Sentio cogito ergo sum. Emoties zijn hoofdzaken!

Lange tijd dacht de mens dat emoties maar bijzaak waren. De slingers in de woonkamer, wanneer iemand jarig is. Of de kers op de taart. Het tegendeel is waar. Emoties zijn hoofdzaken. Wij mensen zijn emotionele wezens, veel meer nog dan we denken.

De grote denkers uit de geschiedenis wisten zich niet zoveel raad met emoties. Misschien vonden ze het maar een vrouwendingetje? En vrouwen telden tot het begin van de twintigste eeuw voor geen meter mee in de maatschappij. Nadeel is dat de ratio-religie tot op de dag van vandaag door veel mensen nog wordt eerbiedigd. Emoties worden schromelijk onderschat, terwijl ze de essentie omvatten van alles wat een hoofd en een hart heeft.

Of emoties ontstaan omdat we denken of andersom, laat ik graag aan de filosofen. Het doet er geen zak toe welke eerst komt. Ze werken hand in hand samen.

Waarom we emoties hebben is wél een leuke vraag!! Epigenetica en kwantumfysica lijken hierop eindelijk het antwoord te geven.
Vergelijk het menselijk lichaam met een magnetronoven en je hebt het antwoord. Emoties zijn namelijk de magnetron van de oven. Emoties brengen ons lijf tot leven. Ze zorgen ervoor dat er dingen in beweging komen; emoties vormen een deel van de frequenties waarop de cellen van je lichaam trillen en beïnvloeden daarmee hun conditie en levensduur. En nog belangrijker, emoties maken het mogelijk dat we onbewust functioneren; dat is zo’n 95% van ons gedrag. Dat moet ik uitleggen.

Waarom zouden we onbewust functioneren?

Dat heeft alles te maken met efficiency; als we over alles zouden moeten nadenken en bewust al onze associaties (gekleurde herinneringen) uit ons geheugen zouden moeten peuteren, dan hadden we een hoofd nodig dat niet meer fatsoenlijk op onze romp paste. Door emoties te maken kan je hoofd razendsnel verbanden leggen, de meest passende waarheid van dat moment kiezen en op basis daarvan keuzes maken. Het zou zelfs zomaar kunnen dat emoties binnen ons lichaam telepathisch werken en dat de digitale verbinding pas tot stand komt nadat een ervaring of een gedachte haar emotionele evenknie heeft gevonden. Dat zou namelijk meteen verklaren hoe het toch vaak komt, dat je voordat iets gebeurt al een voorgevoel hebt. De moeite waard om over honderd jaar eens te gaan onderzoeken, als we de ratio-religie brullend van het lachen achter ons hebben gelaten.
Emoties zijn misschien niet logisch, maar het is wel logisch dat we ze hebben, dus.
Wij mensen maken emoties. We hebben ze niet op voorraad liggen. Emoties worden kort ervaren wanneer we ze maken en daarna verdwijnen ze weer. Of beter, we vervangen ze door andere.

Hoe ervaren we emoties?

Ondanks dat emoties een hoofdzaak zijn voelen we de meeste emoties in ons lijf, onze romp dus. Niet ons hoofd. Dat komt misschien, omdat daar de meeste organen liggen die de stofjes produceren om emoties te kunnen voelen. Oh, by the way; hoofdpijn is geen emotie. Piekeren ook niet.
Het activeren van die organen is waarschijnlijk wat we opmerken, maar ons brein heeft iets fantastisch ontwikkeld om verschillende emoties gewaar te worden. Als we verliefd zijn voelen we vlinders in onze buik. Wanneer we een lastige situatie aangaan, voelt dat als een steen op je maag. En als je zenuwachtig bent gieren ze door je keel. Woede komt opborrelen. En als we in vuur en vlam staan… nou ja, je weet wel waar je dat voelt.

Om emoties te kunnen voelen maakt het brein allerlei intelligente projecties in je lijf. In de loop der eeuwen hebben die projecties vergelijkingen gekregen met dingen die we kennen, zoals vlinders, stenen, wervelingen en gewichten. Een beetje zoals we ook een gezichtje in de maan zien; mensen kennen wat ze herkennen. En dat werkt lekker efficiënt.

Kan ik dan ook andere emoties maken?

