Een goeroe heeft altijd gelijk. Ook als het (nog) niet bij jou werkt…

Goeroes poppen op uit de grond als paddenstoelen in de herfst. Remco Claassen, Ben Tichelaar, Nisandeh Neta, Michael Pilarzcyk (ja die van TV), Eelco de Boer. Mannen die volle zalen trekken met hun motiverende one-man shows. Allen voorbeeld nemen aan de grote Anthony Robbins.

Laatst was ik bij een informatieavond met Nisandeh Neta en ik sprak daar een dame, die een trouwe fan van hem is. Een andere dame vroeg aan haar (hoe brutaal) bij welke seminars ze allemaal al aanwezig geweest was en ‘of het een beetje werkte’.

“Wel, alles van het afgelopen jaar zo’n beetje” antwoordde de dame aan wie de vraag gesteld werd, “en ik heb nog weinig bereikt. Het is allemaal best moeilijk om te integreren in je leven.” ‘Ha, bekend fenomeen’, dacht ik op dat moment.

Goeroes verkondigen de waarheid. Wat ze vertellen hebben ze opgezocht, uitgezocht, getest en zelf ondervonden. En het werkt. Als je precies doet wat ze zeggen en hoe zij het gedaan hebben, werkt het. En in dat laatste zit hem de kneep. Hoe hebben zij het gedaan?

NLP, de studie van subjectiviteit, leert je, dat ieders onbewuste gevuld is met andere informatie. Niemand heeft hetzelfde referentiekader, simpelweg, omdat we in onze eigen schoenen staan en niet in die van een ander. De één zijn appeltaart is die van een ander niet.

De technieken van Goeroe’s werken allemaal, mits je ze precies zo uitvoert als zij. Mits je de touch van de meester in je vingers kunt leggen. En mits je op dezelfde manier controversieel anders durft te zijn dan de grijze massa.

Stel je volgt een goeroe op het gebied van afvallen. Zijn strategie leert je wat en wanneer je wel of niet ‘mag’ eten. Jij fanatiek aan de slag met je boodschappenlijstje, calorieënschema, eiwittenlijstjes en koolhydratenverboden, op de fiets naar het werk en hardlopen met de chihuahua. En je hebt twee puberkids en een partner, die net als jij een vaste baan heeft.

Denk je nou werkelijk dat je kinderen zitten te wachten op een tussendoortje van komkommer met hüttenkäse en volkorenpasta? Dat die chihuahua na 4 kilometer nog niet met zijn buik over het asfalt schuift? En dat de vergadering van je partner rekening houdt met jou loopschema? Mensen kijken je wereldvreemd aan, als je plotseling het roer om gooit. En wanneer de kilo’s er maar langzaam af gaan wordt het verlangen naar ‘niet hoeven nadenken over je eten’ en na de afwas op de bank ploffen bij Goede Tijden Slechte Tijden alleen maar groter. Want op kantoor hadden ze het nog over Jeanine, met wie het toch echt niet goed gaat. Terwijl jij wortelverterend konijnentanden kreeg met je hardloop-app in het bos.

Mijn advies: Als je van plan bent om een goeroe te gaan volgen, kies er dan één die rekening houdt met de mensen om je heen, die er niet op zitten te wachten dat jij als donderslag bij heldere hemel met allerlei nieuwe idealen en patronen aan komt zetten. Kies er een, die je leert, dat je pas kunt worden wie je bent (en geloof me, dat maakt je inderdaad gelukkig!) als je precies weet Wie Je Bent. En die vraag is verrekkes lastig te beantwoorden. Een goeroe die zichzelf in de spotlight zet, in plaats van jou, is geen leraar, maar een popster. En hoe zuiver de muziek ook is, Milli Vanilli als zeldzame uitzondering, jij bent het middelpunt en niet the-man-on-stage. Jouw leven draait om jou.

Het is leuk om alle James Bond films te willen zien; het is volkomen onzinnig om alle seminars van één goeroe bij te wonen. Je zou zomaar verliefd kunnen worden. En daar zitten ze thuis helemaal niet op te wachten. Remco Claassen zegt niet voor niks: “VERANDEREN geeft het risico VER van ANDEREN te komen staan.” En ook daar heeft hij het precies bij het rechte eind.

Geef een antwoord