Uitleg van het immuunsysteem bij COVID-19: het lichaam als discotheek

Om simpel uit te leggen hoe COVID-19 lijkt huis te houden in de lichamen van mensen die op de IC belanden, bedacht ik een handige metafoor.

Let op: COVID-19 is een nieuwe ziekte veroorzaakt door een variant op het corona-virus die nog redelijk onbekend is, SARS-CoV2. Op basis van een aantal video’s en diverse recente medische onderzoeken bedacht ik een metafoor die ik hieronder toelicht.

Discotheek

Stel jouw lichaam voor als een grote discotheek, waar veel mensen een gezellige avond hebben. Iedereen doet zijn ding. Dansen, wat rond hangen, biertje drinken. Gezelligheid.

De discotheek heeft deuren en muren; je passieve immuunsysteem.

De discotheek heeft ook een discjockey, die alles overziet. Die staat voor het regulerend orgaan, dat alle andere partijen aanstuurt. De dj regelt de communicatie en de aansturing.

Daarnaast is er een portier en kan de discjockey de hulpdiensten bellen (politie, brandweer) als er een indringer komt die de boel op zijn kop zet. De portier kan snel ter plaatse zijn om een indringer buiten te wippen. In je lichaam zijn dat de ‘Natural Killer Cellen’. Lukt dat niet, dan belt de discjockey de hulpdiensten. In je lijf worden dan cytokinen afgescheiden. De hulpdiensten in je lichaam zijn de ‘Killer T-cellen’. 

Die hulpdiensten hebben een chef, de commandant. Die zorgt ervoor dat precies de juiste hulpdiensten opgeroepen worden om de indringer buiten te kunnen zetten. Ook zorgt de commandant ervoor dat er precies het juiste aantal hulpdiensten ingeschakeld worden. De Commandant staat in deze metafoor voor de helper-T-cellen. Gezonde mensen hebben heel veel commandanten, voor het geval er een wegvalt. De commandanten regelen dus precies wat er moet gebeuren om een speciale indringer te kunnen laten verwijderen uit de discotheek. Dankzij het werk van de commandanten hebben andere bezoekers van de disco het minste last van de indringer. Het wordt hooguit wat warmer in de discotheek (koorts), maar dat is zeker niet altijd het geval.

Tot slot is er de schoonmaakdienst. Die komt in actie wanneer het een puinhoop geworden is. Daarnaast zijn er kleine schoonmakers, die in alle kieren en gaten de boel uiteindelijk weer ontsmetten en bij het vuil zetten.  Hoesten, een loopneus, maar ook gewoon naar het toilet gaan zijn manieren om de boel goed schoon te maken. 

SARS-CoV2

Als SARS-CoV2 de indringer is in de disco, dan heeft de portier hem snel in de gaten. Hij probeert de indringer buiten te zetten, maar het is een stevige kerel, dus dat lukt niet. En de portier heeft geen wapens, maar hij kan wel een paar rake klappen uitdelen. De discjockey krijgt een seintje van de portier en een aantal bezoekers en hij waarschuwt de hulpdiensten. Het duurt even voordat deze zullen arriveren en daarom heeft de indringer de boel na een tijdje al behoorlijk op stelten gezet in de disco.

Maar, die indringer heeft nog iets gedaan. Hij heeft stiekem de commandant vermoord, waardoor niet alleen de benodigde hulpdiensten uitrukken, maar alle hulpdiensten in het hele land. Ze komen allemaal op hun beurt aan bij de discotheek en gaan naar binnen. De regie is weg!

Binnen is niet genoeg ruimte voor zoveel hulpdiensten, maar ze stromen maar door en door. Veel mensen in de discotheek komen in de verdrukking en breken een arm, raken buiten adem of worden onder de voet gelopen. Veel hulpdiensten gaan bezoekers voor indringers aanzien en vallen op een gegeven moment alles en iedereen aan. De schade is dan niet meer te overzien.

Er bestaat zelfs een kans dat de discotheek uit zijn voegen barst en alle mensen omkomen. En dat allemaal, omdat de commandant uitgeschakeld was door de indringer. De indringer bedacht het plan, maar de hulpdiensten zijn uiteindelijk degenen die de discotheek en alle bezoekers vermorzelen.

Hoe kan dit gebeuren?

De vraag is dus, hoe die indringer de commandant onschadelijk heeft kunnen maken. Het antwoord daarop is nog niet bekend, maar er zijn een aantal theorieën. Om die uit te leggen, laat ik de metafoor af en toe even los en gebruik ik de medische termen.

