Donald Trump had genoeg aan vier jaar.

Donald Trump had genoeg aan vier jaar.

De helft van de wereld is opgelucht dat hij het Witte Huis verlaten heeft. Misschien wel terecht; Amerikaanse politiek was nog nooit via Twitter op straat komen te liggen en vooral de laatste weken lieten weinig elan meer bestaan rondom de machtigste man van de wereld.

De andere helft van de wereld gruwelt. Donald Trump was tenminste een man van het volk, die zijn bek open zette als iets hem niet zinde. Ik hoor Joe Biden nog zeggen, aan het eind van het eerste televisie-debat: “This is so unpresidential!” Dat was precies wat Donald Trump NIET wilde zijn. Presidential.

Maar heeft hij dan echt alleen maar slechte dingen gedaan? Ik geloof van niet. En nee, ik begin niet over oorlogen die niet begonnen zijn, medicijnen die goedkoper werden en de historische vredesakkoorden die over het Midden-Oosten zijn gesloten. 

Donald Trump heeft een beweging in gang gezet. Hij heeft die andere helft van de wereld aan het denken gezet. Aan het denken over steeds verdergaande globalisering. En of mensen eigenlijk wel geregeerd willen worden door een groep mensen, die ze niet kennen. 

Censuur

Hij heeft ons aan het denken gezet over de macht van grote technologiebedrijven achter Social Media en internet-zoekmachines, door censuur aan te kaarten. Donald Trump heeft de wereld laten zien dat, wanneer je een mening hebt die niet strookt met de machthebbers, die machthebbers je zomaar monddood kunnen maken. Door je profiel te verwijderen, je berichten te censureren en door in de bestaande media beschuldigingen te doen van desinformatie en fake news. Fake News is een term die Donald zelf wereldberoemd heeft gemaakt toen hij ervan werd beschuldigd met hulp van de Russen de voordeursleutel van het Witte Huis in handen te hebben gekregen. Achteraf bleken Barack en Hillary daar achter te zitten, maar gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende zaken in een wereld, waar bepaalde machthebbers steeds harder aan de touwtjes gaan trekken.

“Climate Change is a hoax”

Nog een uitspraak die bij veel mensen de haren te berge deed rijzen was zijn uitspraak: “Climate Change is a Hoax.” Donald Trump heeft ontzettend veel gedaan om de CO2-emissie in de VS te drukken. Dus waarom aan de ene kant iets roeptoeteren en aan de andere kant toch braaf tussen de lijntjes kleuren? Daar kan maar één reden voor zijn. Mensen laten nadenken over of alles wat je leest in de krant en hoort op TV wel echt waar is. Climate Change is geen hoax. Het klimaat verandert al miljoenen jaren constant. En de invloed van de mens op het klimaat is vast en zeker bewezen. Wat wel een hoax is, is dat de climate change de schuld zou zijn van Mien uit Assen met een ouwe Opel Corsa voor de deur, die af en toe haar afval niet helemaal scheidt en een wasmachine en een CV ketel heeft die sinds de geboorte van haar inmiddels getrouwde kinderen niet meer vervangen zijn.

De machthebbers zouden graag willen dat iedereen zich schuldig gaat voelen over het klimaat, zodat ze hun eigen oplossingen, uit hun eigen fabrieken, kunnen verkopen aan miljarden mensen in de 193 landen van de Verenigde Naties. 

De machthebbers zouden ook graag willen dat iedereen doodsbang is voor corona, zodat ze hun eigen oplossingen, uit hun eigen fabrieken, kunnen verkopen aan miljarden mensen in de 193 landen van de Verenigde Naties.

Daarom hebben ze gewichtige clubjes opgericht met namen als World Economic Forum en World Health Organisation. Daarom hebben ze binnen de Verenigde Naties, hun business-club zeg maar, een plan bedacht dat Agenda 2030 heet en dat de wereld moet gaan redden. Geen armoede meer. Iedereen onderwijs. Gelijke rechten voor vrouwen en mannen en alles wat daar tussenin geïdentificeerd wil worden. Geen onderscheid meer op huidskleur. Onderwijs voor iedereen. Kortom, “We leefden nog lang en gelukkig!”.

Verkiezingen

Zo’n plan verkoopt best lekker bij gezanten van verschillende landen, zoals minister-presidenten, koningshuizen en andere hoogwaardigheidsbekleders. Door je invloed in mediabedrijven te kopen zullen zij de boodschap over jouw heilstaat graag aan de man brengen. Immers, wie wil er nou armoede, vervuiling en racisme? Niemand. Precies.

De machthebbers zouden graag willen dat iedereen hun gladde praatjes gelooft, zich zorgen gaat maken en schuld gaat voelen over alles wat er mis gaat in de wereld, zodat ze hun eigen oplossingen, uit hun eigen fabrieken, kunnen verkopen aan miljarden mensen in de 193 landen van de Verenigde Naties. 

