Integriteit en integer. Twee dezelfde begrippen of juist totaal iets anders?

Deze vraag wentelt al een tijdje door mijn gedachten. Eén van deze woorden is de laatste tijd een paar keer gevallen in gesprekken met iemand. Integriteit is een zelfstandig naamwoord. Integer een bijvoeglijk naamwoord. Beide lijken min of meer naar hetzelfde te verwijzen.

Maar het tegendeel is waar. Wanneer je er goed over nadenkt blijken ze elkaars tegengestelden te zijn. Eerst ff checken: “Wat zegt Van Dale?”

Integer betekent: “eerlijk, onkreukbaar

Integriteit betekent: “onschendbaarheid”, maar ook “eerlijkheid, onkreukbaarheid”.

De Van Dale wil dus eigenlijk, dat je gelooft dat eerlijk en onkreukbaar hetzelfde betekenen, namelijk onschendbaar. Dus, iemand die integriteit hoog in het vaandel heeft staan, kan tactvol en politiek manoeuvreren, waardoor hij of zij ongeschonden uit communicatieve processen komt. Echter, tactvol en politiek heeft doorgaans vooral te maken met ‘je kaken stijf op elkaar houden’ wanneer je vanbinnen overkookt van het onrecht, de hypocrisie of de bureaucratie die je om je heen waarneemt. Of dat je daar op natuurlijke wijze volledig immuun voor bent.

Iemand die integer handelt heeft geen geheimen, maar toont juist openheid en eerlijkheid. Hij zal laten weten wanneer situaties hem niet zinnen of wanneer hij misstanden constateert. Hij zal deze aan de kaak stellen.Een klokkeluider handelt integer. De mensen die hij verlinkt hielden uit integriteit de vuile was binnen de Raad van Bestuur.

Een integere keuken van een restaurant is een open keuken, waar mensen kunnen zien welke ingrediënten worden gebruikt en hoe ze worden verwerkt. Een keuken waar integriteit hoog in het vaandel staat, houdt haar recepten geheim, evenals alles omtrent de personen die er werken.

Integer handelen heeft mijns inziens te maken met eerlijkheid, openheid, helderheid en menselijkheid.
Integriteit heeft daarentegen te maken met geheimhouding, politieke correctheid, ge- en beslotenheid en zakelijkheid.

Mij past een integere handelwijze. Ik ben een flapuit. Zoals Belgen zouden zeggen, “n’un echten Ollander”, met het hart op de tong. En hoewel ik graag mijn eigen straatje schoon veeg, zijn er weinig mensen die kunnen zeggen, dat ik ze ernstig voorgelogen heb of tekort gedaan. Ik strijk over mijn hart, wanneer je erom vraagt. En je kunt altijd bij me aankloppen, wanneer je een probleem hebt. Ik zal naar je luisteren en zo goed als ik kan helpen, troosten en opvangen.

Integriteit is voor mij van een heel andere orde. Politieke spelletjes spelen; ja-en-amen knikken omdat iemand die zich meer voelt dan ik, dat van mij verwacht? Je zult het me niet zien doen. Ik ken geen rangorde in de omgang met anderen. We poepen allemaal op dezelfde plee.

Of ik nu klant ben of leverancier, trainer of coach. collega of opdrachtgever; mijn contactpersoon is mijn gelijke, al was ik Hofleverancier en hij de Koning. Wat me niet zint deel ik. En als ik ergens voor gevraagd wordt, doe ik het op mijn manier. Zint het je niet? Dan is het ‘my way or the highway’. Zo heerlijk eerlijk als ik me daarin gedraag, zo schendbaar lijk ik daarin soms te zijn. En dat kan flink pijn doen.

Mensen die integriteit belangrijker vinden dan integer handelen kunnen integere mensen nog wel eens flink te grazen nemen. Het is op dat moment De Eerlijkheid tegen De Politieke Correctheid en daar waar de meeste macht ligt, die wint. U raadt het al; dan trekt de integere persoon aan het kortste eind. Hij heeft namelijk al zijn kruit al verschoten en kan niets vuigs verzinnen om een nieuw verhaal uit zijn hoge hoed te toveren en die als leugen op de mouw van de ander te spelden. Dat vermogen is alleen de politiek correcte toebedeeld, die zijn handen wast in onschendbaarheid. Pontius Pilatus versus Christus. De integriteit versus de integere.

Gepokt en gemazeld blijf ik; de integere.

En wat streef jij na in jouw handelen?

Igor van Kaam
Ondernemer | Coach | Trainer

Geef een antwoord