Angst is zeg maar niet mijn ding...

Hoe mijn positieve psychologie mij sterkt in mijn standpunt

Behalve veel nieuwe volgers krijg ik soms ook kritiek van mensen over mijn standpunten rondom de corona-crisis in de wereld op dit moment.
Wat houdt me bij de les en wat sterkt me in mijn verhaal?
 
Het doel van positieve psychologie en persoonlijke ontwikkeling is VRIJHEID en ONAFHANKELIJKHEID. Dat is geen zelf gekozen doel, dat hebben de wijze bedenkers van onder andere NLP, familieopstellingen en Mindfulness er zelf ingelegd. Deze verdiensten zouden de reden moeten zijn dat mensen zoals jij en ik dit soort programma’s volgen.
Wat houdt die VRIJHEID dan in?
Sommige mensen denken, dat je binnen die vrijheid geen onderscheid mag maken tussen zin en onzin, omdat iedere keuze goed of respectabel gevonden moet worden. Dat is niet waar.
VRIJHEID betekent: kunnen handelen zonder beperkingen. Nu zijn er altijd beperkingen, zoals tijd en je fysieke lijf of de plek op de aarde waar je nu bent. Deze beperkingen zijn universeel, dus zijn ze er eigenlijk niet; mijn en jouw systeem filtert de permanente elementen namelijk uit. Niemand vertelt mij wat ik MOET doen, MOET vinden en wie ik MOET gehoorzamen. Dat kies ik zelf en daarvoor draag ik de consequenties, die ik zelf kies. Ik pluk er ook de vruchten van.
ONAFHANKELIJKHEID
Onafhankelijkheid betekent dat jij zelf verantwoordelijk bent voor jouw gedrag en gevoel. Voor je succes en de feedback die je krijgt. Ook hier weer; niemand die jou vertelt hoe je je moet gedragen of wat je moet voelen. Jij bepaalt zelf welke emotie je kiest, zodat je VRIJHEID kunt ervaren.
GEEN ANGST
Ik zie hele volksstammen op dit moment leven in angst. Ook politici zijn bang; ze willen geen bloed aan hun handen en verzinnen daarom allemaal regels om zichzelf en de bevolking te beschermen. Deze regels zijn ingegeven door angst, boven vertrouwen.
Dat past dus niet binnen de positieve psychologie die ik al bijna twintig jaar praktiseer. En dat is de reden, dat ik daar zo allergisch op reageer. Dat verwacht ik eigenlijk van iedereen, die zich persoonlijk ontwikkeld heeft.
VRIJHEID betekent RISICO lopen.
Meer dan de helft van de mensen heeft een persoonlijkheidsprofiel waarbinnen waarden als ZEKERHEID en VEILIGHEID voorop gaan. Dat is dan ook de reden dat de maatregelen zoveel bijval krijgen. Dit zijn prachtige waarden, maar ze liggen niet binnen de lijn van de positieve psychologie. Veiligheid is iets wat ons brein haalt uit herkenbaarheid van en controle op onze omgeving. Omdat een mens ECHTE controle enkel kan hebben over zijn of haar eigen belevingswereld, ligt de verantwoordelijkheid voor veiligheid dus bij jezelf. Daarin bepaal jij de marge, omdat jij zelf verantwoordelijk bent.
ZEKERHEID is een totaal axioma. Niet is zeker in deze wereld; ze gaat haar eigen gang en geen mens of dier is de baas. Iedereen die gelooft dat hij de wereld kan leiden, leeft in een gevaarlijke illusie.
En in dat geval is ZEKERHEID dus ook een waarde die je beter in je eigen ILLUSIE kunt vinden en niet in het temmen van de wereld om je heen. Daar gebeuren allerlei onverwachte dingen, zoals pandemieën, noodweer, ongelukken en soms win je de loterij of kom je de ware liefde tegen.
PRACTICE WHAT YOU PREACH
Ik doe wat ik mezelf en anderen vertel en beloof in mijn rol als trainer en coach. Ik kies ervoor om op te komen voor VRIJHEID. Niet alleen van die van mij, maar ook van die van andere mensen.
De mensen die (schijn-)veiligheid en (schijn-)zekerheid nastreven met vaccins, mondkapjes en ‘je moet je wel aan de regels houden’ hebben zelf niet door hoe ze hun vrijheid tekort doen en hun onafhankelijkheid aan de kapstok houden. Ze stoppen met leven, terwijl ze nog lang niet dood zijn. Ze leven vanuit hun lijf en niet vanuit hun vrije geest. We zijn vrije geesten in een beperkt lichaam, niet andersom.
Dat voelen deze mensen niet zo, omdat ze iedere regel bagatelliseren door te denken: ach het is maar anderhalve meter, het is maar tijdelijk, het is maar een mondkapje, in andere landen is het erger dan hier, het is maar je naam achterlaten op een terras en “Ik doe het voor anderen.”
 
Die gedachtengang verwerp ik (vrije keuze) en het is mijn werk om anderen daarin te inspireren. Het is natuurlijk aan jou om die handschoen op te pakken, ik zal hem blijven toewerpen.
SOLIDARITEIT, Hoe zit het daar dan mee?
“We benne op de wereld om mekaar te hellepe niet waar?”
Precies. En daarom help ik je met het vinden van vrijheid en veiligheid in een wereld waar regels en verordeningen aan de orde van de dag zijn. Elke vergelijking met de oorlog gaat mank, misschien, maar noem me een verzetsstrijder. Op de weg die de wereld nu inslaat vinden we geen geluk, hooguit matige tevredenheid, schijnveiligheid en schijnzekerheid. Je kunt morgen om duizend andere reden je vermogens verliezen, ziek worden of dood gaan. Daarvan wegkijken vind ik pas echt oliedom.
VRIJHEID gaat boven BEZETTING
Regels kunnen de vrijheid ondersteunen, maar ze doen meestal het tegenovergestelde.
 
Dus; kom op voor je vrijheid!
De vrijheid om te leven en niet in angst te gaan zitten afwachten.
De vrijheid om te winnen én te verliezen
De vrijheid om te genieten en niets uit te stellen tot morgen.
De vrijheid om te lachen en te knuffelen en je verbonden te voelen.
 
Dat is mijn boodschap. En die zal ik blijven delen.
Ik doe wat ik beloof. I Practice what I preach.
Igor van Kaam

Geef een antwoord