De Eucalyptus is de Koekoek onder de bomen.

Het optimistische verhaal achter de Australische bosbranden.

Niet alleen Australië, maar de wereld stond in brand na de hevige bosbranden in Australië van de afgelopen weken. Deze jaarlijks terugkerende catastrofe was dit keer heftiger dan ooit! Een koude golfstroom in de wateren rondom dit prachtige werelddeel zorgde voor koude en dus droge lucht, waardoor het nauwelijks regende aan de Australische kant van de Indische Oceaan. Een warme golfstroom in het westelijk deel van de oceaan zorgde juist voor vochtige lucht aan de Afrikaanse oostkust, met overvloedige regenval daar als gevolg.

Al snel werd de rode klimaatkaart getrokken. Niets werkt zo goed als slachtoffers in beeld te brengen. Na de hongerige kindertjes in Afrika deden het verkoolde kangoeroe-jong en de Koala met verschroeide neus het prima als koren op de molen van de klimaatactivisten. Ook ging er een topografische kaart de wereld rond, waarop iemand fanatiek drie keer zoveel brandhaarden had gestempeld dan er daadwerkelijk op dat moment waren. Bovendien waren daarop ook reguliere branden op aangegeven, zoals de brand op een industrieterrein in de stad. Heel Melbourne zou in de fik staan, terwijl een vriend van me die daar woont aangaf dat de dichtstbijzijnde bushfire minstens vier uur rijden was. Bekeek je op dat moment de wereldkaart, dan was de situatie in Azië en Midden-Afrika een stuk ernstiger.

Brandhaarden op de wereld tussen 13 en 20 januari 2020

De natuur is daar doorgaans volledig op ingespeeld en is, zoals altijd, daarmee volledig in balans. Enkel met de mens als verstorende factor, wellicht.

Het valt lastig te ontkennen dat klimaatveranderingen er de oorzaak van kunnen zijn dat de branden dit jaar zoveel heviger waren dan normaal, maar het blijft een terugkerend fenomeen op dit deel van de aarde en op alle plaatsen waar veel (droge) natuur is.
De natuur is daar doorgaans volledig op ingespeeld en is, zoals altijd, daarmee volledig in balans. Enkel met de mens als verstorende factor, wellicht.

Het optimistische verhaal.

De Eucalyptusboom is een stevige drinker. Hij wordt vaak geplant in moerassen om muggenplagen tegen te gaan. Die ontwikkelen zich namelijk graag in stilstaand water.

De Koalabeer, daarentegen, is een geheelonthouder. Koala betekent dan ook: Niet Drinken. Het beestje kauwt naarstig op de vochthoudende en giftige bladeren van de eucalyptus, maar die krengen zijn zo lastig te verteren dat hij twintig uur moet slapen om zijn spijsvertering de ruimte te geven. De koala lust eigenlijks niks anders en daarom woont hij in de eucalyptusbossen van Australië. Dan hoeft hij niet zo ver te reizen voor zijn dagelijkse boodschappen. Behalve in dierentuinen komt het beertje nergens anders op de wereld voor.

Wij kennen de eucalyptus vooral uit de sauna, de etherische oliën en de welriekende boeketten op tafel. De eucalyptus staat namelijk bekend om de enorme hoeveelheid geurende olie in de bast en bladeren van de plant. Deze bast laat hij in grote slierten op de grond vallen, zodat er een lekker droog en brandbaar bedje ontstaat. Doordat eucalyptusolie terpenteen bevat zijn de vlammen kort maar hevig. De boom en met name haar zaden zijn namelijk bestand tegen een vuurtje en ze halen hun voeding uit de verschroeide plantenresten op de grond. Zodra de bossen en haar bewoners verschroeid zijn vallen de zaden van de eucalyptus uit de boom en ontkiemen ze razendsnel. Geen bewoners op de grond meer, dus niemand die zich aan de jonge kiemen waagt. Zo houdt de eucalyptus de soort in stand.

Met andere woorden: de eucalyptus is een pyromaan die juist gedijt bij bosbranden. De combinatie ‘eucalyptus’ en ‘bosbrand’ is een gelijke aan de ‘koekoek’ en ‘het nest waar het jong opgroeit’. De koekoek legt immers zijn ei in het nest van een andere vogel en het grote jong werkt de eieren en jongen van zijn onvrijwillige adoptieouders over de rand, waardoor hij alle aandacht, voedsel en ruimte krijgt zich te ontwikkelen tot een volwassen koekoek.

De Australische bushfires zijn een volkomen natuurlijk fenomeen! Misschien een ramp voor de mensen, die er in de buurt zijn gaan wonen. En hartverscheurend voor de koala’s die net niet op tijd het buffet hebben kunnen verlaten, al dan niet gehinderd door menselijke hekken of gebrek aan natuurlijke meertjes en poelen.
De natuur is onverschillig over leven en dood omdat beide hand in hand gaan in de evolutie en de ontwikkeling van het leven op aarde.
Of, zoals we binnen NLP aannemen: Ieder gedrag heeft een positieve intentie. 

  • De intentie van de koala is: lekker eucalyptus eten.
  • De intentie van de eucalyptus is duidelijk: zo snel mogelijk groeien en uitbreiden.
  • De koala kan niet zonder de eucalyptus en de eucalyptus kan het geen reet schelen wie er aan zijn takken knabbelt.

Het beschaafde brein van de westerse mens is meestal niet bestand tegen de gruwelen van de natuur. Een potvis die een school vissen verorbert. Een orka die een zeehondje uit het water grijpt. Een cheetah die nét dat kalfje in zijn billen hapt. Het verscheurt ons van binnen, door verdriet en afgrijzen.

Moraal van dit verhaal: Wat meer kennis over en respect voor de natuur en haar grappen en grollen zou welkom zijn, zowel bij klimaatactivisten als de sceptici. Ons wereldbeeld is gebaseerd op de lommerrijke Europese en Canadese bossen en valt niet één op één te plakken over de Australische flora en fauna.

Mijn oproep blijft echter onveranderd: de mens verzorgt zijn leefomgeving op een onverantwoorde wijze en het is niet verwonderlijk, dat de natuur steeds hardere klappen uitdeelt om de balans te behouden. Zo werkt het systeem nu eenmaal en dat is eigenlijk best logisch.

Igor van Kaam
#Optimist.

Bronnen beeldmateriaal:

Nieuwe scheuten uit de as: https://www.theaustralian.com.au/nation/bushfires-green-shoots-are-sprouting-hope-of-rejuvenation/news-story/9fb4c42cc921e30db62f0419a32c8dc5

Wereldkaart met brandhaarden: https://fires.globalforestwatch.org/map/#activeLayers=viirsFires%2CactiveFires&activeBasemap=topo&activeImagery=&planetCategory=PLANET-MONTHLY&planetPeriod=Jan%200000&x=53.964844&y=26.850717&z=3

Eucalyptus : Photo by Myrtle Schilling on Unsplash

Geef een antwoord