Narcisme

Over narcisme is veel bekend en geschreven. Ook al door mij. Over slachtoffers van narcisme nog veel te weinig.

Naast mijzelf ken ik een aantal slachtoffers van narcisme. Ik heb er een paar mogen begeleiden in coaching en ik heb in de loop der jaren slachtoffers van narcisme in mijn NLP trainingen ontvangen.

Door mijn trainingen zijn zij gesterkt geraakt in hun besef van eigen schoonheid en hun eigen kwaliteiten, waardoor ze weer in hun eigen kracht zijn komen staan en de narcisten hebben gelaten waar ze thuis horen. Alleen in hun eigen ellende.

Hulpverleners hebben de grootste moeite met narcisten. Dat komt omdat ze geleerd hebben steeds de verantwoordelijkheid voor problemen bij beide spelers of partners te zoeken. Dat is in bijna alle gevallen een juiste benadering behalve bij narcisme.

De kans dat in een relatie met een narcistische partner de ander in therapie komt is veel groter, dan dat de narcist therapie krijgt. Hij of zij weet de test, de psycholoog of therapeut om de tuin te leiden en wendt de schuld voor de problemen feilloos af op de ‘zwakheid’ van de ander.

Soms belooft hij of zij in therapie te gaan, maar gedurende de wachttijd verandert de houding en wordt de ander verweten gek te zijn, labiel en therapie-behoeftig.

Door hun charme naar de buitenwereld krijgen ze vaak het voordeel van de twijfel en dat maakt narcisme zo’n gewelddadig gedragspatroon.

Daar komt nog bij, dat mensen vinden dat je een ander niet zomaar narcistisch mag noemen. Dat zou dan eerst in een officiële test bewezen moeten worden. Maar ja, daar komen ze nooit! Het ligt immers niet aan hen. Ze vinden zichzelf perfect en zullen elk rapport of elke conclusie die iets anders beweert verwerpen of ontkrachten. Narcisten met zelfinzicht bestaan niet.

Ook ik belde ooit met een hulpverlener van de kinderbescherming, voor een cliënt die ik begeleidde. Ik stuitte tegen een harde muur van vooroordelen en kreeg de beschuldiging ‘buiten mijn boekje te gaan als coach’ toegeworpen. De gezonde partner was door stress niet bij machte de ‘beschermers’ van hun kinderen te overtuigen van het psychologische misbruik dat zich in het gezin voltrok. De partner was er immers steeds bij. En dat deed zeer, bij mij.

Waar rechters en advocaten co-ouderschap opleggen, weet een narcistische ouder niet wat het woord ‘co’ betekent.

Het enige wat ik kan doen is blijven schrijven over narcisme. Is blijven wijzen op de symptomen van een narcist:

◦ Je krijgt geen financiële ruimte

◦ Je wordt dagelijks vernederd of als hulpstuk gebruikt

◦ Er wordt aardig gedaan in het bijzijn van andere mensen

◦ Feedback wordt beantwoord met een woede-uitbarsting

◦ Je vrienden, familie en bekenden zijn stom of slecht

◦ Jouw talenten bestaan niet of zijn ernstig gebrekkig

Alles om je te hersenspoelen, zodat je een speelbal blijft, om hen op te hemelen en te dienen.

Schattingen zijn, dat één op de twintig mensen een schadelijk narcistisch patroon laten zien. Jij kent dus zeker mensen die narcistisch zijn of hun slachtoffer.

In de stress die deze slachtoffers ervaren verliezen ze veel mensen om zich heen. Sterke, charismatische mensen genieten nou eenmaal de voorkeur en maken de beste eerste indruk. Jij wordt al snel het zachte muurbloempje, of je nou man of vrouw bent. Maar er zijn ook introverte narcisten; mensen die zich wat meer op de achtergrond begeven, maar desalniettemin als niemand kijkt toeslaan en jouw wereld vernietigen voor hun eigen gewin.

Medelijden met een narcist is zinloos. Liefde is iets wat niet in hun hart bestaat; ze kunnen het alleen heel goed veinzen. Narcisme is een parasitair verschijnsel. Een soort bloedzuigerij, waarbij je 100% slachtoffer bent. Je was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, toen je in handen viel van…

Bevind je je in een narcistische relatie met een partner, een ouder, een collega of baas? Ik kan je maar één advies geven: vertrek en verbrand alle sporen achter je. Verander je telefoonnummer, je mailadres en verbreek alle contacten met mensen, die niet kunnen kiezen tussen beiden.

Heb je kinderen; zoek een advocaat met ervaring met narcistische patronen en zorg dat je houdt wat je toekomt. Met een beetje geluk houd je je kinderen uit de greep van je ex, maar gun ze ook hun eigen ruimte en accepteer dat hij of zij ze tegen je zal opzetten. Beantwoord dat met empathie, duidelijke grenzen en onvoorwaardelijke liefde. Dat zal je ex ze namelijk nooit kunnen geven, omdat jullie kinderen het promotiemateriaal zijn voor eigen eer en glorie. Dit kan resulteren in verwennerij, plezier maken en ophemelen, maar kan soms ook leiden tot verwaarlozing, voortrekken van het ene kind op de ander en vernedering. Een rechter hiervan overtuigen is praktisch onmogelijk. Zelfs Willem Holleeder krijgt nog een eerlijk proces in Nederland, want narcisten opereren tussen de mazen van de wet, achter de schermen en in het geniep. Hierbij de schijn voor zichzelf hoog houdend om de publieke opinie in hun voordeel op te eisen.

Wil je je leven weer terug?

Breek dan vandaag nog en zoek een goede coach. Ga sporten, bewegen, neem een lange vakantie en neem de telefoon nooit meer op als hij of zij belt. Je verdient een respectvolle partner, baas of collega. Iemand die weet wat delen is, complimenten kan geven en jouw vooruit helpt in je leven. Zoek iemand die je doet stralen en laat je niet verleiden tijdens de eerste drie maanden, want dat houdt de narcist nog wel vol. Zodra je in het web zit komt de eerste verdovende steek. Gegarandeerd.

Hieronder de link naar mijn blog uit 2018, waarin ik refereer aan mijn eigen slachtofferschap. Inmiddels ben ik dankbaar dat het me overkomen is en ben ik nooit slachtoffer geweest, maar leerling van het leven.

 

https://www.nlpinholland.nl/de-laatste-fase-ik-zorg-goed-voor-mezelf/

Igor van Kaam

Geef een antwoord