Toen in 2001 Mohammed Omar (leider van de Taliban in Afghanistan) de Boeddhabeelden in Bamiyan beval op te blazen stond de wereld op zijn achterste benen. De beelden stamden uit de 6e eeuw na Christus en waren uiteraard UNESCO beschermd erfgoed. 

Opvallend in die tijd was de reactie van de Boeddhisten zelf. Zij verklaarden stellig, dat zij niet zo geraakt waren door het opblazen van de beelden. “Boeddha zit in ons hart en geen bom kan hem daaruit halen. Boeddha is. Of hij nu afgebeeld is of niet.” Dat was de strekking van hun verhaal.

Afgelopen week brandde de Notre Dame in Parijs volledig uit. Met tranen in mijn ogen zag ik op Youtube (zo merk je dat TV een traag medium is geworden) praktisch LIVE de torenspits zijn enkele reis naar het altaar maken. En ook dacht ik vrijwel meteen aan die wijze uitspraak van de Boeddhisten. Ik zei tegen mezelf: “Geloof zit niet in zo’n kapel (excusez-le-mot) maar in ons hart.”

Hoe mooi was het dan ook, dat de Parijzenaars (en haar toeristen) zich enkele uren later verzamelden op straten en pleinen en liederen begonnen te zingen ter ere van hun grande Dame, hun Notre Dame. Boeddhisten en katholieken verschillen blijkbaar niet zoveel van elkaar in hun diepere besef dat elke gebeurtenis, ramp of voorspoed, kan verbroederen en geen impact heeft op het ervaren van de verbondenheid met de schepping en haar schepper.

De dag waarvan je nooit dacht dat-ie zou komen. De dag dat jouw kathedraal verwoest wordt. Een monument. Een eeuwigheid. Iets dat groter is dan onszelf. We kunnen het moeilijk geloven; maar ook de Notre Dame in Parijs is blijkbaar geen eeuwig leven beschoren. En hoe gaan we om met dit plotselinge inzicht?

Wel… dat leer je in onze programma’s. En dit is geen reclame. Het is wat we doen…

Het doel van ons instituut is om mensen te leren, dat ze vrij kunnen komen van hun conditioneringen. Daarmee bedoelen we, dat we allemaal een brein bezitten dat zijn of haar omgeving continu inschat op mogelijk gevaar of kansen. Zaken die niet als gevaarlijk of belangrijk worden aangemerkt worden weggefilterd. Het brein leert dat door levenservaring en deze ervaring is, uiteraard, gekleurd door onze omgeving, in combinatie met een beetje DNA (onze waarden).

Op de avond dat de Notre Dame in vlammen op ging, stonden onze NLP Practitioners in vuur en vlam bij een hoogte-circuit in Best. Hun hoogtevrees trotserend klommen de meesten in een houten stellage van 12 meter, om daar aan zichzelf te bewijzen dat angsten enkel in je hoofd zitten. En hoe ons lichaam ons daarin leidt, stuurt en manipuleert. Steeds wanneer we oefeningen doen die buiten de comfort-zone liggen, maken we mensen bewust dat er dingen kunnen gebeuren in het dagelijks leven. En dat je ondanks deze zaken kunt blijven functioneren. Al is het met tranen, knikkende knieën, schreeuwend en vloekend.

Wanneer je kunt omgaan met een metaforische uitdaging als een hoogte van 12 meter, wat kan er verder nog misgaan dan in je leven?

De toegevoegde waarde van een NLP Programma wordt niet door iedereen gedragen. Zeker wel door de meeste deelnemers, maar zeker nog niet door sommige sceptici en onwetenden. NLP leert je hoe jij jouw grenzen leert verkennen en verruimen. Het is geen psychologie, het is NLP. NLP is een leer-methodiek. Een studie van de manier waarop ons brein de werkelijkheid omzet in bruikbare informatie om te kunnen overleven en gelukkig te zijn in jouw leven, door beter vorm te geven aan jouw identiteit.

Je kunt ook zelf omstandigheden creëren, waardoor je uitgedaagd wordt nieuwe wegen te bewandelen. De Leap of Faith is als een bungee jump.

Een Leap of Faith is de stap die maakt, wanneer je je baan op zegt zonder nieuwe.

Wanneer je je partner verlaat, zonder vreemdgaan.

Wanneer je je huis verkoopt en geen nieuw terug koopt.

Wanneer je je woonplaats verlaat zonder te weten waar je volgende week zal wonen en slapen.

Een Leap of Faith dwingt je te vertrouwen op alles wat niemand van je kan afnemen. Jezelf. Je ideeën. Je dromen. Je kennis. Je liefde.

Deze stap wil ik binnenkort gaan maken. Een Leap of Faith om aan te tonen dat NLP geen onzin is. Dat NLP een kijk op de werkelijkheid is, die zin aan ons leven geeft. En zin aan het mijne. Een aderlating om met frisse moed een volgende levensfase te beginnen. Houd daarom de Facebookpagina Van Down2 naar HappyU in de gaten, om te volgen hoe ik iedere dag opnieuw vorm wil gaan geven aan mijn Leap of Faith. Er is nog geen plan. En dat is nu juist de bedoeling.

De teloorgang (en wederopbouw) van de Notre Dame staat, net als een klim naar 12 meter, symbool voor de wijze waarop wij mensen kunnen (leren) omgaan met gebeurtenissen in ons leven die we niet zien aankomen en waar we tóch mee geconfronteerd worden. Dan kun je huilend bij de pakken neer gaan zitten en zeggen: “Ik doe niet mee…” of je zet je schouders eronder en haalt alle kracht uit je brein om een weg te vinden met deze situatie om te gaan en een oplossing te vinden.

En als dat samen zingen in de straten van Parijs is… dan is dat een oplossing die stroomt vanuit de harten van ons allemaal. En dat ontroert me diep. Dan besef ik… de mens is vanbinnen liefde en verbondenheid. Dat tonen we misschien niet iedere dag, maar juist op die momenten dat het nodig is. Onverwacht. Een geschenk. Laat ons bidden, mediteren, zingen, dansen, huilen, werken en verwonderen. En stop het vechten.

Igor van Kaam

 

 

Photo by Priscilla Fraire

Geef een antwoord