Zodat zijzelf en hun families nog generaties lang aan de touwtjes blijven trekken van de ambitieuze politici op zoek naar een goed verhaal voor hun kiezers. Zodat hun fabrieken nog generaties lang tot de 100 meest vervuilende bedrijven ter wereld blijven behoren en 70% van de CO2 problematiek voor hun rekening nemen.

Betrapt!

Dat we dit allemaal te weten zijn gekomen en dat miljoenen mensen heel de dag koortsachtig onderzoek doen naar de bewijzen en de achterkamertjes van het politieke regime van de machthebbers, dat hebben we aan Donald Trump te danken.

“This is so unpresidential!”

En nóg zijn er volksstammen die geloven dat de man een gevaarlijke gek was en een gestoorde narcist. Dat kan en zal zo blijven. Maar een belangrijke groep, een belangrijke beweging in de wereld is wakker geworden. En dat zijn niet de minsten. Dat zijn de nieuwetijdsmensen, de artsen en verpleegkundigen, de mensen die zich al jaren verdiepen in de psyche van de mens en met een positieve kijk en vol vertrouwen in het leven staan, de eigenzinnige kunstenaars, schrijvers en musici tot slot de populistische of rechts-liberale politici wereldwijd. Waarom die laatste? Omdat zij de vrijheid, hun belangrijkste politieke troef, in rap tempo wereldwijd door de shredder zien gaan. Niet pas sinds corona, maar al jaren. Het wissen van het raadgevend referendum in Nederland. Het toch uitvoeren van het Oekraïne verdrag terwijl er geen hond voor was. En nu het invoeren van een avondklok terwijl een meerderheid van het parlement het nakijken heeft. Tja, en een demissionair kabinet kun je niet nog een tweede keer naar huis sturen.

Denk ik dat Trump nog van zich laat horen?

Ik denk van wel. Hij zit nu op de beste plek, heeft de meeste tijd en de meeste kennis van de wereld om de beweging die hij in gang heeft gezet verder uit te rollen. Joe Biden is moe, dat kon je wel zien tijdens zijn inauguratie speech. Mijn voorspelling is dat hij de vier jaar niet haalt. Maar dat is geen kans voor Trump. Die wil hij niet. 

Trump wilde de wereld laten zien hoe verrot het systeem al decennia is. Hoe politiek, zorg, media en allerlei lokale officiële instanties allemaal onder invloed staan van dezelfde machthebbers. Hij heeft vier jaar lang het gordijn omhoog getrokken van iets, dat liever voor de buitenwereld verborgen wilde blijven. En dat werd hem niet in dank afgenomen, dat heb je kunnen lezen in de krant en kunnen zien op TV. De machthebbers hebben zich daar van hun slechte kant laten zien en dat liep zo hoog op, dat Angela Merkel zich er tenslotte over uit durfde spreken. De president van het machtigste land ter wereld de mond snoeren, dat gaat erg ver.

Wie zal er nu gaan winnen?

Dat vraag je je misschien wel af. Wel, het kan even duren maar ‘de machthebbers’ ontkennen met hun fascinatie voor de wetenschap één belangrijke universele wet. Die wet luidt namelijk, dat leiderschap dat het volk dient overlevingskansen heeft. Leiders dienen het volk en niet andersom. Wanneer een leider het volk niet langer dient, verkiest het volk een andere leider. Dat zie je in het dierenrijk en dat zie je ook bij mensen. De machthebbers hebben een oud Godscomplex, dat hen leert dat de mensen God vrezen en God dienen. Ze spelen voor God en verwachten dezelfde reactie. Helaas. Een leider is, net als God, een reflectie, of een spiegelbeeld van het volk en de aarde. En een spiegelbeeld volgt jou en niet andersom. En zodra je weet wat je van de spiegel kunt verwachten, houd hij je niet meer voor de gek. 

Veel van die inzichten hebben we aan Donald Trump te danken, maar daar is lang niet iedereen aan toe. Achter het gordijn dat hij optilde ligt een ‘ongemakkelijke waarheid’ waar veel mensen liever van wegkijken, dan hem weg jagen. Het zou de balans maar verstoren en ons rustige leventje overhoop gooien. Het is fijn zoals het is, we zingen het liedje wel uit. Studeren, werken, pensioen, verzekerd, veilig. Maar dat, lieve mensen, is ijdele hoop. Want net als met een plaatje waar je op twee manieren iets in kunt zien… als je het eenmaal gezien hebt, zie je nooit meer één van beide plaatjes.

En de wappies in Nederland? Die kregen dankzij Youp van ’t Hek ineens een verblijfsvergunning, met kerst. 

Igor van Kaam

1 Reactie
  1. Mooi geschreven!

    Helder en wellicht ook toegankelijk voor andersdenkenden
    ?

Geef een antwoord