Mijn kijk op de corona-maatregelen
Wanneer ‘IK LEEF MIJN EIGEN LEVEN’ je motto is

Zoals te verwachten zijn wij niet bang voor Corona, bij NLPinEindhoven. Angst is een goede vriend, maar vrienden bepalen nooit ons doen en laten. Daar zijn we nuchter genoeg voor.
Dat betekent niet dat we steeds glimlachend en ‘zen’ kijken naar wat er op dit moment gebeurt in de wereld.

Mensen die mij, Igor van Kaam, volgen op Facebook zullen inmiddels wel ontdekt hebben, dat ik een kritische kijk heb op hetgeen de overheid op dit moment uitvoert. En niet alleen in Nederland, in bijna alle landen ter wereld. De angst voor de dood en de angst om ziek te worden, twee basale menselijke angsten, hebben onze leiders doen besluiten de wereld op slot te gooien. Met alle gevolgen van dien.

Voorbeeldburger

Tot voor kort was ik misschien wel een voorbeeld-burger. Ik rijd zelden een bekeuring, ik vervul mijn plicht om te stemmen, ik eet gezond en ik verblijd de wereld met kennis die mensen helpt om zich succesvol en gelukkig te voelen.
Ik woon in een twee-onder-een-kap met een tuin, heb een lieve man en een hond en alles bij ons in huis is keurig op orde, gepoetst en zo goed als het kan, opgeruimd. 

Demonstreren werd bij ons thuis, vroeger, gezien als een hobby voor mensen die niets anders te doen hadden. Fanatieke activisten, die uit onvrede of onmacht gingen schoppen tegen, in de ogen van mijn ouders, heilige huisjes. Nee, wij waren, als ik het me goed herinner, een braaf, Brabants CDA-gezin. Iedere zondag naar de kerk en ik zong zelfs in het kinderkoor daar.

Maar nu voel ik de onhoudbare neiging om naar het Malieveld te trekken en, hopelijk samen met de slimme helft van Nederland, me als ‘onbehoorlijke burger’ te gaan gedragen. Ik ben pas 46 jaar oud, maar wat er nu gebeurt heb ik nog nooit meegemaakt en wil ik ook nooit meer meemaken. Geef mij een linnen schoudertas, open sandalen, een megafoon ? en een spandoek!!! Nu!!!

NATUURLIJKHEID en EIGENHEID

Achter de slogans IK LEEF MIJN EIGEN LEVEN en IK DOE WAT BIJ MIJ PAST schuilen twee belangrijke bedrijfswaarden. Natuurlijkheid en eigenheid. Hierin schuilt mijn bewondering voor de natuur, de evolutie en de persoonlijke, subjectieve ervaring van ieder levend wezen op aarde.

Door die ‘natuurlijkheid’ houd ik er een gezonde scepsis jegens de wetenschap op na. Er is weinig mis met handige technologie, maar wetenschap zie ik als een manier om te ontdekken hoe het universum in elkaar zit. Niet om haar te verbeteren of hierin scheppend te zijn.
En eigenheid maakt ieder mens anders. Alle mensen over één kam scheren past daar dus niet in.

Waardenoverschrijdend

Wanneer iets of iemand jouw waarden geweld aan doet krijg je als mens automatisch de behoefte om je te gaan verdedigen. Je waarden bepalen je wereldbeeld en als daaraan getornd wordt zul je de wereld als vijandig en gevaarlijk gaan ervaren. Logisch dat er een impuls komt om voor jezelf op te komen.

De angstvalligheid waarmee de overheid nu probeert te voorkomen dat (met name) hoogbejaarde, chronisch zieke mensen hun pijnlijke lichaam mogen verruilen voor de eeuwige zaligheid past niet binnen mijn kijk op natuurlijkheid. Daarin gaan leven en dood namelijk hand in hand en kunnen beide gevierd worden op dezelfde manier. Ik zie ze als opeenvolgende fases en ik heb dat geleerd na de dood van mijn moeder in 2001. Ze was 56 en hoewel we haar nog langer hier hadden willen houden was het op een bepaalde manier ook goed zo. Als het je tijd is, is het je tijd. 

Natuurlijke selectie of verslaafd aan geluk?

Natuurlijkheid bepaalt dat de sterken van de zwakken worden gescheiden, zodat een sterk menselijk ras ontstaat. Gebeurt dat niet, dan wordt de mens in zijn geheel een steeds zwakker wezen en nemen de kansen om als soort te overleven steeds verder af.