Ja, dat kan en dat is zelfs heel makkelijk. Een nadeel is wel dat gewenning meestal niet zomaar overschreven kan worden. We wennen aan dingen, omdat ze ons dan minder energie kosten en we meer energie over houden voor de dingen die nieuw voor ons zijn. Geniaal verzonnen door de motor achter de evolutie!

Ben je wel eens doodziek van iets geworden en lustte je daarna nooit meer? Een drankje waarvan je een glaasje of drie teveel op had of slechte mosselen? Gewenning wordt overschreven door herhaling of door een impactvolle gebeurtenis. Een trauma wordt vaak als negatief gezien, maar het is iedere gebeurtenis die blijvend impact heeft op ons systeem . Dat kan ook iets prachtigs zijn, zoals een bijzonder iemand die je voor het eerst tegen het lijf loopt! Onder hypnose kunnen we zo’n positief trauma ook gemakkelijk installeren, omdat onze waakhond der gewoonte dan is afgeleid en lekker op een bot ligt te kluiven in zijn hok.

Er is nóg een handige manier om nieuwe emoties te maken.

Stel dat de vlinders in je buik ineens weer rupsen werden. Hoe verliefd zou je je dan nog voelen? Stel je voor!
Of als de zenuwen die in je keel gieren ineens naar je kleine teen vertrokken? Hoe zenuwachtig zou je dan nog zijn?
Wanneer we bewust ingrijpen in het onbewuste gebeuren er wonderlijke dingen. Gevoelens zijn gemakkelijk om te draaien, kleiner te maken, te doven, te vervangen voor andere gevoelens, andere kleuren, vormen en bewegingen.
Stel je voor dat de steen die op je maag ligt ineens een grote schijnwerper werd die zo net boven je navel een krachtige witte lichtstraal naar voren projecteert. Hoe sterk zou je je dan voelen?

Wanneer we de projectie van onze emoties te pakken hebben, gewoon, door even je ogen te sluiten en te ervaren waar en hoe je een emotie precies voelt, kun je er mee doen wat je wil. En je lijf kan niet anders dan reageren op die verandering en dan ga je je dus anders voelen!! Sceptisch? Probeer het zelf; het werkt gegarandeerd, omdat het zo werkt.

En dan?

Wanneer je je anders voelt, verandert je magnetron. De cellen in je lichaam gaan anders trillen en er komen andere stofjes vrij. En laat de natuur nou net iets prachtigs voor ons hebben: fijne emoties blijken gezonder voor ons te zijn dan geen-fijne emoties. We zijn dus eigenlijk gebouwd om ons fijn te voelen. Om vrolijk, dapper, enthousiast, vol zelfvertrouwen en (uit-)gerust in het leven te bewegen. Tja, ik had het zelf niet beter kunnen verzinnen.

Gevoelens omdraaien; ga het eens doen!

Igor van Kaam

P.S. Wist je dat angst ook een emotie is? Angst is een emotie die teweeggebracht wordt gebracht door gedachten of ervaringen in je omgeving. Ik heb een waardevolle audio-oefening voor je klaar staan over hoe je om kunt gaan met bepaalde angst gevoelens.

Twee soorten emoties.

Voor de fijnproevers onder ons: we onderscheiden twee soorten.
Ten eerste pure emoties, zoals verdriet, angst, pijn (niet fysiek), blijdschap, rust, trots, schuld en schaamte.
Ter tweede gekoppelde emoties, ook wel voorwaardelijke emoties genoemd, zoals je alleen voelen, of alsof er een last van je schouders valt. Gekoppelde emoties hebben direct te maken met een gebeurtenis buiten ons zelf; er moet iets speciaals gebeurd zijn om ze te voelen. Onze pure emoties lijken een laag dieper te liggen, alsof het de emoties achter onze gevoelens zijn. Wanneer je je eenzaam voelt, dan kan daar pijn of angst achter liggen. Wanneer je gewonnen hebt kun je blijdschap voelen, of trots, kracht. Achter je pleasegedrag ligt misschien een bron van schuld, die je meenam uit je jeugd en waarvan je de bron allang vergeten bent.
We hebben een olifantengeheugen als het aankomt op emoties. Veel beter dan op feitjes, regels en informatie. We zijn namelijk emotionele wezens, veel meer dan verstandig. We zijn de Homo Sentiens, de voelende mens.

Geef een antwoord