
  • Logica wordt onze leidraad.
  • We gaan bewijzen dat we nuchter en wel mensen resultaten kunnen laten bereiken, die bijna niemand nog voor mogelijk houdt. 

NLPinHolland verlaat de kaders die de markt haar wil opleggen en gaat haar eigen weg. We zullen ongetwijfeld gekopieerd gaan worden en we hopen dat dat goed gebeurt. We zijn niet langer zo naïef, dat we geloven dat de klant het kaf wel van het koren kan scheiden. Mensen vallen nu eenmaal liever voor mooie praatjes, dan voor woorden die hun wereldbeeld verstoren en henzelf aanwijst als dader van alle problemen die ze ondervinden in hun leven. Kun je die wijsheid niet aan, dan ben je ongeschikt voor het volgen van een NLP programma bij NLPinHolland. We raden je aan om lekker te gaan pappen en nathouden bij duurbetaalde praatjesmakers.

Igor van Kaam. NLPinHolland

Geef een antwoord