Mensen die het niet met me eens zijn zullen wijzen op IC-capaciteit en de angst om ziek te worden. Niemand wil corona overleven en met beschadigde longen, trombose of wat dan ook blijven rondlopen. Daar kan ik me in vinden, maar ook het lijden hoort bij het leven. Of, zoals onze Koning tijdens zijn kersttoespraak mooi uitlegde; ‘we zijn verslaafd aan geluk en mogen van onszelf niet meer lijden.’
Dat is niet natuurlijk. En by the way, ook jonge gezonde mensen mogen het risico op sterven aanvaarden. Dat doen ze ook wanneer ze te hard rijden, een pilletje slikken op een feestje of gaan skiën of diepzeeduiken. 

EGOISTISCH

Ik ben voor egoïst uitgemaakt, omdat ik zal weigeren een vaccin te nemen tegen COVID-19. Hoezo?? 

Tegen de tijd dat dat vaccin veilig is, is SARS-CoV2 allang gemuteerd naar nummer 3, 4 of 5. Als een goed medicijn me door het ziekteproces kan loodsen, prima, maar in mijn lijf geen maatregelen tegen een virus dat zo flexibel is als een sidderaal.

Nee, ik vind het juist egoïstisch van mensen wanneer zij hun eigen behoefte aan geluk en een lang, consumptief leven belangrijker vinden dan de sterkte van het menselijk DNA. Het getuigt van een volkomen individuele kijk op zaken: IKKE IKKE IKKE en de rest kan stikken.

Sinds de komst van uitgebreide vaccinatieprogramma’s is de wereldbevolking vervijfvoudigd van anderhalf naar acht miljard mensen. Het intelligent indammen van epidemieën heeft onze eigen soort tot een epidemie gemaakt. De mens schiet zichzelf in haar voet. De schade aan het milieu is niet meer te overzien, maar lijden en sterven? Dat willen we uitbannen.

Het mRNA-vaccin voor COVID-19 wordt ontwikkeld om de ‘fout’ in ons immuunsysteem te repareren. Sinds wanneer zit er een fout in de natuur en wie bepaalt eigenlijk dat dat een fout is? Er bestaat in mijn beeld geen goed of fout in de wereld en daarbuiten; enkel constructieve en destructieve gebeurtenissen en handelingen die, derhalve, wel of niet in lijn zijn met de natuur.

IDIOOT

Deze weken horen we huisartsen verbouwereerd vertellen, dat het hen verboden wordt patiënten te helpen.
We lezen schrijnende verhalen van demente mensen, die niet begrijpen dat hun dierbaren met wie ze een leven hebben gedeeld niet meer langs kunnen komen. Nooit meer misschien, gezien hun levensverwachting. Deze mensen leven bij de aanraking door een ander, omdat dat het enige deel van hun hersenen stimuleert dat nog normaal functioneert en hen een gevoel van vertrouwdheid en geborgenheid oplevert in een wereld die ze verder niet meer herkennen.
Mensen die elkaars nabijheid opzoeken lopen kans op een strafblad en een boete. Ouderen worden, zonder dat hen ooit iets gevraagd is, opgesloten in hun kamers zonder bezoek. Af en toe komt een als zombie verklede verpleger even koffie, thee of pillen op de tafel zetten. In welk mensenrechtenverdrag is déze uitzondering op de regels opgenomen?
Daarnaast worden tegengeluiden gecensureerd, sterftecijfers verdraaid of weggehaald (de RIVM is gestopt met delen, want de oversterfte bleek al tijdens de piek 40% lager te liggen dan het aantal gemelde coronadoden!), worden alternatieve behandelmethoden verboden (met vele onnodige overlijdens tot gevolg) en wordt er bij patiënten in ziekenhuizen niets gedaan aan het voorkomen van de gevolgen van het virus op het lichaam, waardoor mensen extra lange hersteltijd zullen hebben.

En dat enkel omdat er focus is op één heilige graal: een vaccin dat binnen zes maanden op de markt moet komen; iets wat in de geschiedenis van de medische wetenschap nog nooit gelukt is. We wachten nog steeds op het vaccin voor HIV, mensen! Over gokken op een niet-bewezen aanname gesproken.
Kortom, ik voel me als een idioot behandeld en gelukkig velen met mij. Jij ook?

NIET BEWEZEN betekent HET WERKT

Wetenschappers zwaaien de scepter op dit moment en zie wat er gebeurt. Hun kijk op zaken staat mijns inziens zo ver van de natuur en het leven dat het haast niet anders kan dat ze de balans van de wereld in groot gevaar brengen. Zeker nu, maar eigenlijk al meer dan honderd jaar. Volkomen ‘van God los’!
En nog méér bijzonder: behandelmethodes die kunnen werken worden verboden onder het motto: ’Niet Bewezen’. In deze uitspraak lezen gewone mensen ‘kwakzalverij’, maar Niet Bewezen betekent eigenlijk: 

 • nog niet aangetoond
 • nog niet goed onderzocht
 • niet mogelijk om goed te onderzoeken om ethische redenen
 • niet mogelijk om goed te onderzoeken vanwege teveel variabelen
 • niet te onderzoeken bij gebrek aan een goede methodologie 
 • willen we niet onderzoeken omdat we andere resultaten willen hebben, 
 • gaan we niet onderzoeken omdat het niet strookt met ons vorige werk
 • weigeren we te onderzoeken omdat het ondermijnt wat we vorige week geroepen hebben en dan lijken we dwalende dodo’s en lijden we gezichtsverlies.

