Het was een zonnige dag toen ik met mijn vrouw neerstreek op het terras van een dorpscafé middenin het Toscaanse landschap. We hadden de ober al zeker vier keer gespot, maar van enige herkenning vanuit zijn zijde was tot dusver geen sprake. We vielen gewoonweg niet goed op en ons gebrekkige Italiaans hielp ons ook niet verder. Dachten we.

VERBAASD

“Deutsch?”, vroeg de ober na een tijdje. Een beetje verbaasd en nadenkend over wat hij precies vroeg, keek ik hem aan. “Deutsch?”, zei hij nu iets harder. Nog steeds verbaasd antwoordde mijn vrouw gelukkig net iets sneller nee-schuddend “Holland”.

Niet vaak heb ik een stoïcijns gezicht, gekleurd door de zon en zijn leeftijd bij het horen van het woord ‘Holland’ zo zien opklaren. Het ijs verdween direct toen niet alleen de zon, maar ook de dorpsbewoners direct begonnen te stralen. Het duurde dan ook niet lang voordat de namen Sneijder, Van Gaal en Strootman over het terras schalden gevolgd door mijn “si, si, si” in mijn beste Italiaans. Waar we eerst onzichtbaar waren, proosten we nu met volkomen onbekenden.

BEWUSTZIJN

De situatie maakte me bewust van mijn eigen bril. De filter waarmee ik dagelijks de wereld bekijk. Iedereen heeft zo’n bril. Soms zijn het er meerdere. We worden er dagelijks mee geconfronteerd. Ons gedrag vloeit namelijk direct voort uit de manier waarop we deze filters interpreteren. We groeien ermee op en leren van jongs af aan via onze opvoeding en persoonlijke ervaringen situaties in te schatten en ermee om te gaan. We gedragen ons naar dat wat we dénken te zien. Zo zag de Italiaanse ober ons voor onze Oosterburen aan en had daar duidelijk een beduidend minder positieve kijk op.

Wanneer we ons meer bewust zijn van onze brillen en kijk op de wereld, geeft dat ons veel nieuwe informatie. Zeker in een vlug veranderende wereld is het goed bekend te zijn met je reflexen en brillen. De wereld zou er zo maar eens anders uit kunnen zien dan je zelf dacht.

De volgende dag werden we niet alleen door de ober, maar ook door de vaste gasten met een luide buona sera begroet: we werden ineens door een veel zonnigere bril bekeken.

Marco Frijhoff

Geef een antwoord