De tabel die niemand leest, maar die zoveel angst zou wegnemen.

De tabel die niemand leest, maar die zoveel angst zou wegnemen.

Iedere week komt de RIVM weer met nieuwe cijfers over corona. Veelal gevangen in een angstaanjagend beeld, waarmee ongevaccineerden nog verder de gordijnen in gejaagd worden, omdat ze onnodig ziekenhuisbedden bezet zouden houden.

Dat deze beschuldiging zowel aan de kant van de ongevaccineerden als gevaccineerden kwaad bloed zet is inmiddels duidelijk.

Ongevaccineerden voelen zich onterecht tot zondebok gebombardeerd. De meesten lopen immers gezond en wel rond en vórmen helemaal geen bron van besmetting, omdat ze niet besmet zijn.

Gevaccineerden krijgen het gevoel dat ze hun verantwoordelijkheid hebben genomen om een bijdrage te leveren in de strijd tegen het virus en zien nu dat anderen dat niet doen. “Met alle gevolgen van dien!”

Twee honden vechten om een been en derde, de overheid, zit lachend op een stoel en kijkt ernaar. En dan beweert Hugo de Jonge in de persconferentie, dat we niet samen tegenover het virus staan, maar tegenover elkaar. Ja, Hugo, met zulke uitspraken gooi jij de olie op het vuur, makker. “Straks staan we misschien wel samen tegenover de overheid en door wie zou dat dan komen, denk je?”

Welke tabel zet alles in een nieuw perspectief?

Wel, in dat wekelijkse overzicht van het RIVM vind je ergens achterin op pagina 65 (november 2020) en pagina 85 (november 2021) een tabel genaamd: “Onderliggende aandoeningen en/of zwangerschap bij overleden personen positief voor SARS-CoV-2 jonger dan 70 jaar vanaf 27 februari 2020.”. 

Dit is de link naar dat overzicht van november 2020: https://www.rivm.nl/sites/default/files/2020-11/COVID-19_WebSite_rapport_wekelijks_20201110_1158.pdf

En deze linkt naar november 2021: https://www.rivm.nl/sites/default/files/2021-11/COVID-19_WebSite_rapport_wekelijks_20211102_1145_final.pdf

De genoemde tabel wordt door de media om ondoorgrondelijke redenen genegeerd. Misschien wil men niet van fatshamen* of ageshamen** beschuldigd worden, maar deze tabel kan de gehele corona-endemie in een ander daglicht zetten.

Hoe dan? Even de cijfers…

In november 2020 waren 864 mensen jonger dan 70 jaar overleden aan corona. Van hen waren er 583 met één of meerdere aandoeningen en 80 zonder. Van 201 was de status niet bekend. Stel dat we die naar rato verdelen over de rest, dan tellen we 28 mensen bij die 80 op en zijn er dus 108 op het oog gezonde mensen overleden aan corona in de eerste ‘griep-/coronagolf’***. Het officiële corona-sterftecijfer stond in datzelfde rapport op 8141 mensen. Hiervan was dus 1,3% ogenschijnlijk gezond en jonger dan 70 en 98,7% niet.

In november 2021 waren 2049 mensen jonger dan 70 overleden aan corona. Tussen november 2020 en november 2021 is dat aantal dus toegenomen met 1185. Het aantal mensen zonder een onderliggende aandoening steeg met 133 naar 213. Tellen we daar naar rato de ‘niet vermelde’ overledenen bij, dan komen we op 199 mensen, afgerond naar boven 200 mensen onder de 70 en zonder onderliggend lijden. 

Het officiële coronacijfer stond begin november 2021 op 18441 hetgeen betekent dat in de griep-coronagolf van 2021 er 10.300 mensen overleden met een positieve coronatest. 

(Ter info: De griepgolf van 2018 koste zo’n 9500 mensen het leven.)

Een 52 keer kleinere kans om te overlijden!

Ben jij jonger dan 70 en heb je geen onderliggende ziektes, zoals diabetes, lever- of nieraandoeningen, COPD, obesitas of een immuundeficiëntie, dan is jouw kans op overlijden aan corona maar liefst 52 kleiner dan van de gemiddelde Nederlander.

Hoe groot is die kans dan precies?

Wel… in het griepseizoen van 2021 stieren 10300 mensen aan corona. 200 daarvan waren jonger dan 70 en gezond. Dat is 1 op de 52, dus een 52 keer kleinere kans om te overlijden aan Covid-19 dan boven de 70 of met onderliggend lijden.

Het aantal verkeersdoden in Nederland jonger dan 70 jaar bedroeg in 2019 410 slachtoffers. Twee keer zoveel als het aantal coronadoden (zonder onderliggend lijden) in diezelfde leeftijdscategorie.

Als fitte 70-minner loop je dus twee keer zoveel kans om in het verkeer om te komen, dan aan corona.

En dan de hamvraag!

Neem jij in het verkeer dezelfde maatregelen als tegen corona? Blijf je thuis omdat je anders om zou kunnen komen? Natuurlijk draag jij je veiligheidsgordel en stop je voor rood licht, ook op de fiets en als je lopend gaat, maar dat deden die andere verkeersslachtoffers voor een groot deel vast ook al. 

Dus… welke risico’s neem jij eigenlijk iedere dag, wanneer je de deur uit gaat?

En ben jij net zo bang in het verkeer, als in de supermarkt?

 

Igor van Kaam

schrijver en opiniemaker bij University of ME®

 

 • * Fatshamen: discriminatie of belediging op grond van BMI
 • ** Ageshamen: nieuw woord: discriminatie of belediging op grond van leeftijd 
 • *** De jaarlijkse griepgolf wordt berekend van oktober tot oktober.
2 Reacties
 1. Goed verhaal, Igor. Alleen gaat het intussen nauwelijks meer om covid, maar om vaccinschade. Die is waarschijnlijk oneindig veel ernstiger.

 2. Onze leiders laten ons lijden maar het tij gaat keren.

  Van LEIder naar LIJder :
  Als we maar lang genoeg rekken en trekken aan die
  korte “ ei” wordt het vanzelf een lange “ ij”!

Geef een antwoord