Klaar ben je er nooit voor. Zelf niet als je er helemaal klaar mee bent.

Voor wat?

Een sabbatical. 

Zomaar een paar maanden alles achter je laten en onbereikbaar zijn voor je bedrijf. Je familie. Je vrienden.

Onze sabbatical gaat er toch echt komen. Het klinkt luxe, maar wij vinden het bittere noodzaak. Gewoon even de reset-button vinden, zodat we emotioneel en energetisch in 2020 helemaal opnieuw kunnen en mogen beginnen.

Het heeft nog wel wat risico’s hoor! Het is niet zo, dat we dik gespaard hebben voor deze sabbatical. Achter de schermen ben ik dan ook druk bezig om de zaken binnen NLPin… zo goed mogelijk achter te laten. Dennis van Berlo gaat mijn rol achter de schermen overnemen en onze administratieve kracht Mieke zal zorg dragen voor het financiële beheer. Frank, Roel en Dennis gaan zich samen hard maken voor de marketing, de coaching en de communicatie met deelnemers.

We zijn er in ieder geval echt helemaal klaar mee. Zowel Marco als ik, maar laat ik voor mezelf spreken.

Ik heb de afgelopen jaren keuzes gemaakt, die me niet allemaal even goed bevallen zijn. Uiteindelijk blijkt, dat ik foute keuze op foute keuze stapelde en al zwalkend en struikelend in het verkeerde straatje terecht gekomen ben. Dat straatje loopt uiteindelijk dood, als je niet oppast. Ik deel mijn verhaal graag, zodat jij als lezer kunt bepalen of jij wel of niet lekker in jouw eigen straatje loopt.

Gelukkig heb ik mogen ontdekken waar ik echt blij van word! Trainen, schrijven, vloggen. Ik ben een zender. Een wandelende kenniszuil. Dat wist ik al heel lang, maar ik heb steeds bedacht dat het belangrijk was daar een groot bedrijf voor te moeten opzetten. De fout die ik maakte, en die veel mensen maken, is dat het gevolg het doel werd. Typisch NLP eigenlijk. The OUTCOME-model is immers een model dat gebruikt wordt bij het stellen van doelen. OUTCOME = GEVOLG of RESULTAAT. En vaak vullen we daar dus het verkeerde in. 

Geld, een bedrijf, een bezit of iets tastbaars zou nooit je doel moeten zijn. Het is een gevolg van… Zoals je moet poepen als je gegeten hebt. Of uitademen, als je inademt. Het doel erachter is leven. Of liefde. Of geluk. Een goed doel is liever een ervaring of een gevoel, dan een tastbaar bezit. En daarin heb ik mezelf de afgelopen jaren stevig op het verkeerde been gezet. Een bedrijf hebben is geen doel. Een coachpraktijk hebben is geen doel. Een winkeltje hebben is geen doel. Die auto is geen doel. Die spaarrekening ook niet. Noch die vakantie.

Op 31 augustus 2019 organiseren we The Big Event. Over NLP & Flow. Omdat NLP ook toe is aan een nieuwe draai. Een nieuwe kant. In ieder geval binnen NLPinEindhoven (en omstreken).

Jarenlang paste het in de tijdsgeest om concrete, tastbare doelen na te streven. Dat heeft ons veel welvaart en luxe gebracht. Bijna iedereen heeft werk, een auto, een huis en een flatscreen TV. Een iPhone en één of meerdere computers in huis. We sparen nog wat en we kopen ons suf. We vreten enkel nog suiker en zout en we noemen het cola, Knorr, barbecuesaus of pizza.

De gevolgen zijn niet zo fijn. De aarde is uitgeput. Miljoenen dieren sterven in stallen en slachthuizen om onze monden te voeden als kiloknaller. Vaak na een erbarmelijk leven, want de omzet op vlees komt nauwelijks bij de boeren terecht. Onze longen gaan kapot, omdat we allemaal voor €36,- Europa willen rondvliegen. Kanker is volksziekte nummer één. En één op de zeven mensen kampt met burn-out verschijnselen. Suiker en stress zijn de grote boosdoeners in al deze gevallen. Suiker, dat ons lichaam in staat stelt om harder te werken dan goed voor ons is. Stress, omdat we zoveel moeten, willen en kunnen.

Tijdens onze sabbatical ga ik mijn missie verder ontwikkelen en aanscherpen. NLP & Flow staat voor moeiteloos meesterschap. Het beheersen van de kunst van het leven zonder hypocrisie, zonder leed, zonder stress, zonder schade. We gaan NLP niet langer gebruiken om meer te bezitten, maar ons beter, gelukkiger en verdraagzamer te voelen. NLP voor geweldige ervaringen. NLP voor eindeloze herinneringen. NLP voor de liefde. NLP voor de hunkering, de seks, de vrijheid, de balans.

Jezelf leren kennen en het oog van de storm weten te vinden. Zodat je kunt ontsnappen aan de ratrace van files, overvolle supermarkten boordevol gif, dat verkocht wordt via aantrekkelijke verpakkingen. Nu ik drie weken geen koolhydraten gegeten heb merk ik het verschil pas. Rust in mijn hoofd. De tijd nemen voor zaken; ook vervelende klusjes zoals wassen-strijken-vouwen. De onderbroeken gaan op Marie Kondo wijze de kast in!

Ja. Die sabbatical is echt nodig. Veel mensen vinden dat we dapper zijn en willen ook wel. Vaak kunnen ze niet, denken ze. Omdat ze verantwoordelijkheden hebben. Nou… die hebben wij ook. Maar ze krijgen even een dikke vinger, die verantwoordelijkheden. Want er is één belangrijke verantwoordelijkheid die gemakkelijk het onderspit delft: Mensch, durf te leven!

We springen de bunjeejump. Volg ons op Facebook! 2Guys, 1Dog and 0plan.

Geef een antwoord