Hoe zijn we hier in godsnaam beland?

Hoe zijn we hier in godsnaam beland?

De waanzin van de dag. Hoe angst voor een nieuwe griep werd aangewakkerd. En met succes!

Sinds gisteren heb ik Facebook voor een tijdje vaarwel gezegd. Mijn meer dan 2500 volgers zal ik ontzettend gaan missen en aan de reacties te zien, zij mij ook.

Waarom dan toch dit besluit? Wat is er aan de hand?

Bijna alles is één bedrijf.

Wat veel mensen niet weten, omdat ze nooit onderzoek doen, is dat bijna alle grote bedrijven op aarde uiteindelijk toebehoren aan één kleine groep eigenaars. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar of het nu de voedingsmiddelenindustrie is, de luchtvaart, de chemische industrie, de autoindustrie, maar ook heel herkenbare bedrijven als Amazon en Zalando. Ze zijn ontstaan uit creatieve initiatieven van sprankelende, vaak jonge ondernemers. En zodra de massa in zicht kwam, kwamen investeringsmaatschappijen met bakken geld over de toonbank om de aandeelhouders in weelde te hullen en de klantgegevens direct beschikbaar te stellen.

Laat me een aantal namen noemen:

Dat MARS ook eigenaar is van M&M, Bounty, Milky Way, Dove Chocola, Twix en Malthesers is allemaal nog niet zo gek. Chocola is chocola, zou je zeggen. En je kunt maar ergens goed in zijn. Dat MARS ook je hond en kat te eten geeft, in Pedigree, Whiskas en IAMS wist je misschien niet. Echter, ook je koekjes, je pastasaus, je kauwgom, de medicijnen voor je huisdier en je vissen, dierenartsen, je rijst, je soep worden onder de MARS vlag geproduceerd. Nu is MARS privé eigendom van één familie, dus da’s misschien nu niet het beste voorbeeld.

Dus hoe zit het met veel andere bedrijven?

Wanneer je gaat zoeken wie de eigenaars zijn van bedrijven als CNN, Accelor Mital, Facebook, CNBC, Google, Unilever, Pfizer, AstraZeneca, Janssen Farmaceuticals, Shell, Nintendo (Pokémon), ABN AMRO, ING en Deutsche Bank dan kom je steeds namen tegen als Fidelity Management, Wellington Management, Northern Trust, ClearBridge Investments, Millennium Management, Vanguard, BlackRock, Principal Financial Group, Capital Research etc etc. Wie nog verder kijkt ziet, dat deze bedrijven zowat allemaal elkaar bezitten in een soort pyramide met Vanguard aan de top. Dat bedrijf is dan weer ‘private owned’, zodat er geen enkele naam bekend is van de daadwerkelijke eigenaars. Wie nog langer zoekt ontdekt dat deze bedrijven ook het persbureau Reuters bezitten en persbureau ANP, via hetzelfde bedrijf dat ook Makro bezit, Talpa en dus SBS6 en andere quatsch en nog veel meer.

Stel nou, dat deze bedrijven al hun klantgegevens aan elkaar gekoppeld hebben in hun database. Sinds kort heb je overal een klantenpas of een digitaal account, dus dat is niet zo moeilijk. Dan weten zij méér dan alle overheidsinstanties ter wereld samen over het koopgedrag van klanten. En niet alleen over koopgedrag, maar ook waar wij lopen, rijden, eten, wie we kennen, welke ziekte we hebben, welke hobby’s, wat we zoeken op internet. Noem maar op! Ik zeg niet dát het zo is, maar als ondernemer weet ik wel wat ik zou doen, als ik de mogelijkheid had!

Laat me deze bedrijven heel Koninklijk “The Firm” noemen.

So what?

The Firm bepaalt dus wat ik in mijn auto gooi. Ze fabriceert mijn auto, mijn eten (voor zover ik dat in een doosje of verpakking koop of bij een grote keten op straat haal), ze maakt mijn medicijnen en die voor mijn huisdieren, de gewasbeschermers en -veredelaars die die boer gebruikt. Ze bouwt mijn sociale netwerken, mijn computer, mijn games en mijn apps, mijn mobieltje, maar ook mijn navigatiesysteem. Ze beheert mijn geld en mijn hypotheek, omdat ze ook mijn bank bezit. De kans is aanwezig dat ze direct of indirect mijn werkgever is. Daarnaast produceert ze het nieuws en doet ze wetenschappelijk onderzoek naar van alles en nog wat. 

“Gelukkig heeft The Firm geen invloed op de politiek en andere overheidsinstanties!”

