Het zou er een keer van komen. Igor, die een column schrijft over de LIEFDE. Vandaag is het zover. This is the moment!

“Is dat nu zo bijzonder?”, vraag je je misschien af. Nou, voor mij wel! Eindelijk, na lang wachten en zoeken, dient de Liefde zich aan mij aan. En dat is tenminste een column waard.

Mag ik beginnen met te stellen, dat de Liefde altijd wel bij me is geweest? Dat besef ik achteraf pas. Ik was er blijkbaar nog niet voldoende op ‘getuned’ geweest, om het goed te kunnen ontvangen. Bezig met van alles en nog wat of, zoals dat tegenwoordig mooi heet: ‘druk-druk-druk’. Druk met een bedrijf opbouwen. Met een huis kopen. Een plek inrichten. Nieuwe locatie. Nieuwe klanten. Nieuw jaar. Liefde afdwingen bij, met en voor mensen. Hou van mij. Vind me leuk. Wees aardig tegen me. Kwets me niet.

En het waren juist de mensen die me kwetsen, via wie ik kon ontdekken dat ik onder ‘druk-druk’druk’ een heleboel signalen van Liefde miste. Duidelijke signalen. Soms zelfs een symbolisch mes in je rug dat zei: “Je bent niet goed bezig. Pak het anders aan!” Tranen. Boosheid. Woede gericht op de wereld om me heen, die me niet de gelegenheid leek te bieden om ‘druk-druk-druk’ mijn doelen te bereiken. Los van de Liefde.

Wat is de Liefde nu precies? Waar hebben we het over?

Nu; de Liefde komt in vier varianten, verdeeld over twee categorieën: Magische Liefde en Wetende Liefde genoemd. (Binnen het Systemisch Werk voortkomend uit het werk van Virginia Satir en vooral Bert Hellinger.) 

Ik wil je graag uitleggen hoe het komt dat Liefde óók aan de bron van ziekte en burn-out ligt. En wat daaraan te doen.

Mag ik je even meenemen in deze vier vormen van Liefde?

  1. Magische Liefde: LIEFDE ALS BRON VAN ONS BESTAAN.

Deze voelt misschien een beetje cryptisch, wanneer je liefde associeert met liefdesliedjes en houden van. Symbolisch gezien is deze liefde namelijk de kracht waarop het leven zichzelf manifesteert. Het ontstaan van leven op onze planeet is nog altijd een mysterie voor zowel de wetenschap als religieuze fanatici. Los van welke theorie dan ook kunnen we vaststellen, dat we leven ervaren en dat het leven al miljoenen jaren als een kettingbrief dóórheen mens, dier en plant reist en dat nog miljoenen jaren zal doen.

Deze Liefde is dus de kracht van het leven op aarde. De bron van waaruit onze intelligentie en die van andere levende wezens ontstaat, vanuit de behoefte zich aan te passen, te overleven en zich voort te planten in steeds complexere vormen en omstandigheden.

Deze Liefde is magisch, omdat deze in elke levende cel op aarde ingesloten is en niet door mensenhand kan worden gestuurd.

  1. Magische Liefde: LIEFDE VAN EEN KIND VOOR ZIJN OUDERS.

Een andere vorm van magische liefde, is de Liefde van een kind voor zijn ouders. Deze vormt, zeker in de eerste maanden van het leven, een onstuitbare drijfveer voor gedrag op basis waarvan ouder en kind symbiotisch een omgeving creëren waarin een kind kan groeien en overleven. Deze Liefde kan op latere leeftijd soms door een bewuste (wetende) liefde worden overruled, maar op onbewust niveau heeft deze Liefde in bijna alle mensenlevens tot op hoge leeftijd invloed op ons gedrag.

Zonder de beschermende omgeving van één of meerdere ouders heeft een mensenkind geen overlevingskansen. Deze Liefde zit voorgeprogrammeerd in ons DNA en zorgt er in goede omstandigheden voor, dat een kind zoekt naar een veilige en gezonde omgeving. Wanneer deze in de praktijk verstoord wordt of ontbreekt, bijvoorbeeld door ruzie, scheiding of overlijden, dan kan een kind uit balans raken en op dat moment of op latere leeftijd bijzonder gedrag gaan vertonen. 

