Enige tijd geleden bezocht ik een training van Michael Pilarzyck over Geluk. Een masterclass over Persoonlijk Meesterschap. Deze werd gehouden in De Basiliek in Veenendaal. Een toepasselijk adres.

Belangrijk vind ik, om te stellen, dat de middag respectvol verzorgd was. Het verhaal van Michael, maar vooral de regie zat goed in elkaar. De zaal was indrukwekkend en mooi donker. Het geluid was helder en goed (de man heeft een prachtige stem). Er was gezond eten en drinken voldoende voor iedereen.

Op de dag waren zo’n 1000 mensen afgekomen. Knap, als je bedenkt dat de gedeelde informatie niet veel meer betrof dan de tweede les van ons NLP Practitioner Programma en nog wat luchtige 1-2-3-tjes over loslaten en communiceren. Interessant was het verhaal van Michael zelf over hoe hij alles verloor en weer terug verdiende door hard te werken en door zijn meester Dan Pena te volgen. Je voelde het boek Think And Grow Rich onder de oppervlakte van zijn verhaal liggen. En daar ligt voor mij nu net de kern van mijn verhaal.

 

In den beginne was er Jezus. 

Hij en zijn volgelingen deelden kennis en inzicht onder wie er maar wilde luisteren. Jezus wist mensen te overtuigen van hun eigen kunnen, waardoor ze dingen deden die ze niet voor mogelijk hielden. Aan Jezus werden wonderen toegeschreven. Postuum heeft hem dat een mooie reputatie opgeleverd, maar in de tijd van leven kostte hem dat uiteindelijk de kop. Daarover binnenkort vast nog een ander verhaal, want is erg boeiend om te ontdekken hoe mensen kunnen kiezen voor een Barabas, terwijl de goedheid zelve voor hun neus aan het kruis genageld wordt. Zoiets als kleding kopen bij Primark terwijl je vóór eerlijke arbeidsomstandigheden en een gezond milieu bent. Andere keer!

De reputatie van Christus noemen we het Christendom. Zijn kwaliteiten zijn inmiddels 2000 jaar bejubeld en in het Westen is er, sinds de komst van de wetenschap, nu pas de kracht er een beetje af. We zijn onze belangstelling voor de Kerk aan het verliezen en vrezen de Toorn niet meer, als we niet regelmatig een weesgegroetje opdreunen of trouwen en begraven in de kerk.

De Wonderen van Christus, evenals de belevenissen van de apostelen, zijn 2000 jaar lang verhalen geweest waar mensen, jong en oud, kracht uitputten om verder te gaan dan hun eigen vermogen en kracht. Om te blijven geloven in een betere wereld, waaraan zij zelf een steentje mogen bijdragen.

Mijn idee is, dat de rol van de Kerk inmiddels glansrijk wordt ingenomen door goeroe’s. In de jaren ’60 had je Baghwan. Toen kwam Steven Covey, gevolgd door Anthony Robbins en in een mooie schare ‘na-apers’: Nisandeh Neta, Roy Martina, Remco Claassen, Emile Ratelband en nu dus Michael Pilarzcyk. Verschil met De Kerk en deze goeroe’s is dat de marketing van de Kerk iets minder vrijlbijvend was. De Pastoor stond immers gewoon aan de deur met de vraag of God nog nieuwe volgelingen kreeg. De technieken van de moderne goeroes zitten iets vernuftiger in elkaar. Respect daarvoor overigens, maar dat is beroepsdeformatie voor mij.

Wat me bezig houdt is hoe het kan, dat hele volksstammen van iemand anders willen horen hoe ze rijk, succesvol en gelukkig kunnen worden. En nog mooier, hoe dat à la een wonder van Jezus Christus in een oogwenk, een workshop of een middagje templates-op-een-powerpoint-overschrijven, voor elkaar gebokst kan worden.

 

Mensen… ik ga u teleurstellen. Voor geluk is geen simpel recept.

Geluk kun je trainen. De wijsheden van de bovengenoemde heren, de Bijbel, boeken van de Dalai Lama, NLP, Mindfulness en alles wat er te krijgen is aan smeersel voor het brein… je moet trainen om het te leren.

Neem nu ‘Iemand Vergeven’. Voor een geoefende denker, zeg, de Dalai Lama, is vergeving een makkie. Hij zoekt in plaats van verschillen de overeenkomsten in de mens met wie hij een aanvaring heeft en ontdekt de gelijkheid in het mens zijn. Vanuit deze positie kan hij de positieve intentie van de ander ervaren en het bedanken voor de uitdaging die hij heeft gekregen.

De gemiddelde bezoeker aan het event bij Michael Pilarzyck checkt enkel zijn Facebook of Instagram om te kijken wie zijn posts liked en hoopt zo voldoende volgers te krijgen voor een carrière als social media ster! Vergeven is geen makkie voor een simpele ziel als jij en ik.

Maar je kunt wel leren te vergeven! En je kunt leren succesvol te denken. En je kunt leren mogelijkheden te zien waar je vroeger risico’s zag. Dat leren vergt een aantal stappen:

  1. Kennis en inzicht
  2. Begrijpen wat er bedoeld wordt
  3. Ervaren hoe dat werkt
  4. Oefenen om er beter in te worden
  5. De noodzaak ervaren om het vol te houden
  6. Toepassen en toepassen en toepassen.

Dus mocht je de verwachting koesteren dat een nieuwsbrief, een abonnement op de FLOW of een dagje goeroe-joehoe-en (i.e.: joehoe roepen in een zaal waar een goeroe vraagt om joehoe te roepen) je een gelukkig mens gaat maken, dan raad ik je aan om je verwachting naar beneden bij te stellen en eerst fanatiek te gaan oefenen met alles wat je leert in onze NLP-programma’s. Want die vormen, dankzij de liefde en de levenservaring die ik daar sinds jaar en dag inleg en die ik doorgegeven heb aan Frank Verberne en talloze anderen, voor velen al jaren de eerste stap naar een gelukkig leven.

Je kunt het. Het gebeurt alleen niet als bij donderslag. We zijn Harrie Potter niet! Laat staan Jesus Christus…

Geef een antwoord