Hoe jouw stemmen in je hoofd je dichter bij je ware ik brengen.

Een veel gehoorde reden voor het starten met een NLP Practitioner opleiding is, dat mensen op zoek zijn naar zichzelf. Niet omdat ze fysiek iets kwijt zijn. De meesten snappen nog, dat het Zelf zich ergens tussen kruin en tenen bevindt. Ze zijn het contact met dat Zelf kwijt.

Mis je daar iets aan? Zou een scepticus kunnen vragen! Iemand die het zoeken naar het zelf maar zweverig geneuzel vindt en meteen denkt aan klankschaalhuggen, wierook, gewaden en dromenvangers. Macrameeën op een kringloopbank. En veel sterrenmuntthee drinken, natuurlijk.

Tegen die sceptici zou ik zeggen: Wat als het vinden van het Zelf maakt, dat je gemakkelijker kunt relativeren en mogelijk met minder spullen en betere relaties door het leven gaat? Een betere gezondheid zult ervaren? Simpelweg iets gelukkiger kunt worden?

En dat Zelf is echt gemakkelijk te vinden. Je hoeft er niet voor te mediteren, al lijkt de manier waarop je het kunt vinden er wel een beetje op. Als ik de methode uitleg, mag je denken: Is het echt ZOOOO simpel?

Laat me de methode inluiden met een metafoor. Die van de spreker en de microfoon. Een spreker maakt geluid en een microfoon luistert. Het kwijtraken van het zelf, of het nooit gevonden hebben, zit hem in het volgende… Luistert en huivert!

Mensen leren van helemaal niemand, dat ze zowel één of meerdere sprekers als een microfoon in hun hoofd hebben. Mensen identificeren zich met die spreker of sprekers in hun hoofd. Dat is onterecht, want het is slechts hun verstand dat spreekt. Verstand, als product van hersenactiviteit met als ingrediënten voor beschouwing: hun levenservaring. De lessen die ze geleerd hebben van hun ouders, hun omgeving, de boeken, films en het nieuws. Overtuigingen, waarop we constant door Facebook en andere fora en idioten getriggerd worden om deze tentoon te spreiden.

Mensen geloven, en dat is in de meeste gevallen maar goed ook, dat ze zijn wie ze Denken dat ze zijn. Echter, hun gedachten zijn slechts een product en een middel om te kunnen leven en overleven op aarde.

Hun ware IK is de microfoon. De microfoon die luistert naar de door je brein geproduceerde gedachten. Of de camera, die jouw interne beelden registreert. Dat is je ware IK. De microfoon en camera zijn stille getuigen. Zonder mening. Zonder oordeel. Ze zijn en nemen waar. Jouw ware IK is en neemt waar.

De oefening om in contact te komen met jeZELF is niet meer dan een verleggen van de focus op je interne dialoog en je interne beelden naar degene in je hoofd die ernaar luistert en kijkt. Probeer dat eens.
Denk eens na over wat je vanavond wil gaan eten en vraag je af, tegen wie of wat je in je hoofd zegt, dat je vanavond zin hebt in een gehakbal met andijvie. Of spaghetti met een wijntje erbij.
Zeg eens tegen jezelf: “Ik zou eigenlijk eens een paar kilo moeten afvallen,” en verleg dan de focus naar de ontvanger van deze boodschap. Dat ben je zelf.

Doe je dat goed, dan kun je merken dat er in je zelf een bron van ‘rust’ en ‘alles overzien en begrijpen’ bevindt. Een bron die zegt: “Prima, andijvie,” of “Waarom die paar kilo? Voor wie?”
Hoe vaker je dit oefent, des te gemakkelijk wordt het om die innerlijke plek te vinden. Alsof het een oog is in een orkaan. Een hoop bombarie eromheen en in het midden is er rust en (alles) weten.
Je zult ontdekken, dat jij je gedachten niet bent. Dat jouw ware IK niet vindt, dat het slecht gesteld is met de wereld, maar dat de wereld is zoals hij is. En dat je daar een mening over hebt leren vormen, waarmee jij je kunt onderscheiden van of identificeren met anderen. En dat die mening slechts opsmuk is. Gedoe. Een vorm van kippengaas en papier maché, beschilderd als een carnavalswagen of ingestoken met dahlia’s voor een bloemencorso. Aan de binnenzijde van de wagen is rust. Daar dringen de blikken en meningen van anderen niet door. Ze doen er daar ook niet toe. Kun jij dat ook ervaren?

Het contact leggen met, opbouwen en onderhouden van het ware ZELF of je ware IK is dus een fluitje van een cent. In een NLP Opleiding leer je dan ook vooral je verstand, datgene waarvan je denkt dat jij dat bent, te conditioneren en nieuwe dingen te leren, om optimaal 80 jaar op deze aardkloot te functioneren. En je ware IK te laten zijn, zoals het bedoeld is en tevreden weer te laten vertrekken naar hoger sferen als de tijd hier erop zit.
Een NLP Opleiding maakt van jouw carnavalswagen een winnaar, want daar is de wagen voor bedoeld. En om mee te bewegen in de optocht van het leven, vanZELFsprekend.

Geef een antwoord