Bijvoorbeeld: Veel kinderen van wie een vader niet aanwezig is of op jonge leeftijd overlijdt hebben moeite met het accepteren van grenzen en regels. Zij zoeken hun grenzen vaak in meer extreme uitdagingen, welke soms gevonden worden op straat of in de criminaliteit; plekken waar strakke gezagsordes heersen en moederliefde ontbreekt.

Deze Liefde is dus een wisselwerking tussen ouders en kind, waarbij een kind zich verantwoordelijk voelt voor de kwaliteit van de band tussen zijn ouders en ouders zich verantwoordelijk voelen voor de zorg voor hun kind. Beide zijn in principe onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Boekentip: Stephan Hausner: ‘Zelfs als het me mijn leven kost’.

  1. Wetende liefde: LIEFDE IN JE WERK EN ACTIVITEITEN.

We hebben het vast allemaal wel eens geproefd… ‘Een appeltaart die met liefde gebakken is smaakt gewoon lekkerder!’ NLP-technisch niet de mooiste zin, maar wie maalt daarom. Als er Liefde in werk gestoken wordt, dan worden onze creativiteit, ons doorzettingsvermogen en ons geduld eindeloos. Het ervaren van Liefde in je werk of hobby geeft ons fysiek het gevoel in FLOW te zijn. Alsof alles vanzelf gaat, de energie vrijelijk stroomt en de tijd lijkt te vliegen. We noemen het in NLP ook wel ALIGNMENT. De situatie waarin jouw gedrag perfect is uitgelijnd met je talenten, je competenties, je wereldbeeld en je waarden (je DNA).

Het mooie van deze wetende liefde is, dat deze ongemerkt verder ontwikkelt gedurende ons leven. Dat is de reden dat ons werk ons vaak niet gedurende ons hele leven dezelfde voldoening kan blijven geven. Mogelijk blijft de kern van je Liefde voor je vak of liefhebberij overeind, maar verandert de invulling of uitvoering ervan geleidelijk.

Deze Liefde is lastig meetbaar in de uitkomst van je activiteiten, maar hij is des te voelbaarder wanneer we hem ervaren! In de fase voorafgaand aan burn-out kan er sprake zijn van het verdwijnen van de Liefde voor je activiteiten. Het volledig ontbreken ervan is nagenoeg een garantie voor een stevige uitbrander. Dat komt omdat ons systeem* (*ons systeem bestaat onder andere uit ons lichaam, ons brein en ons individu) aangewakkerd en gevoed wordt door deze Liefde. De Magische en Wetende Liefde gaan hier hand in hand en kunnen niet zonder elkaar. De Liefde als bron van jouw bestaan dooft uit, wanneer de Liefde in je werk en activiteiten ontbreekt. Tijdens een burn-out vind je hopelijk de resetbutton, waarmee je de Liefde voor jezelf en je things-to-do weer terugvindt.

  1. Wetende Liefde: LIEFDE ALS GEHECHT ZIJN AAN MENSEN EN MATERIE

De meestbesprokene onder de Liefdes. En de meestbezongene. Liefdesliedjes, romans, gedichten; ze gaan zonder twijfel over deze vorm van liefde. De tastbare. De ‘aardbeien met chocolade’-liefde. De All-you-need-is-LOVE’-liefde. De ‘buurman-wat-een-mooie-wagen’-liefde.

Wij mensen bestaan uit materie en zoals we weten trekt materie materie aan. In eerste instantie om te kunnen overleven zoeken we veiligheid in onze partners, onze familie en in onze omgeving. 

En omdat we onszelf en onze dierbaren zo goed mogelijk willen beschermen, ontwikkelde de mens een behoefte aan het verzamelen van kennis, spullen en macht. Deze behoefte wordt, als wetende liefde, doorgegeven via ‘goed voorbeeld’.

“Geef mij je kast en ik weet wie je bent.” Onze identiteit wordt vaak afgelezen aan ons bezit en aan de weelde of welstand die we in ons leven vergaren. En pas als ons leven echt aan een zijden draadje lijkt te hangen komt menigeen tot inzicht, dat het doodshemd geen zakken heeft en we niets van onze dierbare bezittingen en veroveringen meenemen naar de overkant.

Zodra de LIEFDE IN JE WERK EN ACTIVITEITEN overschaduwd wordt door de GEHECHTHEID AAN MENSEN EN MATERIE, berg je dan maar. Onder deze omstandigheden ontstaan de meest verschrikkelijke omstandigheden. Omstandigheden die terug te vinden zijn in alle werelddelen en in alle hoeken van de maatschappij. De mens is een ‘rupsje-nooitgenoeg’ geworden, die enkel nog gedijt bij stijgende aandelen, nog betere kerstinkopen, steeds meer en wisselende partners, verdere reizen en grotere, luxere huizen. We slaan er elkaar de hersens voor in en raken langzaam gevangen in de Gouden Kooi die we zelf bouwen.