Als het tegenoverstelde namelijk waar zou zijn, zou de claim van wetenschappers zijn: ‘Dat wat wij beweren is waar’. Maar die komt niet. Niet bewezen is alles wat ze kunnen verzinnen. Ik als taalpurist weet dan wat er geïnsinueerd wordt, maar niet gezegd.

ZONNETJE IN HUIS

Dus, ja. We gaan niet altijd glimlachend en ‘zen’ door het leven, vandaag de dag. We kunnen een groot deel van ons werk niet meer doen. Geen diploma-uitreikingen, geen oefeningen waarbij we elkaar van dichtbij mogen observeren of mogen aanraken, geen lekker grote groepen meer in de zaal. Het wordt lesgeven met alle ramen en deuren open, mijlenver uit elkaar.
Afgelopen week had ik woorden met Wendy over of de mensen nu twee armlengtes uit elkaar mogen zitten of dat de stoelen anderhalve meter uit elkaar moeten. Dat scheelt namelijk twee mensen in de ruimte en dus zo’n vijfduizend euro omzet per programma. Toch iets om graag helder te hebben… En dan treffen de idiote en vooral onduidelijke maatregelen ons nog maar beperkt!

Natuurlijk kunnen we ook omdenken. De maatregelen zijn een zegen voor ons milieu. De vrije tijd geeft ons tijd om na te denken en tijd met elkaar door te brengen. Mijn partner en ik wonen in Zeeland en nu de zon zoveel schijnt zijn we iedere dag wel even op het strand te vinden met de hond. Soms blijven we even zitten of liggen en soms wandelen we rustig door. We ontdekken iedere dag steeds meer hoe prachtig het leven is en hoe beperkt beperkingen ons eigenlijk ongelukkig kunnen maken. We zijn het zonnetje in huis, maar ook omdat we zoveel geluk hebben geen opgesloten familieleden te kennen en er geen faillissement ons boven het hoofd hangt. Wij en onze bedrijven zijn kerngezond en gelukkig stromen de aanmeldingen voor onze programma’s inmiddels ook binnen, dankzij de vele uren die Wendy, samen met mij en Frank, in het opzetten van goeie marketing heeft gestoken.

Ik geloof dat mijn gemoederen voorlopig niet tot bedaren zullen komen. Wordt vervolgd. 

Blijf sterk. 

Blijf nadenken. 

En aarzel niet om in verzet te komen wanneer je het niet meer trekt. Mij heb je mee! Mijn linnen tas hangt al klaar.

En nee, alsjeblieft géén sandalen!

 

Igor van Kaam
NLP Trainer

4 Reacties
 1. Hallo Igor
  Dank voor je blog, ik heb university of me pas ontdekt op youtube.
  Gelukkig zijn er stteds meer mensen die zien dat er iets niet klopt.
  Descartres heeft ooit gezegd : Ik denk dus ik besta, helaas is het hier nu: ik volg en ik mag bestaan.
  Vanwege diverse auto immuum ziektes heb ik me laten vaccineren maar wacht nu op Novavax dat is wel een ouderwets vaccin.
  Je NLP uitleg is geweldig heb zelf ooit een mini stukje NLP gehad.
  Ik wens jullie veel succes, ik blijf jullie volgen, demonstreren kan ik niet maar een petitie steunen zeker.
  Nogmaals bedankt voor alles.

 2. Dank je Igor. Sinds ik jou en NLP op YouTube heb ontdekt geniet ik telkens van jou uitleg en ik leer ook wat van. In het begin dacht ik ach weer iemand die net als al de media ons wilt misleiden. Maar ben gaan luisteren en ik ben heel blij hoe jij het uitleg en de waarheid vertel. Ik ben een moeder oma van 69 jr en laat mij ook niet vaccineren. Mijn lichaam mijn keuze dat bepaalt de regering niet.
  Als ik kom te overlijden dan gebeurt dat maar geen vaccin in mijn lichaam.
  Dank je wel. Ga zo door en hopen dat veel mensen beseffen hoe zij misleid worden. Wat je ooit zei hypnose als je ze op straat en in de winkels ziet met masker op automatisme zonder echt na te denken. Nog even en dan krijgen we een chip in of hand of voorhoofd en de niet gevaccineerden worden opgesloten in hun huis of gevangenschap.
  Dank je Igor.

Geef een antwoord