 • Geslacht
  Mannen hebben iets minder reserve-commandanten dan vrouwen. Bij mannen gaat het dus sneller mis. Dat zie je terug in de sterftecijfers. Zoiets is hoogstwaarschijnlijk genetisch bepaald en in de evolutie zo ontstaan. De natuur kennende om een logische reden, maar dat blijft gissen. Misschien was het goed als mannen sneller ziek zouden voelen, zodat ze niet konden jagen en niet ten prooi konden vallen aan roofdieren omdat ze niet fit genoeg zouden zijn.
 • Leeftijd
  Oudere mensen hebben ook minder commandanten en hulpdiensten. Ook dit zou je logisch kunnen verklaren. De natuur wil niet dat mensen het eeuwige leven hebben en dus is het logisch dat er ruimte gemaakt moet worden voor jongere generaties. Verouderen heet niet voor niks degenereren.
 • Onderhoud
  Het protocol kan helder en fris blijven, wanneer je het goed onderhoudt. Dit doe je door vitamine C, vitamine D en veel goede mineralen binnen te krijgen. Via je eten of via de zon (vitamine D). In de winter staat de zon laag en krijgen mensen minder vitamine D binnen. Dat zullen ze dus uit hun eten moeten halen. Eten wat te lang gekookt is of eenzijdig van samenstelling kan een tekort aan die vitaminen en mineralen opleveren. De commandanten verliezen dan een beetje hun kracht en aantal. Door slecht onderhoud raakt het systeem verzwakt. Best logisch eigenlijk. Bij mensen met veel overgewicht speelt dan nog een rol, dat het lichaam in goede conditie moet zijn om alle hulpdiensten de ruimte te geven. Hoe slechter de conditie van de discotheek, hoe sneller de boel in elkaar dondert.
 • Medicijnen en vaccinatie
  Van veel medicijnen en vaccins is bekend, dat zij het immuunsysteem beïnvloeden. Het is de bedoeling dat dat ten goede komt aan het immuunsysteem, maar er is ook veel onderzoek waaruit blijkt dat een beïnvloed immuunsysteem soms ook rare bokkensprongen kan maken. ADEM is een verschijnsel waarbij het immuunsysteem op hol slaat. Tijdens onderzoek naar het ontwikkelen van vaccins wordt dit gezien (dierproeven) en dat maakt dat veel vaccins nog niet op mensen getest kunnen worden. Het op hol slaan van het immuunsysteem kun je vergelijken met de enorme hoeveelheid hulptroepen die op de discotheek afkomen. Ook bij allergische reacties, reuma, MS, Diabetes-1 en veel andere auto-immuunziekten zie je dat, op bepaalde plekken in je lichaam of overal, de hulpdiensten goede leiding van commandanten missen en meer kapot maken dan ze lief is.

Malaria

Wat ook bekend is, is dat in gebieden waar malaria heerst weinig mensen COVID-19 krijgen. Dat kan toeval zijn, maar zo werkt de natuur meestal niet.

Het kan dan zowel aan het vaccin als aan de medicatie voor malaria liggen. Het bekende hydroxychloroquine in combinatie met bijvoorbeeld zink is bewezen effectief bij bestrijden van het virus in het lichaam. Zie het als een wapen voor de portier, waardoor hij beter kan ingrijpen voordat de situatie uit de hand loopt. Hydroxychloroquine werkt dan ook alleen in het beginstadium van de besmetting en niet als grote delen van het lichaam al aangetast zijn.

Gokken

Omdat SARS-CoV2 zo’n nieuw virus is, is het een beetje gokken wat nu precies de oorzaak is van het uitschakelen maken van de commandanten. Nu we weten dat dit gebeurt zou het zomaar kunnen dat er andere medicijnen kunnen worden toegediend die het virus bijvoorbeeld in een vroeg stadium al onschadelijk maken, of medicijnen die kunnen voorkomen dat de boel ontploft. Daar zijn goede medicijnen voor beschikbaar.

Een vaccin is nu misschien helemaal niet nodig om op korte termijn te voorkomen dat duizenden mensen sterven aan dit nieuwe virus. Dat geeft tijd om een eventueel vaccin super veilig te maken en hiervoor de normale vijf tot tien jaar onderzoek voor te nemen.

Igor van Kaam
NLP Trainer

Bronnen: YouTube, nytimes.com, nos.nl, ncbi.nlm.nih.gov, gezondheidsplein.nl

Lees ook:

Geef een antwoord