Dat laatste verhaal is geen leuk verhaal om te lezen. Gelukkig zijn er ook veel mensen die inzien, dat teveel varen op de Vierde Liefde niet per definitie lijdt tot meer geluk. Gelet op de toename van welvaartsziekten als kanker, overspannenheid en burn-out, valt het niet te ontkennen dat we ons, zeker in het Westen, bevinden in een rat-race waar iets als liefde ver te zoeken lijkt. De Vierde Liefde is een vermijdende of beschermende liefde, die absoluut een belangrijke rol speelt in onze diepe natuur en die niet ‘verzaakt’ mag worden. Uit balans lijdt deze tot een treurig bestaan, waarvan we zelf, verdoofd door eten, drinken en spullen, nog nauwelijks besef van hebben. Heb je de beelden gezien van mensen die op ‘Black Friday’ winkels binnenstormen? Bijna plunderen? Na de crisis van 2008 tot 2014 hoopte ik stiekem dat we meer aandacht zouden krijgen voor de derde liefde, de liefde in ons werk en in dat wat we doen. Zonder twijfel of anderen ons wel goed genoeg vinden.

De burn-out die ik gehad heb ging over de strijd tussen de Derde en de Vierde Liefde. Mijn verlangen naar een eigen huis, naar een positie in de maatschappij en naar de schijnveiligheid van gezonde jaarcijfers hebben mij doen vastbijten in een plan dat desastreus was voor mijn lichaam. En mijn humeur…

“Als ik dat huis maar heb en als ik hem maar genoeg op reis en uit eten neem, als ik maar in die broek loop en die leaseauto rijd en als ik maar dit doe en dat laat en dit zeg en hierover zwijg, dan openen zich de poorten van het paradijs.” Nou, ik kan je zeggen, het waren de Poorten van de Hel. Heen en terug!

Door het soms dreigende soms daadwerkelijke verlies van de dingen waarvan ik geloofd had dat ze me dierbaar waren, verdween ook langzaam de waas voor mijn ogen, die mij lange tijd het zicht op de andere Liefdes ontnomen had. 

Mijn Liefde om mensen te inspireren en op nieuwe gedachten te brengen. 

Mijn Liefde om kennis te delen en mijn smoel en welbespraaktheid in te zetten om de ziekmakende heilige huisjes in jouw hoofd te slopen.

Mijn Liefde om de Kop van Jut te zijn, waar ik de kous nog al eens op krijg, door te stellen dat als je te moe bent om naar een feestje te gaan je waarschijnlijk te veel van Liefde Vier hebt en te weinig van Liefde Drie. “Ik vind het niet aardig wat je nu zegt en het irriteert me.” Dat soort woorden raken me nog steeds terwijl ik inmiddels ook denk: “Dan kom je er op de harde weg maar achter. Die heeft mij ook veel gebracht.”

Sinds afgelopen zomer is er in de Vierde Liefde voor mij een nieuw fenomeen gekomen. De Ware, voor zover ik daar nu al van durf te spreken. Iemand die me ziet zoals ik ben; bij wie ik geen ‘sharade’ hoef op te hangen, bij wie ik kan uitrusten, de tranen over mijn gezicht kan lachen, met wie ik kan huilen en kan knuffelen, bij wie ik me veilig voel en dat allemaal ook andersom. Iemand die houdt van de mens die Igor heet en nauwelijks oog heeft voor mijn gedoe of mijn geschreeuw, maar oog heeft voor mijn hart en mijn ziel. Iemand die ik niet hoef te winnen voor mezelf, maar die ik al jaren bleek te hebben. Iemand die mijn ogen nog iedere dag verder doet openen en ze in een nieuwe richting zet. Hij behoort tot de Vierde Liefde en zorgt dat ik de balans tussen alle vier weer teruggevonden heb. Tuned in with love.

 

Vandaar en aan hem deze column.

 

Fijne Feestdagen en moge de LIEFDE in al zijn vormen jullie gids zijn en jullie harten verwarmen, tot in lengte van jaren.
Ik hou van mij en ik bewonder de LIEFDE!

Geef een antwoord