Nou… dat is verkeerd gedacht. The Firm investeert via haar ‘foundations’ gigantische bedragen in instituten als het RIVM voor onderzoek naar ziektes en micro-organismen. Daarnaast zwermen haar ambassadeurs als bijen rond instituten als de Verenigde Naties, zodat ze voor een groot deel de wereldwijde agenda kan bepalen. De Wereld Bank is daar ook onderdeel van.

Omdat The Firm het nieuws kan bepalen brengen NOS en RTL4 iedere avond een verhaal, dat in meer of mindere mate moet overeenstemmen met haar algemene agenda. Anders vlieg je er als hoofdredacteur natuurlijk snel uit.

Onze politici hechten veel waarde aan de Verenigde Naties. Maar ook de World Health Organisation en het World Economic Forum zijn clubs waar overheden en individuele politici zich maar al te graag bij aansluiten. Deze bedrijven hebben een open agenda, waarin doelstellingen voor een schone wereld, een welvarende wereld en een gelijkwaardige wereld de boventoon voeren. Daar is niks mis mee.

Wie verder kijkt…

Zal ontdekken dat alle adviezen die al deze organisaties afgeven steeds in het financiële voordeel uitvallen van de wapenindustrie, de staalindustrie, de fossiele brandstoffen, de farmaceutische industrie of de banken. Kortom, The Firm. Logisch, want de oprichters en financierders van deze organisaties zijn weer diezelfde bedrijven, die 80% van de wereldeconomie voor hun rekening nemen. The Firm!

De natte droom van de Paus.

Tja, de Katholieke Kerk droomde natuurlijk al eeuwen van alleenheerschappij over de wereld. Het was alleen lastig om mensen van andere geloven aan het Christendom te verbinden. Toen dat aan het begin van de vorige eeuw zo’n beetje duidelijk begon te worden, lijkt het erop dat de Katholieke Kerk de handen ineen heeft geslagen met de beste smeerolie die de wereld voorhanden heeft: geld. En daar had de Katholieke Kerk toevallig genoeg van op voorraad!

Islamitische oliesjeiks willen zich maar op één manier binden aan het Christelijke Amerika en Europa: als ze er geld aan kunnen verdienen. Waarschijnlijk is dat ook de reden, dat het Westen ooit met de lineaal over de kaart van Noord-Afrika is getrokken om landsgrenzen af te bakenen, gematigde leiders met honger naar het Westerse Kapitaal neer te zetten en zo de olie- en geldkranen voor beide partijen wagenwijd open te houden.

Je vraagt je misschien af wat Amerika met een wereldpolitiek wil bereiken en waarom ze zich met alle macht met allerlei problemen in verre oorden willen bemoeien. Dat doen ze alleen als er olie is. Zonder olie geen industrie en zonder industrie geen macht voor The Firm.

Maar The Firm wil toch ook een groene wereld?

Ja zeker! Hoop ik… Maar alleen als die groen wordt dankzij haar technologische uitvindingen. En die moeten aan de man gebracht worden, waardoor de agenda schreeuwt om klimatologische aandacht. De boodschap is, dat het JOUW schuld is, dat de wereld zo vervuild is. Dus als jij nu haar nieuwe auto koopt, haar stalen windmolen in je achtertuin duldt, haar zonnepaneel van staal, steenkool en glas op je dak zet en stopt met lokaal (Nederlands) schoon aardgas (ook fossiel, maar nauwelijks vervuilend), dan ben je goed bezig.

Niemand adviseert je om je eigen kruiden te verbouwen, om je oude spullen te ruilen met andere mensen die andere spullen hebben of die het minder breed hebben, om je eieren bij de boer om de hoek te kopen en je vlees bij de buurman van die boer en die boodschappen lekker op de fiets te doen. Dat zou pas écht groen zijn, maar daar verdient The Firm natuurlijk niks aan. Daarom lees je daarover maar weinig en worden mensen die zo leven altijd een beetje voor gek versleten.

Wat is dan het doel van The Firm?

Wel, complotdenkers geloven, dat The Firm meer weelde over minder mensen wil verdelen. Hun verhaal is dan ook, dat deze onbekende machthebber de wereldbevolking wil verkleinen. Dat zou The Firm goedpraten door verhalen te vertellen over vervuiling, armoede en sloppenwijken. 

Ik geloof niet dat dat haar agenda is, maar ik heb ook geen idee wat dan wel. Welk bedrijf wil zijn klantenkring verkleinen?

