Heb je hem gelezen op mijn Facebook-account afgelopen week? Niet dat ik nu zelf steeds die geniale quotes bedenk, maar een boek inspireerde mij tot het schrijven van deze zin. Alleen onzekere mensen zoeken aar zekerheid. 

Een boek in combinatie met jarenlange ervaring met mensen. Voorzichtige mensen. Bange mensen. Comfort-zone mensen.

Ja jij. Ook jij hebt een comfort-zone, net als ik. Die lost niet op als je 16 jaar NLP bedrijft hoor.

In deze column geef ik graag een aantal voorbeelden van situaties waarin je ongelofelijk vast kunt zitten in je comfort-zone. Zo vast, dat het leven lijden wordt. Als kenner van NLP kun je er gelukkig wel voor kiezen de comfort-zone gedoseerd te verlaten. Heb jij een transformatie nodig?

Want wat dacht je van de volgende situaties?:

 • Je verhuist niet naar je favoriete huis, omdat je anders te ver weg woont van je ouders, die ook ouder aan het worden zijn. Stel dat er straks iets gebeurt…
 • Je gaat het gesprek met je beste vriendin niet aan, terwijl je je al maanden ergert aan de manier waarop ze met haar partner of kinderen omgaat. Stel dat je haar vriendschap verspeelt.
 • Je vind je werk best wel saai maar dromen van een nieuwe baan, daar komt alleen ellende van. Stel dat je weer een contract voor 6 maanden krijgt.
 • Je hebt al weken geen seks meer met je partner en je mist het vreselijk. En toch vind je het niet passen om op internet eens een pikant speeltje te bestellen en hem of haar eens goed te verleiden. Straks denken ze nog dat je seksverslaafd bent.
 • Je puber is niet om uit te staan, maar je blijft hem corrigeren alsof het een kind is. Stel dat de buitenwereld denkt, dat jij je kind voor galg en rad laat opgroeien, wanneer ze hem stoned met zijn vrienden in het park tegenkomen.
 • Je baalt van je figuur, maar je kunt je er steeds niet toe zetten meer tijd te besteden aan sporten en gezond eten. Hoe moeilijk kan het zijn om schijt te hebben aan die slanke grieten op internet? En gewoon trots te zijn op je lijf, zolang het doet wat jij ermee wil doen!
 • Iedere dag die file naar je werk. De rest van het bedrijf staat er ook in, dus wat zullen ze wel niet van me vinden, als ik morgen aangeef vanuit huis te gaan werken of buiten de spits om te rijden. Straks denken ze nog, dat ik de kantjes ervan afloop.
 • Op je werk wordt je medegedeeld dat de afdeling wordt opgeheven. Verslagen rijd je naar huis; dit had je niet zien aankomen. Je vermijdt het gesprek met je manager, waarin je zou aangeven dat je hoogst verbaasd bent over het feit dat jullie als afdeling niets gevraagd is om een andere oplossing te vinden. Wat nou als ze denkt, dat je er geen zin meer in hebt.
 • Boer willen worden. En schaatser! Maar het niet doen, omdat je academisch kunt studeren en je hersens niet voor niks hebt gekregen…

Wat nou als… Straks denken ze nog… Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Zeker in ons calvinistische Nederland is het not-done om met je hoofd boven het maaiveld uit te steken. Al vroeg leren we onze ouders te gehoorzamen, onze leraren, het schoolsysteem, onze werkgevers, onze klanten en onze partners. Gehoorzamen. Want anders zwaait er wat!!

Naast het feit, dat we volledig geconditioneerd zijn op gehoorzamen en in de pas lopen met de rest, worden we constant gechanteerd met de schuldcomplexen van onze omgeving. “Ik heb me helemaal uit de naad voor haar gewerkt en ze zei niet eens dankjewel!” “Wat goed dat die oplichter de gevangenis in draait. Dat zal hem leren!”

Nee. Nee. En nog eens Nee. Onze wraakgevoelens uiten op een ander klinkt wel heel logisch, maar het is niet gezond. Je komt pas uit je comfort-zone, als je de moeilijke weg voor jezelf kiest. Als je op eigen kracht kunt opkrabbelen na een val. Zelf de oplossing bedenkt voor je probleem. En uitvoert!

 • Dat huis koopt, omdat je er gelukkig hoopt te worden.
 • Tegen je beste vriendin besluit te zeggen wat je vindt, omdat het je beste vriendin is.
 • Je baan opzeggen, omdat één dag te lang werken in een rotbaan slechter voor je is dan drie maanden op een houtje bijten, nadat je voor je droom hebt gekozen en daarmee zielsgelukkig bent. Geld maakt namelijk niet gelukkig, zolang het je droom niet dient.
 • En liever seksverslaafd dan uitgedroogd in je tweede chakra! Je leeft maar één keer, voor zover je weet.
 • Die puber zou ik de tijd geven volwassen te worden. Haal uit je hoofd dat je kinderen ooit nog voor een reportage over voorbeeldkinderen in de Libelle komen. Uiteindelijk komt het allemaal op zijn pootjes terecht, want het netwerk van de puber corrigeert te zijner tijd.
 • En onderzoek eens voor de spiegel hoe mooi je lijf is! Hoe het elke dag zorgt dat je je door de wereld kunt verplaatsen, kunt lachen, janken en genieten. Pak het vast en hou ervan!
 • Ga thuiswerken, ontloop die file, kom voor je mening op en wees niet bang wat anderen van je denken. Ze denken toch wel iets!
 • En wordt boer, schaatser, kunstenaar, zanger, model, fotograaf of vogelaar. Omdat je mag doen wat jij wil!!

Geef jezelf de vrijheid om te leven zoals jij dat wil. Maar één ding; spreek de waarheid wanneer het je gevraagd wordt. Lieg niet, steel niet en chanteer niemand, voor je eigen hachje. Een mens als jij en ik kan pas echt zichzelf zijn, wanneer het de verantwoordelijkheid draagt, die het leven over zichzelf afroept. Loop je eigen pad. Leef je eigen leven. En doe niemand iets te kort, want je bent niets meer en niets minder dan een ander. Ongeacht je salaris of het huis waarin je woont.

Happy New Year!

Geef een antwoord