“Ik heb al NLP gedaan in mijn vooropleiding tot begeleider in de zorg,”, zei ze zonder al te veel schroom. Ze had me net gevraagd of ze meteen met de NLP Master Practitioner kon starten want de inhoud van het boek ‘NLP Practitioner worden…’ kwam haar heel bekend voor.

Nee dus. Je kunt geen NLP Masteropleiding volgen zonder dat je gecertificeerd NLP Practitioner bent. Maar waarom eigenlijk niet?
Wel… Het is niet helemaal duidelijk waarom er twee verschillende NLP Opleidingen zijn en wie dat ooit bedacht heeft. Er gaat een verhaal dat een grote Amerikaanse overheidsorganisatie geïnteresseerd was in NLP, eind jaren ’70, en dat ze ruimte en budget had voor twee trainingen van 130 uur. Op basis daarvan is er een onderscheid gemaakt tussen NLP leren toepassen en NLP leren begrijpen. Hieruit zijn waarschijnlijk de NLP Practitioner en NLP Master Practitioner ontstaan.

“Alsof je je leven lang blijft masturberen, zonder het écht een keer te doen!”

Betekent dat dan, dat je helemaal niks begrijpt van NLP, als je slechts Practitioner bent?
Zo ongeveer wel ja. NLP is de studie naar de structuur van subjectiviteit. Om die studie goed te kunnen doen zul je eerst bekend moeten raken met de basisbeginselen van NLP. Zie het als een opleiding tot muzikant. Zolang je geen noten kunt lezen en niets snapt van maten en rusten, pianissimo en crescendo voor jou varianten van Nespresso zijn en Vader Jokob nog hetzelfde uit je vingers komt als 25 jaar geleden op je speelgoedpiano, dan zou ik niet beginnen aan een opleiding tot muzikant.
Een NLP Practitioner leert NLP volgens het boekje toepassen. Hij of zij stelt geen vragen over de werking van NLP. Practitioners passen de pareltjes van NLP, zoals rapport maken en herkaderen, toe als trucjes.
En omdat NLP zo GEWELDIG GOED IS, werken deze toepassingen al prima wanneer ze zonder verdere diepgang worden uitgevoerd.

De eerste reden waarom een NLP Practitioner nog geen volwaardige NLP-er is, is omdat NLP een geheel is. De NLP Practitioner leert je pas de helft. Je maakt kennis met de begrippen en je leert er een beetje mee spelen. ‘Toveren met NLP’ is er nog niet bij. Er wordt niet van je verwacht dat je nadenkt over NLP, maar dat je handigheid oefent in het gebruik van de losse bouwstenen.
NLP Practitioner is dus geen eindstation, maar een begin. Een eerste stap. Niet in het toepassen van NLP, maar in het gebruiken van je brein zoals het gebouwd is. Voor de volle mogelijkheden ervan!

De tweede reden is, dat NLP iets van jezelf mag worden. Hoe groot is het verschil tussen muziek van onze eigen Eindhovense Lenny Kuhr en, lets say, Mark Knopfler? Beiden zijn hun gitaar en stem behoorlijk meester maar ‘Visite’ maakt bij mij echt een andere emotie los dan ‘Brothers in Arms’. Na een NLP Practitioner kun je menselijk gedrag herleiden tot de oorsprong en misschien iets beter begrijpen waarom mensen doen wat ze doen. Maar daarmee is je eigen ontwikkeling nog niet de revue gepasseerd. NLP gaat namelijk niet om rapport maken of ankeren. NLP gaat over jou. Wat jij met NLP kunt gaan doen! Een mens leert bijna alles in het leven door voorbeeldgedrag van anderen te modelleren en het eigen te maken. Te leren van een model. Dat laatste leer je pas in een NLP Master Practitioner. Waarom? Omdat je eerst alle begrippen en bouwstenen nodig hebt om effectief en succesvol te kúnnen modelleren.

De derde reden is dan ook, dat je NLP mag gaan gebruiken om succesvol te worden in jouw leven. Dat klinkt vaag en iedere goeroe roept dat al. Maar HOE je succesvol wordt leer je met NLP. Als je iets wil bereiken met NLP, volg je dus niet de helft van het programma, maar het hele.
Na een NLP Practitioner niet doorpakken is, alsof je een detective roman halverwege dichtslaat en zegt: “Zo, ik weet dat er een moord gepleegd is en wie het gedaan kan hebben.” Alsof je tijdens de pauze het theater verlaat. Alsof je je rijbewijs haalt zonder ooit een auto te besturen. Alsof je na het koken je eten in de vuilnisbak gooit. Alsof je je leven lang blijft masturberen, zonder het écht een keer te doen!

Dus heb je een NLP Practitioner gevolgd en bedacht je destijds: ooit ga ik voor de Master, dan is er eigenlijk weinig wat je kan tegenhouden. Ja; het kost tijd en geld. Maar dat wat je al geïnvesteerd hebt kan pas veel meer waarde voor je opleveren als je NLP tot in de puntjes beheerst en echt begrijpt.

Kijk; je kunt NLP Coach worden, maar die wens heeft lang niet iedereen. Je kunt ook nog NLP trainer worden, maar gelukkig voor IGORIGOR wil ook dát niet iedereen. De stap om NLP te gaan doen is pas voltooid, wanneer je NLP Master Practitioner bent. En daarbij preek ik niet voor eigen parochie, maar vooral uit eigen ervaring. Voor NLP Masters gaat NLP Leven.

We zijn ons bewust van de investering die een NLP traject je kost. Met een Practitioner en Master investeer je misschien wel €5.000,- in jezelf. Heb je wel eens uitgerekend hoeveel NLP je kan opleveren?
Stel je voor, je modelleert een succesvolle leidinggevende en je kunt daardoor hogerop komen in je vak. Dan is €5.000,- wel het minste dat je per jaar meer zou kunnen gaan verdienen.
Of je kunt met NLP je kind met autisme echt bijzonder veel verder helpen. Of communiceren met je demente vader of moeder. Is dat niet onbetaalbaar?
Stel, je begint een coach praktijk met NLP, dan mag ik ervan uitgaan dat je streeft naar een omzet van €100.000,- per jaar of meer? Valt de investering in je vakopleiding dan niet helemaal weg?

Er is een workshop waar je jezelf en jouw groeicurve gratis kunt komen prikkelen, zodat jij zeker weet dat de NLP Master Practitioner is wat jij nodig hebt om nu rendement te halen uit je NLP Practitioner diploma. Echt rendement. Return on investment. Dat beloof ik je.

Dinsdag 13 december 2016 | 19:30 uur | De Sigarenfabrieck Eindhoven

En maak meteen al je dinsdagavonden van de eerste helft van 2017 vrij voor het volmaken van je investering. Op 10 januari 2017 start de nieuwe NLP Master Practitioner.

Geef een antwoord