Wat wel zou helpen is, dat je klantenkring ongeveer even rijk wordt. Als dat gebeurt, gaat je hele klantenkring nog meer bij je kopen. Nu gaat The Firm zelf natuurlijk niet interen op haar eigen vermogen. Dat is zo groot, daarmee kan ze Afrika een paar jaar van eten voorzien. Nee, ze wil de ‘kleine miljonair’ het gevoel geven dat hij profiteert en zijn zorgvuldig bij elkaar gewerkte, gespaarde en misschien geërfde centjes geven aan mensen die zwak, dom, ziek of gewoon in het verkeerde nest geboren zijn. De focus op het bestrijden van armoede ligt hem in ieder geval niet in het willen stimuleren van vrijheid en eigen kracht om te gaan ondernemen. Anders zou de wetgeving wereldwijd het starten van een eigen bedrijf wel veel gemakkelijker maken. Nee, de verschillen tussen arm en rijk moeten verkleind worden door belastingen en regels, zonder dat het ten koste gaat van de vermogens van The Firm. Zij trekt immers aan de touwtjes en bepaalt de regels.

Idealen.

De Groenen en de Oranjes en de Blauwen zitten allemaal vast in hun eigen idealen.
De Groenen geloven, dat we de wereld samen schoner en blijer gaan maken. Milieuvervuiling, racisme en seksisme moeten hard worden aangepakt.
De Blauwen, de groep waar The Firm ook toe behoort, streven naar een strakke organisatie en een duidelijke hiërarchie. Ondernemers zijn maar vrije vogels, die overal tussendoor vliegen en moeten dus geremd worden. Als iedereen voor een baas werkt, pensioen opbouwt, keurig in het schoolsysteem past en verder zijn natje en zijn droogje heeft, moet je niet klagen. Je hebt opperhoofden en onderdanen. Al eeuwen lang.
De Oranjes, niet te verwarren met ons Koningshuis, zien succes als beloning voor hard werken. Ik doe iets voor jou en jij doet iets voor mij en daardoor krijgen we het samen beter. De volgende generatie moet het luxer, comfortabeler en beter hebben dan de generatie ervoor. Hard werken loont! Hier zitten de uitvoerders van The Firm; domme, hebberige mensen, die gemakkelijk voor het karretje te spannen zijn en alles doen voor een mooi huis en een lekker pensioen.
Alledrie deze systemen kennen we en lopen op dit moment kris kras door elkaar. De Groenen zijn tegen de Oranjes, want consumptie vervuilt en maakt lui en egoïstisch. De Blauwen willen de controle behouden en iedereen net voldoende ruimte geven, zolang ze hun macht maar niet verliezen. En de tijd is de lachende derde, eh… vierde in dit geval.

Er is namelijk zoiets als een Geel systeem. In dat systeem is de kracht van de natuur heer en meester. In dat systeem is een schone natuur geen doel, maar een middel om gezond en daardoor gelukkig te worden. In dat systeem is geld geen doel, maar een middel om veiligheid en voedsel te vergaren. Precies genoeg om het goed van te hebben, gezond te zijn en gelukkig te zijn. In dat systeem is macht en leiding geen doel, maar een middel, zodat processen in heldere en goede banen geleid worden, zodat iedereen zich vrij voelt en vrij genoeg kan bewegen, om gezond en gelukkig te zijn.

In het Gele systeem staan de dogma’s van Groen (ecologie), Oranje (bezit) en Blauw (macht) niet langer centraal, maar draait het om individueel geluk en gezondheid. Geluk en gezondheid (wat wíl een mens nog meer?) zijn de doelen. Met behulp van de juiste ecologie, genoeg bezit en gecontroleerde macht wordt zoiets harmonieus geregeld. Als de mens die fase bereikt heeft, zal de impuls naar meer en beter afnemen en zullen we kennis, macht, bezit en vrede harmonieus met elkaar willen delen. We willen elkaar het niet meer opleggen, afpakken of erop aanspreken, maar het wordt een vanzelfsprekend uitgangspunt. Deze ontwikkeling laat, als je het mij vraagt, nog wel één of twee eeuwen op zich wachten.

Kapitalisme ontspoord

Het kapitalisme is na de verdwenen invloed van adel en geestelijken in het zadel gekomen, zo ergens rond 1850. Het heeft in een periode van 200 jaar de wereld compleet op zijn kop gezet en de mens veranderd in een epidemie, die niet langer in harmonie leeft met de natuur. We kunnen nergens meer aan dood gaan, we mogen niet arm, ongelukkig of onmachtig zijn. Als je het mij vraagt is dat hét recept voor het versneld uitsterven van het menselijke ras. Maar dat zullen de mensen achter ‘The Firm’ niet snel toegeven. Dat maken ze toch niet meer mee en hé, “na mij de zondvloed”.

