Vanmorgen ondervond ik weer eens aan den lijve hoe krachtig en gericht NLP precies kan werken. Ik zou willen, dat iedereen zo met NLP kon werken en op één of andere manier komt deze competentie zelden naar boven drijven in de opleidingen die mensen volgen.
Dat heeft deels met de trainers te maken; met hun eigen opleiding, hun achtergrond en hun cultuur. Maar ook met de deelnemers zelf. Hun scepsis, hun voorgeprogrammeerde behoeften en hun verwachtingen.
En met de markt, waar de regel nog altijd lijkt te zijn: “U vraagt, wij draaien.” En de markt wil vermaakt worden!

De naam Neuro Linguïstisch Programmeren is volkomen uit de lucht gegrepen en zegt toch precies waar het op staat. De kracht van NLP ligt in het onder de knie krijgen van de taal van je onbewuste, zodat je jezelf en anderen onder hypnose razendsnel kunt voorzien van nieuwe software in je brein. Het programmeren van de taal van je zintuigen.
NLP loopt wat dat betreft nog altijd voor op elke andere vorm van psychotherapie of zelfontwikkeling, zoals Mindfulness en EMDR.

Laat me preciezer uitleggen wat ik bedoel.

Enige jaren geleden introduceerde ik de Magic Saturday Allergieën genezen. Eén van mijn meest spraakmakende en succesvolste programma’s.

Wat meteen opviel bij de marketing van deze training op Facebook of LinkedIn waren reacties van mensen: “Wat als het niet werkt? Dan ben ik mijn €75,- kwijt.”
Allereerst; mensen gooien wel meer geld over de balk aan waardeloze shit, dan deze €75,-. Immers, van elke training steek je wat op en je hebt in ieder geval een gezellig dagje uit en een lekkere lunch.

De NLP Allergie-techniek die we daar leren, is een eenvoudige, maar goed werkende techniek. De positieve intentie van de allergie wordt achterhaald en geplaatst in de persoonlijke geschiedenis van de persoon met de allergie. Deze snapt hierna, hoe de ‘denkfout’ in het immuunsysteem is geslopen en kan deze denkfout gemakkelijk herstellen, door een krachtige visualisatie techniek.

Mijn eigen ‘zelfhypnose’ techniek gaat een stapje verder. Omdat ik de taal van mijn onbewuste zo goed ken en herken, identificeer ik, bij voorkeur op een moment dat ik zelf heel loom ben, zoals bij het ontwaken ’s morgens, dit stuk software in mijn hoofd, dit patroon, gewoon door het WAAR TE NEMEN. Ik geef mijn onbewuste de opdracht om contact te leggen met mijn allergie en binnen een seconde dient een overduidelijk beeld, een hallucinatie, zich aan.

In het verleden heb ik mijn allergie goed aangepakt, maar sinds mijn burn-out ontdekte ik, dat de overgevoeligheid door het voorjaar weer flink de kop op stak. Vanmorgen legde ik om die reden na jaren weer eens contact met het deel en ik schrok van wat zich aandiende. Een grote gele complexe draaiknoppenstructuur verscheen zo dicht voor mijn gezicht, dat mijn eerste reactie was, dat ik me wilde afwenden. ‘Ho whow, dacht ik. Eerst even wat meer afstand maken!,” en ik duwde in gedachten de complexe vormstructuur wat verder bij me vandaan.  ‘Vroeger was dit een klein aardbolletje… what happened?’

Vervolgens leg ik direct en ‘bewust’ contact met mijn creatieve deel. Ook iets wat ik gewend ben te doen en wat altijd voelt alsof er een warme douche vanaf mijn achterhoofd naar voren stroomt, vergezeld door een corona van stralend licht. Beide ‘app’s’  gaan in conclaaf met elkaar en ik zie mijn gele knoppenstructuur versmelten naar een andere vorm. Zachtbeige, een beetje sponsachtig, rechthoekig. Een soort kussentje. Eén knop blijft staan. ‘Een bezwaar?’, vraag ik mijn onbewuste? “We willen je beschermen”, hoor ik; “zo kunnen we dat niet doen.” “Wat heb je nodig om me op de juiste manier te beschermen?”, laat ik mijn onbewuste vragen. Ik voel een soort schok door mijn lijf en het antwoord ontluistert me. “Je zegt niet wat je wenst, waardoor je in ongewenste omstandigheden komt.” ‘Geef me woorden, in plaats van een allergische reactie!,, denk ik acuut. Ik, of een ik in mij, geeft mijn onbewuste de opdracht om mijn creativiteit een oplossing te laten bedenken voor de overgebleven gele knop en langzaam versmelt ook deze knop in een soort rode roos die zich vermenigvuldigt in vele kleine exemplaren, die opgaan in wat wat het oude deel nu geworden is; die beige spons in de rechter bovenhoek van mijn interne bioscoop.

Zodra ik wakker wordt zijn mijn ogen droog en mijn neus loopt niet meer. We zijn inmiddels een halve dag verder en de hooikoorts blijft weg. Mijn allergie draaide niet om pollen en stoffen, maar was een onuitgesproken reactie op een andere nare gewoonte van me, dat ik te weinig vraag wat ik nodig heb van mijn omgeving en er stil vanuit gaan dat men wel snapt wat ik bedoel. Door mezelf weer woorden te geven, zal dit verbeteren. Ik ben nu benieuwd in hoeverre dat in deze sessie met mezelf is verholpen, maar de hooikoorts is weg.

De bovenstaande techniek heeft ALLES met NLP te maken en toch zijn er maar weinig Masters die dit beheersen.

Mensen willen vooral beter communiceren of meer met zichzelf in contact komen. NLP-opleidingen zijn daardoor verworden tot gelukstherapieën waarin je je doelen leert bereiken en anderen de loef af kunt steken met je strakke herkaderingen en taalpatronen. Ik zie NLP liever als een doelgericht middel, om ongewenste gedachtenpatronen te herschrijven, via de taal van het onbewuste, die vooral via trance beheerbaar wordt. En ja, je hebt veel kennis en ervaring nodig om zo’n proces snel te kunnen doorlopen. Willen we ons nog wel verdiepen in deze vaardigheden? Want wat als het niet werkt….

Wil jij je verdiepen in deze kant van NLP? De technische modules van NLP?

Wil jij dit ook leren? Ik leer het je graag.

Igor van Kaam
NLP Professional

Geef een antwoord