Deze maand is de laatste fase van mijn burn-out ingegaan. Dat voel ik. Dat wil ik. Dat besluit ik.

Mijn burn-out heeft 5 jaar geduurd, waarvan 3 in sluimerstand en vanaf juli 2017 gedurende vijf of zes maanden in vol ornaat. Pas toen ik ‘uit de kast’ kwam met mijn Down2-filmpjes in november 2017 wist ik dat ik de weg omhoog gevonden had.

Nu, anderhalf jaar ná die coming-out is de nieuwe horizon eindelijk weer in zicht. Ik deel mijn verhaal vandaag met je, zodat iedereen kan leren hoe lang een burn-out duurt. Jullie weten dat ik zelf burn-out coach en NLP Trainer ben. Deze rollen hebben mij en mijn imago weinig geholpen bij het herstel. Je kunt de mensen niet tellen die mij gevraagd hebben: “Maar jij bent toch NLP-trainer en coach? Hoe kun je dan zelf burn-out gaan?”

De snelle versie van mijn antwoord is, dat NLP voor mij een ‘The Sky is The Limit’ methode is. “If you can dream it, you can do it.” (Walt Disney) En dat klopt. Het is een boodschap, die ik overtuigend uitdraag. Daar is één voorwaarde bijgekomen!
Zolang je maar congruent handelt. Wanneer je maar doet wat écht bij je past.

Nu is ‘niet doen wat bij me past’ ook niet de reden geweest voor mijn burn-out. Immers, trainen, coachen, inspireren zit in mijn DNA. That’s who I am! Er was een ander conflict in mij, dat eerst na een zorgvuldige analyse aan de oppervlakte kwam…

 

Ik zorg niet goed voor mezelf.

En daardoor ontvingen anderen meer dan de bedoeling was. Meer dan me lief was. Meer dan ik te delen had.

Of, zoals collega Jos Verheijden (verheijdenconsult.nl) afgelopen week prachtig in zijn nieuwsbrief schreef: “Veel mensen hebben de drang om heel goed voor andere mensen te zorgen. Als je iemand tegenkomt die heel goed voor jou zorgt, dan is dat natuurlijk geweldig voor je. Wat je echter vaak niet ziet is de pijn, het gemis of de onmacht die achter het gedrag zit. Door je namelijk volledig op anderen te richten, hoef je geen aandacht aan jezelf te geven.”

 

Narcisten.

Ik heb ontdekt dat de mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in mijn verdriet en verliezen tijdens mijn burn-out allen een narcistisch patroon toepasten. Narcisme komt in vele vormen voor; belangrijk is dat de narcist goed in staat is om al vleiend je beste vriend te worden. Na verloop van tijd, soms na weken, soms na vele maanden, blijkt dat de narcist, klein als hij is van persoon, uit is om jou kleiner te maken dan hijzelf, zodat hij bestaansrecht krijgt.

 

Hoe weet je of iemand narcist is?

Een narcist zegt geen sorry als je aangeeft wat zijn gedrag met je doet. Narcisten worden dan boos of reageren averechts, zelfs rancuneus. Ze doen net alsof ze zich door een wesp gestoken voelen. Ze nemen al maanden en zodra jij je grens aangeeft, ben jij de gebeten hond. Daaraan herken je een narcistisch patroon.

Iemand met narcisme is een klein persoon in een veel te grote verpakking. Tegenovergestelde mensen zijn grootse mensen met een enorme terughoudendheid zichzelf daarop te manifesteren. En ondanks mijn extroverte houding en mijn uitgesproken mening ben ik zo’n groots mens in een klein huisje. Vijf narcistische patronen kruisten mijn pad vanaf 2014. Ik liet ze binnen. Ik deelde alles wat me dierbaar was met ze; zelfs de hond. Mijn kennis, mijn huis, mijn tijd en energie. Mijn liefde en vertrouwen. Tot aan de sleutel van mijn bedrijf, mijn netwerk, mijn met bloed, zweet en tranen verworven klanten. Ik tolereerde elke rare uitspatting van ze. Van scheldkanonades aan mijn adres (via de telefoon of  WhatsApp) tot vechtpartijen aan de voordeur. Ik stelpte bloedende wonden. Ik stond op de begrafenis van een overleden moeder als enige van iedereen binnen onze organisatie. Ik coachte hen. Hielp hun partners aan een baan. Verdedigde hun reputatie bij anderen. Deelde mijn plannen, mijn concepten en ideeën met ze. Ik vertrouwde ze blind.

Maar owee. Toen ik een keer niet aardig deed, werd dat breed uitgemeten. Toen ik het ‘even rustig aan deed’ werd dat niet getolereerd. Toen ik adviseerde in een geschil, was ik opeens de oorzaak van het probleem. Pogingen om hen te beschermen of voor ze op te komen werden omgedraaid naar een aanval of belediging aan hun adres.

Mensen met narcisme zijn meesters in het beschuldigen van anderen van zaken, die ze zelf op hun geweten hebben. Dat verraadt domme narcisten, door je te beschuldigen van zaken waar je zelf nooit opgekomen zou zijn. Zo ontmaskeren ze zichzelf, zonder dat ze dat door hebben.

 

Slachtofferrol.

Enfin, bovenstaande alinea vat prachtig samen welke rol ik twee jaar heb ingenomen. Het slachtoffer. Ik voelde me bestolen, verraden, genaaid en verkracht. En noch NLP, noch de adviezen van alle dierbare vrienden, coaches, NLP-collega’s, deelnemers en familie konden tot mijn onbewuste doordringen om oprecht te accepteren, dat het slachtofferschap slechts één facet van de situatie was. Mijn lichaam, mijn brein, was nog aan het herstellen van de overbelasting. Van de pijn. Van de vernedering. Hoe kon ik vijf keer op rij zo dom gebleven zijn?

Sommige wijs- en waarheden konden simpelweg nog geen voedingsbodem vinden. Rationeel soms wel, emotioneel nog lang niet. Misschien herken je dat… Zaad ontkiemt niet op rotsen.

En die tijd sluit ik nu af. Dat voel ik. Dat besluit ik.

Vanaf vandaag ben ik weer terug de dader in mijn leven. Ga ik doen wat ik al die tijd ook predik voor mijn groepen. Doen, wat ik anderen leer en zelf even niet kon, door de blessure die ik opliep. Door hen. Door mezelf. Door de lessen, die ik nog moest leren. 

 

Om goed voor mezelf te zorgen. 

De 10 kilo die ik er met zielig doen aangezopen en -gevreten heb, gaan er weer af. Nu hoef ik geen killerbody, maar 73 past meer bij me dan 83. Mijn binnenste én mijn buitenste krijgen een grondige schoonmaak, nieuwe verzorging en nieuw bloed! 

Dat wat ik al wist (maar nog niet goed beheerste) ga ik oefenen, oefenen, oefenen en oefenen. Voor mijzelf zorgen. Zo goed mogelijk. Igor eerst. Dan de rest. Eerst mijn lijf. Mijn tijd. Mijn energie. Mijn geld. Mijn spullen. Mijn respect. Dan komt de rest van de wereld.

Ik geef mezelf 7×7 zelfzorgzame en gelukkige jaren. The only way is up! De laatste fase wordt tevens de eerste van een nieuw begin.

Igor van Kaam
Zelfstandig Ondernemer … 

Geef een antwoord