Het kapitalisme is daarmee gruwelijk ontspoord en de macht over de wereld ligt daardoor in handen van een kleine groep bijzondere mensen.

Jij bent gek?!

Je zult begrijpen dat een deel van mijn verhaal gebaseerd is op feitelijk onderzoek naar aandeelhouders structuren. Maar goed, ik kan niet in de hoofden van de mensen achter The Firm kijken. Misschien hebben ze wel het beste met de wereld en haar burgers voor. In dat geval vraag ik je eens te kijken naar wat kleinere bedrijven. Niet te klein, maar bijvoorbeeld een bedrijf waar tussen de 1000 en 5000 mensen werken. In hoeverre is daar daadwerkelijk oog voor de medewerker boven de winst? De klant boven de aandeelhouder? De schoonmaakster boven de voorzitter van de Raad van Bestuur?

Juist. Je hebt geen hogere psychologie nodig om te beseffen, dat mensen nu eenmaal op een bepaalde manier in elkaar zitten. Als je een kans krijgt om macht, invloed, geld of aanzien en erkenning te krijgen, dan neem je die. Of je bent een ongelooflijke sukkel, wanneer je dat niet doet. En een dief van je eigen portemonnee. 

De Schepping bevat een ‘fout’.

Onze Schepper, of de evolutie, hoe jij het wil noemen, heeft de mens evolutionair uitgerust met het vermogen om na te denken over het verleden, de toekomst en ook over zichzelf en anderen. Daar is een belangrijke emotie door ontwikkeld, die zich heeft verankerd in ons DNA. Angst. Nu kennen dieren ook angst. Eventjes, wanneer ze opgejaagd worden door een roofdier. Maar mensen hebben vanaf het moment dat ze kunnen praten angst. Angst dat ze geen cadeautje krijgen van Sinterklaas, angst voor een onvoldoende, angst om gepest te worden, ziek te worden, beroofd te worden, onderaan de ladder te eindigen, angst voor de dood, de eenzaamheid of het verlies van spullen, eigenwaarde of liefde.
Er is een ongelooflijk domme fout gemaakt in de Schepping, door mensen uit te rusten met een brein dat zich niet laat leiden door tevredenheid en schoonheid, maar door angst en afgunst.

Tja, en los dat maar eens op.

Al maanden word ik voor gek verklaard en moet ik maar eens nadenken over de ernst van corona en de hard werkende mensen op de zorg. Nou, ik heb nagedacht. En je hebt zojuist gelezen tot welk inzicht dat heeft geleid. Ik ben echter niet bezig met jouw gezondheid, met jouw tante op de IC, vechtend voor haar laatste adem, jouw prik of terrasbezoek. Ook niet met applaus voor de zorg en of ik mijn mondkapje nu over of onder mijn neus draag of helemaal niet.

Ik ben bezig om te ontdekken hoe we hier in godsnaam beland zijn. En hoe we hier weer uit gaan komen. Dat laatste ga ik bij leven en welzijn misschien niet meer meemaken. Niet omdat ik er tussenuit knijp binnenkort, maar omdat het zonder mensen als ik eeuwen gaat duren. De mens zal dan binnenkort zijn uitgestorven op aarde en daarmee keert de rust hier weer een beetje terug, in de hoop dat de evolutie de aarde kan gaan uitrusten met een beter exemplaar, dat vol geluk, wijsheid en schoonheid de wereld gebruikt, waarvoor ze bedoeld is. Te bewonderen en om van te genieten!

En als mijn woorden wel serieus genomen worden, dan gebeurt dat misschien nog wel vóórdat ik de eeuwige jachtvelden verkies. 

En zo beland ik van de Waanzin van de Dag naar de Zin van de Dag. 

 

Igor van Kaam

2 Reacties
 1. Mooi!!!

  Wat een tijd en aandacht stop je in deze onderzoeken.
  Dank daarvoor.
  Hoop dat veel mensen dit gaan lezen en dat we samen tot de gele maatschappelijke keuzes gaan komen.
  Misschien zelfs nieuwe tijdse zelfvoorzienende woon en leefgemeenschappen!

 2. Super uitgebreid !

  Wat een tijd en aandacht stop je in deze onderzoeken.
  Dank daarvoor.
  Hoop dat veel mensen dit gaan lezen en dat we samen tot de gele maatschappelijke keuzes gaan komen.
  Misschien zelfs nieuwe tijdse zelfvoorzienende woon en leefgemeenschappen!

Geef een antwoord