De gevaarlijke hypnose van de media

Je hoofd koel houden terwijl je de hele dag geconfronteerd wordt met angstaanjagend nieuws. Het is bijna niet te doen. En toch kan het!

Sensatie

Dat media een zucht naar sensatie hebben is onderhand wel bekend. Negativity Sells! Zoals wij gewone burgers het ramptoerisme kennen, zo buiten de media hun positie uit om rampen tot voorpaginanieuws te maken en hoopgevende berichten naar de kleine lettertjes te verplaatsen.

Ramptoerisme is inhouden op de snelweg, wanneer aan de andere kant een ongeval is gebeurd. Ramptoerisme is van een afstandje gaan kijken hoe een winkeldief ingerekend wordt door de politie. Ramptoerisme is berichten over de dood van een peuter op een boerenerf, terwijl er jaarlijks veel meer peuters overlijden in ziekenhuizen, die geen enkele aandacht krijgen. 

Gehersenspoeld

Nu de media best wel eenzijdig berichten over COVID-19 worden we via herhaling én hypnose* constant en groeiend overtuigd dat corona wel iets heel ergs moet zijn. Behalve dat het een nieuw virus is, is het tegendeel waar. Maar nieuw betekent onbekend en onbekend vinden we heel eng!

Corona is een mild virus, dat vooral mensen raakt met een zwakke gezondheid. Het griepvirus influenza is veel gevaarlijker, maar daarvoor bestaat inmiddels groepsimmuniteit. Nu die er niet is wil de overheid voorkomen dat niet iedereen tegelijk besmet raakt, want dat kunnen we met het standaard aantal IC-units niet aan. Geen enkele maatregel is bedoeld om het virus uit te roeien, want dat is onmogelijk. Medicijnen of vaccins gaat dat ook niet lukken.

Alleen dit wil niemand meer geloven omdat we volledig gehypnotiseerd zijn. Of met een slecht woord: gehersenspoeld. Door de media. Door de maatregelen. Door de toespraken en persconferenties. Door de virologen. Gehersenspoeld met als onderliggende drijfveer: ramptoerisme (de -social- media) en de behoefte aan schijnveiligheid (de overheid en de experts).

Weten we nog, toen iemand “BOE” riep tijdens de dodenherdenking van 2010? Iedereen in paniek; de 9/11 hypnose was nog niet uitgewerkt, negen jaar later.

Weerstand

En iedereen die het lukt het hoofd koel te houden wordt gebagatelliseerd en afgedaan als harteloos, fat-shamer (COVID-19 treft vooral mensen met obesitas), blamer (alsof je vindt dat het de eigen schuld is van mensen dat ze ziek worden) of complotdenker (“Je gelooft zeker ook dat 5G corona veroorzaakt heeft!”). Dat is natuurlijk niet zo, maar ja, de gehersenspoelde ramptoerist moet iets. Gewoon je gezonde verstand gebruiken en een heel klein beetje risico lopen is teveel gevraagd. 

Dat mensen suiker eten, roken, deelnemen aan het verkeer of vervuilde lucht inademen is niet belangrijk. Alleen corona is doodsoorzaak nummer één tot en met honderd, nu. Alle andere ziekten en doodsoorzaken tellen niet meer mee. Is er ooit een standbeeld opgericht voor de mensen die van ouderdom stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog? Hoezo respect voor de doden.

Vertekend beeld

De foto boven dit artikel laat zien hoe mensen de wereld om hen heen op dit moment ervaren. Alles op straat is besmettelijk en het virus valt onze wereld binnen als een buitenaardse vijand, waar we niets tegen kunnen beginnen. Geloof me, veel mensen zien de wereld nu zoals hij op deze foto wordt weergegeven. De Spaanse premier had het zelfs over een oorlog tegen het virus. En dat is een verkeerde, gevaarlijke hypnose, die verre van recht doet aan de werkelijkheid.
Leg mij eens uit hoe vierduizend doden niet hetzelfde is als 17.496.000 mensen van de zeventienhalf miljoen die nog leven? Het is waar je verkiest de nadruk op te leggen: de voor- of de tegenspoed.

Het virus groter maken dan het is noemen we binnen NLP: werken met submodaliteiten. Submodaliteiten zijn de verschillende vormen waarin we dingen kunnen waarnemen. Dichtbij – ver weg. Groot – klein. Bewegend – stilstaand.
Filmmakers, vooral van horrorfilms, maken handig gebruik van deze techniek om hun films nog enger te maken. Denk maar aan de tune van Jaws of de schichtige, donkere beelden in Arachnaphobia of Silence of the Lambs. Geluiden, licht, focus en beweging maken die films eng en het werkt precies zo ook in onze gedachten.

We gaan op deze manier geloven dat dingen die kunnen gebeuren ook zullen gebeuren. Let maar op hoe vaak je deze denkfout gemaakt ziet worden op Social Media. “Het kan iedereen overkomen.” Maar het zal zeker niet gebeuren!

Het antwoord

Wil je de brainwash van de media terugdraaien, dan kun je het volgende doen.

  1. Negeer negatieve berichtgeving of draai de cijfers om!
  2. Ga de deur uit en zie hoe mooi groen de bomen al zijn. De wereld is skôn, daarbuiten.
  3. Zie andere mensen als liefdevolle wezens met een passie en een missie. (Houd gezonde afstand; daar hoef je ze niet voor te gaan knuffelen!)
  4. En benadruk alle schoonheid in de wereld om je heen, door de dingen die je positief opvallen groot en kleurrijk te maken. Mooie ogen, glanzende haren. Bloesem, vogelgeluiden. Maak ze groter, kleurrijker, intenser!
  5. Kijk omhoog! Mensen die omhoog kijken ervaren de wereld prettiger en minder dreigend, dan mensen die veel naar beneden kijken. Hoe meer lucht je ziet, hoe beter!

Zo simpel is en werkt NLP. Want als de media dit gebruiken om je bang te maken, gebruik het dan zelf om je blij te maken. Veel succes en veel plezier. Ik wens je fijne gedachten toe. Je druk maken kan altijd nog, als het zover is.

Igor van Kaam

*Extra informatie

Zoals bekend leert een mens enkel door herhaling en hypnose. Dat laatste klinkt eng, maar dat is het niet. Tot ons zevende levensjaar verkeert ons brein in een staat van hypnose, waarin werkelijkheid en fantasie samenwerken om een gezond en bruikbaar wereldbeeld te ontwikkelen. Kinderpsychologen noemen dat de imprint-fase. Let op: dit wereldbeeld staat verre van de werkelijkheid. Onze overlevingskansen vinden we niet door de werkelijkheid te kennen, maar door een bruikbare kaart daarvan te maken in ons hoofd. Die kaart is heel persoonlijk en zeer vertekend, want anders zouden we er niks mee kunnen en gedroegen we ons als robots.

Zelfs tot op hoge leeftijd blijft hypnose een belangrijke natuurlijke manier om nieuwe dingen te leren en op zichzelf staande informatie aan elkaar te smeden tot een werkbaar en logisch geheel.

Geef een antwoord