De komende weken kun je wekelijks een blog van me lezen, waarin ik één van de IGORIGOR IK-quotes bespreek. Een samenvatting van deze blog zal ik vloggen, voor de millennium generatie, voor zover deze de Kunst van het Geduld om te Lezen niet beheersen.

Vandaag trap ik af met IK DOE WAT BIJ ME PAST.

De serie IK-quotes van IGORIGOR zijn niet met toeval gekozen. Hier is grondig over nagedacht. Wij vinden dat NLP gaat over Persoonlijk Leiderschap. En deze persoonlijke ontwikkeling begint bij het erkennen en herkennen van je persoonlijke waarden. De ‘ongeschreven’ drijfveren van je dagelijkse doen en laten.

IK DOE WAT BIJ ME PAST gaat over de waarde NATUURLIJKHEID. Eén van de zes kernwaarden van IGORIGOR.
Natuurlijkheid is een lastige waarde. Dat zien we in de wereld om ons heen. De mens is geboren met de neiging om de wereld te willen beheersen en de waarde VEILIGHEID, die in die beheersing nagestreefd wordt, staat dan ook haaks op NATUURLIJKHEID.

Met natuurlijkheid streeft IGORIGOR na de dingen te laten gebeuren zoals ze zijn. En da’s best mindful eigenlijk. Laatst raakte ik verwikkeld in een felle discussie op Facebook, omdat ik niet achter het kabinetsplan stond om gezonde bejaarde mensen die ‘het wel welletjes vinden’ op aarde regulier te helpen met euthanasie.

De aarde maakt onderdeel uit van het heelal en is inmiddels zo’n 5 miljard jaar oud. Hiermee zijn we ongeveer op de helft van de levensduur van de aarde, die overigens geheel wordt beheerst door de levensduur van de zon.
Van deze 5 miljard jaar is de huidige homo sapiens volgens de wetenschappers zo’n 120.000 jaar oud. Dat lijkt lang, maar is dus 0,0024% (2½ promille) van de levensduur van de aarde. Een normaal mens leeft inmiddels ongeveer 80 jaar… EN DAAR MAKEN WE ONS DRUK OM!!! Bizar.

Het brein van de mens is zo gebouwd dat de manier waarop wij de dingen beleven als waarheid wordt bestempeld. Zou het brein dat niet doen, dan leefde de mens in constante onzekerheid. Of erger nog, dan leefde de mens helemaal niet.
Dat is ook de reden dat we eeuwenlang dachten dat de zon om de aarde draaide en de aarde plat was. Zo lijkt het ook vanuit ons gezichtspunt. Inmiddels weten we van veel dingen beter en soms vinden we deze waarheden ronduit schokkend.

Zo blijken we producten te kopen op basis van de kleur van de verpakking of de prijs, terwijl we glansrijk door de leugendetectortest zouden komen, als we beweerden dat het ons echt om de kwaliteit of de smaak te doen is.
Succesvolle mensen zijn vaak knap. Rara hoe kan dit? En vertel een klas dat ze dommer zijn dan de rest en de cijfers kelderen als temperaturen in de winter doen.

De homo sapiens heeft nooit iets te vertellen gehad op aarde. Noch over zijn leven, noch over de dood. Nu kan ik een pleidooi gaan houden over hel en verdoemenis, ware het niet dat deze termen door 20 eeuwen prediken, dreigen en straffen een interne representatie hebben gekregen waar een schilderij van Pieter Breughel bij zou verbleken. De hel is van het hiernamaals en God staat aan de poort, al dan niet vervangen door zijn stand-in apostel Petrus, naar wie de Sint Pieter in Rome is vernoemd.
Nu heeft de mens het vermogen om zich van het leven te beroven. Zo natuurlijk dan weer wel. Maar de weg naar een zelfgekozen dood; de bijbehorende gedachten, gevoelens, het verdriet van de nabestaanden, uit overlevingsdrang gecamoufleerd door de gedachte: “Hij heeft nu eindelijk rust…” is wat ik de hel wil noemen. En let op he; niet iedereen kiest voor de omstandigheden in zijn of haar leven, waardoor dat leven een hel wordt. Gepest worden, misbruikt worden, verlaten worden: “It takes two to tango.”
We voelen wel op onze klompen aan, dat moed, volharding, het overwinnen van angsten en problemen ‘hemelser’ daden zijn dan de nooduitgang nemen. De kapiteins van de Titanic (bleef aan boord tot het bittere einde) resp. de Costa Concordia (Italië, 2008, vertrok als eerste van boord) hebben ieder zo hun eigen reputatie erop nagehouden.

Natuurlijkheid gaat over het observeren van de zaken zoals ze bedoeld zijn en daarnaar leven. En daar ligt nu net de bottelnek. Hoe is het bedoeld? En wie heeft dat dan gedaan? Omdat de mens niet verder kan denken dan de mensheid is men hopeloos op zoek naar een baas. Een leider van dit zooitje. Een verantwoordelijke wijze. Een zondebok. De mens zou de mens niet zijn als hij niet een menselijke God had bedacht. Of meerdere, zo u wilt. Ons brein kijkt niet verder de onze neus lang is. En waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Voor IGORIGOR is God geen mens. God lijkt niet op de mens, al is de mens het evenbeeld ervan. Maar de mier ook. En de mus en de slang. De appel en zijn boom. Het gras. De kruiden. De stenen en de grond. De maan en de sterren. De regen en de lucht. Zelfs het ijswater op Mars en de ringen van Saturnus. God is alle scheikunde, natuurkunde en biologie die we ooit kunnen bedenken en meer. God is een systeem, een structuur, een serie wetmatigheden. God is de formule van het Universum.
En een religieuze god is niets meer of minder dan koningin Maxima: vertegenwoordiger van een bruikbare illusie die de mens nodig heeft om zich aan op te werken. Om hoop te houden en richting te geven aan zijn bestaan. Zijn bestaan dat niet meer is dan een knipoog van het Universum.

IGORIGOR gelooft, dat er een manier is om het Universum te dienen en een manier om het te beschadigen. Om met de formule van het Universum mee te bewegen. Of tegen de formule van het Universum in te gaan. Dat eerste noemen we constructief gedrag en zo streeft IGORIGOR de waarde NATUURLIJKHEID na. Mensen opleiden tot constructief gedrag, met respect en ontzag voor leven en het doorgeven ervan aan volgende generaties.
You can’t beat the system. But you can recognize and play it.

Geef een antwoord