Flexibiliteit? Hoe doe ik dat?

Wat heeft Charles Darwin aan het gedachtegoed van NLP toegevoegd?

Charles Darwin (Engeland, 1809 – 1882) werd nog tijdens zijn leven geroemd om zijn wetenschappelijke bedragen omtrent de evolutie theorie. De uitspraak “Survival of the Fittest” is dan ook wereldberoemd, maar komt eigenlijk van Herbert Spencer en niet van Darwin. NLP heeft zijn denkbeelden en de gevleugelde uitspraak van Spencer omarmd en verwoord in de vooronderstelling: “Degene met de meeste flexibiliteit beheerst het systeem.” The Most Adaptive is King of The Jungle.

Wat bedoelen we nu precies met FLEXIBILITEIT?
Wel, alle planten- en diersoorten die nu op aarde leven hebben zijn tot stand gekomen of ontstaan ondanks en dankzij grote en kleine veranderingen op onze aarde. Alle plant- en diersoorten die niet meer bestaan zijn ten onder gegaan dankzij deze zelfde veranderingen.

Vaak denken mijn deelnemers, dat flexibiliteit betekent: Als een twijgje met alle winden mee waaien. Dat je je altijd moet aanpassen aan je omgeving, of je dat nu kunt of niet. Er wordt echter iets heel anders met onze vooronderstelling bedoeld.

Zou je je zo flexibel opstellen als een twijgje, of een grasspriet, dan zou iedereen je zo omver blazen. Niet de bedoeling dus.
Aanpassingsvermogen. Dat is wat we bedoelen. In staat zijn om je aan te passen aan veranderende omstandigheden, zodat je rechtop kunt blijven staan en functioneert. Zodat je kunt doen, waarvoor je bedoeld bent. Leven, genieten, je bijdrage leveren en voortbestaan.

We kennen twee vormen van flexibiliteit.
Coping, wat betekent dat je je aanpast aan de omstandigheden en ermee ‘dealt’.
En Cutting. Cutting betekent voor mij, dat je stopt met datgene wat je altijd deed en iets volledig anders gaat doen. Zowel COPING als CUTTING zijn dingen die ik je kan leren.

Coping doe je, wanneer jij je, meestal tijdelijk, moet aanpassen aan een omstandigheid die even niet zo prettig is. Bijvoorbeeld als je even moet wachten bij de kapper of de huisarts. Of iemand stottert en je neemt jezelf voor niet aan te vullen maar de stotteraar rustig uit te laten praten.
Cutting is veel spannender! Cutting betekent, dat je je ontslagbrief bij je baas op zijn bureau gooit, als het je na te lang ‘copen’ helemaal gehad hebt met dat bedrijf. Cutting betekent: Je relatie verbreken, wanneer deze een hopeloze lijdensweg geworden is. Cutting is emigreren naar de plaats van je dromen. Het roer omgooien, je comfortzone verlaten en de Magic Zone betreden.

Cutting vereist LEF! En LEF is een Jiddish woord dat HART betekent. Je hart laten spreken. Je hart volgen. Je eigen leven leven. Leven is het meervoud van lef! En ook lef kan ik je leren.

Dus. Sta je voor een belangrijke beslissing in je leven? Heb je het gevoel dat je lang genoeg ge’cope’d hebt met je omgeving? Is de puf eruit en ben je het helemaal zat? Kies dan eens voor een rigoureuze CUT! Gooi het roer om en doe de dingen eens anders dan je ze altijd hebt gedaan. Je zult merken, dat je nieuwe dingen kunt leren. En dat je kunt vertrouwen op je hart.

Charles Darwin heeft het bewezen. Om te overleven is lef nodig. En jij hebt lef. Ik weet het zeker.

Geef een antwoord